13.8 C
Sant Gervasi
| Divendres 09 de desembre de 2022 |
Publicitat

Nou perill de desnonament al Farró aquest dijous: el Sindicat d’Habitatge de Cassoles l’intentarà aturar

El moviment popular intenta contrarellotge frenar el llançament i demana més temps a la propietat per trobar una alternativa per l'Atmane i la Mariana

Publicitat

Societat

Sergi Alemany

Un conegut de l’Atmane els va voler ajudar avisant-los que estava treballant fent obres de reforma de pisos per un senyor. L’Atmane i la Mariana, que són parella, es quedaven sense sostre perquè l’edifici on vivien al barri d’Hostafrancs, propietat del banc, es venia a un fons voltor. Així, van accedir a traslladar-se al Farró als baixos d’un edifici del carrer Vallirana 37, a tocar de la plaça Mañé i Flaquer, en un local de 15m², el més semblant a un traster. Això va ser el 2019 després de cinc anys vivint en “un pis molt gran”, en paraules de l’Atmane a El Jardí, compartint estança amb el seu germà i la Mariana. Anteriorment, havien viscut a la Barceloneta i a Fabra i Puig.

Publicitat

Per aquest petit espai, l’Atmane i la Mariana han estat pagant 350 euros al mes -i una fiança de 2 mesos- fins que el febrer de l’any passat la propietat va decidir no renovar-los més el contracte. Ho feia any a any. Tot i haver pagat sempre les mensualitats, es tornaven a veure al carrer per culpa l’especulació immobiliària. En aquell moment la propietat va posar en marxa un procés judicial per fer-los fora i fins ara entre l’advocada d’ofici i el Sindicat d’Habitatge de Cassoles han aconseguit aturar els dos primers intents de llançament del local abans que arribessin a la porta, a través d’informes de vulnerabilitat emesos pels Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona.

Publicitat

Aquest dijous 24 de novembre, però, hi ha l’avís d’un nou intent de desnonament de la parella que, tot i que fa temps que busca una alternativa d’habitatge, no la troba fàcilment. Des del Sindicat d’Habitatge de Cassoles, que acompanyen en tot el procés a l’Atmane i la Mariana, expliquen a El Jardí que el mateix informe de vulnerabilitat de l’Ajuntament especifica que no els hi donaran amb urgència un pis de lloguer social través de la Borsa d’Habitatge, on estan inscrits, perquè són una parella sola vivint sense fills ni persones dependents a càrrec. La Mariana, de fet, sí que té una filla, però viu al Paraguai amb part de la família i ella envia cap allà una part del sou.

L’espai on viuen l’Atmane i la Mariana al Farró © Mireia Monjo

La Mariana treballa cuidant una persona gran, mentre que en el cas de l’Atmane no ha pogut aconseguir encara el permís de treball. Tots dos estan empadronats a la ciutat i, de fet, va ser quan es van voler empadronar a l”actual pis’ del Farró que des de l’Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC) els van advertir que “allò no era un habitatge, sinó un local” sense cèdula d’habitabilitat. Buscar una alternativa d’habitatge al mercat privat és una altra solució, però tenint en compte que el mercat immobiliari està tornant a viure una pujada de preus després de la pandèmia, no els ajuda gens. Al seu entorn més proper, a més, la germana de la Mariana lluita contra un altre cas de desnonament, en aquest cas a l’Hospitalet.

Qui hi ha al darrere de la propietat de Vallirana, 37?

Segons indica el Sindicat d’Habitatge de Cassoles, el local de 15 metres quadrats pel qual la Mariana i l’Atmane han estat pagant 350 euros al mes durant dos anys és de J.L.S, un únic propietari de qui els veïns sospiten que té més immobles al mateix edifici. El Jardí ha visitat l’espai comprovant que es tracta d’un cas clar d’infrahabitatge.

“Estem fotuts”, diu l’Atmane a El Jardí. Les opcions per aturar el desnonament previst per d’aquí a dos dies passen, o bé per l’acceptació d’un informe de vulnerabilitat dels Serveis Socials, o perquè el propietari retiri la demanda judicial i doni uns mesos de marge a la parella per trobar una habitació on anar a viure. Aquesta última opció l’està intentant executar contrarellotge el Sindicat d’Habitatge de Cassoles, però volen que quedi per escrit i no de paraula, i a hores d’ara només tenen el telèfon del propietari, però cap correu electrònic.

“Necessiten temps per una alternativa que ja estan buscant”, expliquen des del Sindicat d’Habitatge de Cassoles, que esperen no haver de trobar-se amb la comitiva judicial aquest dijous a Vallirana, 37. De moment, han convocat a les 10 h del matí d’aquest dijous per si cal posar el cos.

Subscriu-t'hi

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu?

PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.