Dissabte 20, abril 2024
17.5 C
Sant Gervasi
17.6 C
Sarrià
Publicitat

No deixar ningú enrere, per Llorenç Sena i Joan Manel del Llano

BComú: "L'Ajuntament de Barcelona ha posat tots els seus recursos humans, materials i econòmics disponibles a disposició de la ciutadania"

Publicat el [wpdts-custom start="post-created" format="j.n.Y G:i"]

Política

Llorenç Sena i Joan Manel del Llano

L’actual crisi sanitària deguda a la covid-19 és insòlita per a tothom i ens ha trastocat de dalt a baix. Tots plegats en sortirem diferents, tant si hem patit la malaltia o alguna pèrdua propera, hem perdut la feina o, senzillament, hem viscut un confinament total. Així, abans que res, agraïm especialment a tot el personal sanitari el seu esforç immens. Estenem l’agraïment a les persones que es dediquen a les cures, als serveis essencials, a la seguretat i a la protecció civil, les quals han garantit el funcionament bàsic de la ciutat i l’acompanyament a qui més ho ha necessitat en unes condicions molt complicades. Agraïm especialment l’assessorament de Metges sense Fronteres i a tota la ciutadania, entitats, associacions i xarxes ciutadanes de voluntaris, empreses i centres de recerca la participació activa en la lluita contra l’expansió de la pandèmia.

Publicitat

Des de l’inici de la crisi, l’Ajuntament de Barcelona ha posat tots els seus recursos humans, materials i econòmics disponibles a disposició de la ciutadania i del sistema de salut pública per no deixar ningú enrere. L’Ajuntament ha actuat sense ànim de confrontació, sinó de col·laboració entre administracions, a vegades exigint actuacions urgents (com en el cas de la greu situació de les residències de gent gran), però sempre proposant solucions, i creiem que la ciutadania així ho està reconeixent.

Publicitat

L’Ajuntament ha desplegat nombroses mesures en molts àmbits diferents a fi d’atenuar al màxim l’impacte de la covid-19 i planificar la sortida esglaonada i ordenada del confinament. Des de bon començament, s’han pres mesures econòmiques com ajornar els impostos municipals; crear un fons de 25 milions d’euros per a les petites empreses; aturar les quotes de les escoles bressol, de música i centres esportius municipals; suspendre el lloguer a empreses allotjades en locals municipals, etc. Així mateix, s’ha treballat en mesures de suport al sector cultural i iniciatives com “Estimat Diari”, destinades específicament als infants; en habitatge, s’han aturat els desnonaments i s’ha deixat de cobrar fins a l’agost el lloguer d’habitatges públics, entre d’altres mesures.

A tot això cal sumar-hi la ingent tasca efectuada en l’àmbit de la salut i drets socials. En poques setmanes s’han adaptat espais com els Pavellons Salut, que han permès ampliar els hospitals de referència de la ciutat i acollir més de 550 pacients. S’han obert els Hotels Salut, sis hotels per a malalts de coronavirus i cinc destinats a personal sanitari. Davant de l’emergència que ha tingut lloc a les residències de la ciutat, s’ha ideat un pla de xoc juntament amb la Generalitat a través del Consorci Sanitari Barcelona per protegir residents i professionals fent trasllats de residents i desinfeccions dels centres residencials. S’han habilitat 2.200 places per a persones sense llar i 700 d’acollida d’urgència. El servei d’àpats s’ha incrementat un 146% i els serveis de teleassistència i programes que ja estaven en marxa també s’han reforçat. Així mateix, s’ha treballat específicament en els serveis d’atenció i seguiment a les víctimes de violència masclista, tan necessaris en els moments de confinament.

Al nostre districte s’ha ajudat el personal sanitari habilitant zones de reserva d’aparcament a prop de diversos centres hospitalaris, s’ha desinfectat el centre d’acollida Assís, després que hi hagués un contagi, i el seu treball ha estat assumit des de Serveis Socials. S’ha col·laborat, a més, en la distribució de més de 500 targetes menjador i en el repartiment de les “Cistelles contra la covid-19”, amb productes alimentaris i informació i recomanacions per a persones de més de 70 anys, persones amb malalties cròniques i persones confinades afectades per la covid-19. Els consellers de Barcelona en Comú hem participat en la localització d’aquestes persones i l’organització del repartiment dels lots. També hem contactat amb les associacions veïnals i diverses entitats dels barris per copsar-ne les necessitats i fer seguiment puntual de la situació al districte.

Ben aviat, s’iniciarà l’anomenada desescalada, la qual s’ha d’efectuar pensant que la pandèmia pot continuar present en les nostres vides durant força temps. Per això, des de BComú, creiem que, ara més que mai, el benestar i la salut de les persones s’han de posar per davant de tot, i que cal fer tot el possible per sortir de la crisi creant una ciutat ben diferent de com era abans. En aquest sentit, des de l’Ajuntament hem impulsat el Pacte per Barcelona, una taula de treball amb els agents econòmics, socials, culturals i educatius i els set grups polítics amb representació municipal per definir com ha de ser la recuperació i la superació d’aquesta crisi. D’altra banda, també s’han presentat ja les primeres mesures de mobilitat destinades a facilitar el distanciament social entre les persones, clau en la fase de desconfinament. Aquestes mesures inclouen millores en la xarxa de bus i ampliacions de l’espai per als vianants i de la xarxa de vies pedalables.

Per acabar, expressem el nostre sentit condol cap a les famílies i amistats de les víctimes de la covid-19 i desitgem la ràpida recuperació de totes les persones malaltes. Ànims, que ens en sortirem!

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí