Societat
Jesús Mestre
Salvador Albuixech, vicepresident de la Comissió de Seguiment de la Bonanova, es va mig acomiadar en el Consell de Barri després de gairebé 10 anys en aquest òrgan de participació municipal, que, amb el nou Govern, s’haurà de renovar a la tardor. Albuixech va expressar la seva satisfacció per tot el que s’ha aconseguit, com ara la Biblioteca i la consolidació d’un centre de barri entre la plaça, Vil·la Florida i el Mercat. També va agrair la col·laboració dels polítics, de tots colors, amb què ha estat treballant. El nombrós públic assistent, que omplia la sala d’actes de Vil·la Florida, va reconèixer la feina feta pel president de Barnavasi.
El Consell de barri havia començat amb la confirmació del Pla d’Acció de la Superilla de Sant Gervasi-la Bonanova, impecablement explicat per Rosa López, d’Ecologia Urbana de l’Ajuntament. També es va exposar la implantació del programa “policia de barri”, feta per Domènec Escarré, intendent de la Guàrdia Urbana, qui va presentar al caporal Santi Sánchez, i Javier Aguilera, el nou “policia de barri” de la Bonanova. El correu de contacte, que serveix per a tot el districte, és policiadebarri_sarria@bcn.cat.
Respecte i civisme
Un punt destacat de la reunió va ser la presentació del concepte “convivència en moviment”, per part de Joan Sancho, president de l’Associació de Veïns de Sant Gervasi de Cassoles. Sancho apel·la a la consciència i compromís de tots els veïns per aconseguir un barri millor. Certament, calen les intervencions públiques i diners, però el veïnat s’ha d’implicar més amb el seu barri. La fórmula per aconseguir-ho és “respecte i civisme”. Així, quan un animal de companyia fa les necessitats a l’espai públic o un ciutadà deixa la moto sobre la vorera, a part de violar les ordenances, mostren poc respecte i incivisme. Tothom es mou pel barri, hi té tot el dret, però aquest moviment s’ha de fer de manera que no afecti la convivència veïnal. Sancho també és partidari de revisar moltes de les ordenances actuals, sobretot les de circulació i especialment les que afecten les motos, un dels sectors més agressius en la convivència veïnal (contaminació atmosfèrica i sonora, excessiva velocitat, invasió de les voreres i de l’espai públic, etc.).
El model d’actuació per aconseguir aquest civisme s’ha de basar en una actuació decidida per part de l’Ajuntament i la Guàrdia Urbana (la policia de barri pot ser una oportunitat), que primer han de sensibilitzar, després informar, educar i, finalment, si no s’aconsegueix reduir les infraccions, sancionar. Per tant, la multa ha de ser el darrer recurs: és molt millor treballar amb la sensibilització, la informació i l’educació per aconseguir que tothom sigui més respectuós amb els seus veïns i amb el barri. Serà la manera d’afavorir la convivència.