Dimarts 19, març 2024
17.6 C
Sant Gervasi
17.5 C
Sarrià
Publicitat

Potenciar el contacte amb la natura ajuda a la gent gran

Sortir a passejar aprofitant l’escalfor dels primers raigs de sol de primavera pot ser molt beneficiós

Publicat el 27.5.2022 11:41

Gent Gran

Laura Farré, Fundació Uszheimer

Quan arriben els primers indicis del bon temps, busquem qualsevol excusa per sortir de casa. És una realitat que el clima ens afecta a l’estat d’ànim i, si això ens passa a nosaltres, també els hi passa a aquelles persones que pateixen algun tipus de deteriorament cognitiu. Segons diferents estudis, s’ha pogut comprovar que el contacte amb la natura té molts beneficis per a la nostra salut. Les activitats a l’aire lliure afavoreix un millor envelliment: la gent gran té més probabilitats de viure més anys si ho fan a prop d’àrees verdes on poder caminar.

Publicitat

La mateixa OMS reconeix que la proximitat d’espais verds és un recurs indispensable per poder gaudir d’una bona salut. Alguns dels beneficis psicològics i emocionals poden ser: millora en l’atenció, la concentració i la capacitat de prendre decisions, la reducció de la fatiga mental, de l’estrès i de l’ansietat, la millora de les funcions cognitives i la creativitat o la millora de l’autoestima, entre d’altres. També cal destacar que, entre els beneficis fisiològics, es troba la reducció de la incidència de la diabetis, la millora dels trastorns del son i la reducció del risc de demència i malalties neurodegeneratives. La reducció dels comportaments agressius és, a més a més, un altre benefici d’abast social.

Publicitat

Una investigació duta a terme per experts de l’Escola Mèdica de la Universitat d’Exeter, a Anglaterra, i que va ser publicada a la revista Journal of the American Medical Directors Association, ens ofereix una nova visió i una nova manera de comprovar científicament l’existència d’un seguit de factors ambientals que han de tenir-se en compte en el tractament integral de les demències degeneratives: la natura tranquil·litza, estimula i relaxa.

Alguns recursos que es poden utilitzar en alguns centres d’atenció a persones amb demència és la teràpia hortícola. Psicològicament, la jardineria proporciona beneficis en millorar l’estat d’ànim, l’autoestima, reduir l’ansietat i l’estrès. Així mateix, potencia la paciència i la responsabilitat. A més, suposa una distracció molt útil per neutralitzar alteracions de comportament.

Ara bé, és una realitat que no totes les persones tenim l’oportunitat de poder viure a prop de la natura o de certes àrees naturals, però sí que és cert que, com a persones cuidadores, podem intentar oferir a aquelles persones o familiars que cuidem, un determinat temps en aquest medi natural. El simple fet de sortir a passejar aprofitant l’escalfor dels primers raigs de sol de primavera pot ser molt beneficiós. Caldria, per un major benestar dels nostres grans, intentar fer activitats o trobades a l’exterior, sempre que sigui possible, per poder potenciar aquest contacte amb la natura.

Laura Farré és educadora social

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.