Pels petits de casa
Ana Sánchez
El Congrés dʼArquitectura 2016 que ha tingut lloc a Barcelona el mes d’octubre, ha volgut donar suport a la inclusió de diferents conceptes relacionats amb aquesta disciplina en els plans d’estudis de primària, secundària i batxillerat. Per posar el tema sobre la taula ha impulsat un projecte pedagògic pioner a casa nostra i que oferirà aquesta oportunitat a vuit escoles de La Salle durant el mes d’octubre (La Salle Barceloneta, Bonanova, Gràcia, Congrés, Horta, Comtal, Premià de Mar i Montcada).
La proliferació dels processos consultius veïnals, la definició col·lectiva de les agendes urbanes, l’adquisició responsable d’un habitatge (l’acte de consum més important que una persona fa durant la seva vida) o la resposta al canvi climàtic passen inevitablement per un canvi d’hàbits profund. L’escola és el lloc adequat per començar a garantir aquest canvi de paradigma i des de l’organització del Congrés d’arquitectural es vol involucrar les comunitats educatives en l’assoliment d’aquests objectius comuns.
Vuit escoles de La Salle duen a terme
un projecte pedagògic pioner a casa nostra
per incorporar conceptes d’arquitectura
i urbanisme a primària i secundària
Els alumnes de totes les línies i nivells de les vuit escoles participaran en els tallers, impartits durant el mes d’octubre per alumnes de l’Escolà Tècnica Superior d’arquitectural de la Universitat Ramon Llull i sota la coordinació de l’arquitecte Narcís Font. Posaran sobre la taula els temes presents en els debats actuals de les agendes urbanes: la natura dins la ciutat, les infraestructures energètiques, l’espai públic, la integració social, el transport privat i públic, la producció agrícola, els equipaments, la gestió dels residus, les ciutats intel·ligents (smart cities) o el model d’habitatges, densitat i activitats econòmiques. D’aquesta discussió en sortirà una petita maqueta d’una ciutat ideal (de 50 x 50 cm), que recollirà les reflexions dels estudiants. En el plantejament de cada sessió es tindran en compte els elements i problemàtiques urbanes presents en els entorns específics i reals de cadascuna de les escoles de la Salle.
Finalment amb tots els fragments, es construirà la maqueta de la “ciutat ideal”. S’exposarà a diferents punts emblemàtics de Barcelona i a la seu del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya.