26.1 C
Sant Gervasi
| Dimecres 29 de juny de 2022 |
Publicitat

Potenciar el contacte amb la natura ajuda a la gent gran

Sortir a passejar aprofitant l’escalfor dels primers raigs de sol de primavera pot ser molt beneficiós

Publicitat

Gent Gran

Laura Farré, Fundació Uszheimer

Quan arriben els primers indicis del bon temps, busquem qualsevol excusa per sortir de casa. És una realitat que el clima ens afecta a l’estat d’ànim i, si això ens passa a nosaltres, també els hi passa a aquelles persones que pateixen algun tipus de deteriorament cognitiu. Segons diferents estudis, s’ha pogut comprovar que el contacte amb la natura té molts beneficis per a la nostra salut. Les activitats a l’aire lliure afavoreix un millor envelliment: la gent gran té més probabilitats de viure més anys si ho fan a prop d’àrees verdes on poder caminar.

La mateixa OMS reconeix que la proximitat d’espais verds és un recurs indispensable per poder gaudir d’una bona salut. Alguns dels beneficis psicològics i emocionals poden ser: millora en l’atenció, la concentració i la capacitat de prendre decisions, la reducció de la fatiga mental, de l’estrès i de l’ansietat, la millora de les funcions cognitives i la creativitat o la millora de l’autoestima, entre d’altres. També cal destacar que, entre els beneficis fisiològics, es troba la reducció de la incidència de la diabetis, la millora dels trastorns del son i la reducció del risc de demència i malalties neurodegeneratives. La reducció dels comportaments agressius és, a més a més, un altre benefici d’abast social.

Publicitat

Una investigació duta a terme per experts de l’Escola Mèdica de la Universitat d’Exeter, a Anglaterra, i que va ser publicada a la revista Journal of the American Medical Directors Association, ens ofereix una nova visió i una nova manera de comprovar científicament l’existència d’un seguit de factors ambientals que han de tenir-se en compte en el tractament integral de les demències degeneratives: la natura tranquil·litza, estimula i relaxa.

Alguns recursos que es poden utilitzar en alguns centres d’atenció a persones amb demència és la teràpia hortícola. Psicològicament, la jardineria proporciona beneficis en millorar l’estat d’ànim, l’autoestima, reduir l’ansietat i l’estrès. Així mateix, potencia la paciència i la responsabilitat. A més, suposa una distracció molt útil per neutralitzar alteracions de comportament.

Publicitat

Ara bé, és una realitat que no totes les persones tenim l’oportunitat de poder viure a prop de la natura o de certes àrees naturals, però sí que és cert que, com a persones cuidadores, podem intentar oferir a aquelles persones o familiars que cuidem, un determinat temps en aquest medi natural. El simple fet de sortir a passejar aprofitant l’escalfor dels primers raigs de sol de primavera pot ser molt beneficiós. Caldria, per un major benestar dels nostres grans, intentar fer activitats o trobades a l’exterior, sempre que sigui possible, per poder potenciar aquest contacte amb la natura.

Laura Farré és educadora social

Subscriu-t'hi

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu?

PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.