El Racó del Veïnat
Anna Rodríguez Camón
Sant Agustí deia: pobre no és el que menys té, sinó el que necessita infinitament més per a ser feliç. La majoria de persones busca la felicitat en coses externes: experiències, viatges, cases, cotxes… però la felicitat no existeix en la possessió de coses materials. És habitual tenir el pensament de «quantes més coses tenim, més valem», i això té l’origen en una societat materialista on el que prioritza sobre la resta és tenir cada dia més i més possessions. De fet, la felicitat prové d’altres llocs diferents que no tenen res a veure amb la possessió de coses materials, doncs allò que fa que siguem feliços no té un valor material, sinó més aviat emocional, espiritual i fisiològic.
Omplim tant les cases d’objectes innecessaris que ens oblidem d’aquelles coses sense les quals no podríem viure: una bona salut anímica i física, les relacions personals, la família, i les coses de necessitat bàsica com el menjar l’aigua, la llum o els subministraments de gas i electricitat. Aquests dies de confinament molts de nosaltres ens hem adonat que havíem reduït tot el que no fos el més bàsic i necessari, i sorprenentment hem vist que podíem viure perfectament només amb lo estrictament necessari, però malauradament la societat materialista en la que vivim ens tornarà a arrastrar i envoltar d’aquesta vida consumista i estressada a la que estem sotmesos. Necessitàvem parar, reflexionar, sentir-nos bé en la tranquil·litat de casa nostra, lluny de l’estrès i la rapidesa a la que estem sempre sotmesos. La realitat que se’ns imposa fora no és la que volem. Les mateixes xarxes socials: instagram, facebook i ara la famosa plataforma Tik Tok que supera els 2.000 milions de descàrregues, mostren una realitat virtual que només ensenya allò que ens agrada, allò que queda bé i que mostra una felicitat irreal només per aparentar riquesa i felicitat que moltes vegades només és una il·lusió. Una il·lusió que té molt a veure amb la nostra percepció de la perfecció. Només ensenyem una part de la nostra història, ocultem els problemes reals perquè volem que els demés vegin lo més bo de les nostres vides, però aquesta imatge que transmetem, moltes vegades, no és la real.
Si ho pensem bé, per ser feliç només cal respirar, alimentar-se, estimar i gaudir de les coses senzilles de la vida. Practicant la senzillesa del pensament, les emocions del dia a dia i sent-ne conscients, podem trobar la felicitat interna, la que ens connecta amb el nostre interior. Només llavors podrem prescindir de les coses innecessàries que ens envolten i ens tempten cada dia.