Dissabte 21, setembre 2024
19.1 C
Sant Gervasi
19 C
Sarrià
Publicitat

Parets que ens parlen a Sarrià i al Raval

Alumnes de 2n de Batxillerat de l'IE Costa i Llobera comparen els grafits que es fan als dos barris per esbrinar la ideologia política

Publicat el 22.1.2024 5:00

El Jardí de les Escoles

Alumnes de 2n de Batxillerat de l’Institut Escola Costa i Llobera

Els grafits són una expressió d’art urbà popular i característics de l’actualitat. S’anomena grafit a una manera de pintura o art visual de carrer que és generalment realitzada en superfícies àmplies d’espais urbans: parets, portes, murs, etc. I cobra forma quan algú escriu sobre una propietat privada sense permís, per tant, de forma il·legal. El grafit no es mou o es mostra dins de cercles intel·lectuals o privats d’art, sinó que es caracteritza per ser exposat de manera pública perquè tothom vegi el missatge que l’artista vol transmetre.

Publicitat

Nosaltres ens vam preguntar si a través dels grafits es pot esbrinar la ideologia política del barri on es troben. Per saber-ho, vam dur a terme una comparació entre dos barris diferents i a partir d’aquesta comparació, vam extreure les nostres conclusions. Observant el mapa de la nostra ciutat, Barcelona, vam triar el barri de Sarrià i el barri del Raval. Sarrià és considerat la zona alta de Barcelona on els que hi habiten tenen una major renda per càpita; i el barri del Raval, tot i que és el centre de la ciutat, és considerat la zona baixa de Barcelona i és molt menyspreat. Per aquestes raons vam pensar que si analitzàvem les parets d’aquests dos barris, trobaríem pintades molt diferents i, per tant, trobaríem resultats més rellevants.

Publicitat

Acabant el curs, fent ja les conclusions del nostre estudi vam veure que, tot i no trobar una clara ideologia dels barris a través dels grafits de les seves parets, sí que hi vam trobar moltes diferències d’estil, prestigi, discurs o missatge… 

A Sarrià, vam observar que l’estil que es fonamenta en els carrers, són els tags, en els quals normalment s’escriu el nom o pseudònim de la persona que el fa i majoritàriament són pintades on prima el significat polític literal, amb l’objectiu de marcar territori o deixar veure qui pinta les parets de la zona. També vam veure que, els grafits que hi abunden més són sobre el feminisme, l’independentisme, la hispanitat, els presos polítics i altres pensaments en contra del sistema com l’anarquisme o el comunisme.

Un grafit a Sarrià © Alumnes de l’IE Costa i Llobera

En canvi, al Raval hi ha molta més varietat que al barri de Sarrià. Aquests grafits poden parlar de l’odi al sistema i la policia, la immigració i cultura estrangera, la pobresa, i la reivindicació de l’art urbà com a temàtica dels mateixos grafits. A més a més, no només es diferenciaven en la complexitat o l’estil de la pintada, sinó que també vam concloure que el contingut del missatge era superior al significat literal de les formes que s’hi trobaven representades.

Un grafit al Raval © Alumnes de l’IE Costa i Llobera

Una altra observació és que, a diferència de Sarrià, al Raval abunda molt més l’art urbà, no només en els grafits, sinó també en què és una zona amb una certa estima per “el carrer”. Això es deu al fet que, en ser una zona més pobra, la gran varietat i exposició artística, afavoreix a la imatge del barri i a les persones que hi viuen. 

Elna Gelpí Seguró i Nadia Toral Peris són alumnes de 2n de Batxillerat de l’IE Costa i Llobera, amb el suport del professor de llengua castellana i literatura, José Antonio Tur Bonet 

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.