19.7 C
Sant Gervasi
| Diumenge 24 d'octubre de 2021 |
Publicitat

Prevenció del consum i tràfic de drogues a les escoles del districte

Publicitat
Publicitat
Carme Rocamora
Cadascuna de les coses que passen als barris, per petita que sigui, mereix ser explicada

Mossos d’Esquadra

Xavier Boned

Des del Cos de Mossos d’Esquadra treballem la prevenció amb els col·lectius més vulnerables. Un dels públics als quals dediquem més esforços és el del jovent. Són persones en edat de formació i desenvolupament que necessiten informació clara i concreta per evitar diferents situacions de risc. Una de les demandes més importants que tenim des dels centres educatius és la xerrada sobre prevenció del consum de drogues. Té molt de sentit si tenim en compte que, a Espanya, es calcula que més de dos milions de persones consumeixen cànnabis habitualment. Un 60% d’aquests consumidors tenen entre 15 i 35 anys. En una de les darreres sessions, joves de batxillerat i de grau mitjà de cicles formatius, ens van fer una bateria de preguntes que poden ser d’interès general per aclarir alguns conceptes o idees equivocades sobre el món de les drogues.

Si consumeixes cànnabis o el portes a sobre i et para una patrulla, què passa?

El consum i la tinença de drogues il·legals o d’estris relacionats amb el seu consum no està penat però sí sancionat. Si la patrulla detecta algú incomplint la normativa identificarà les persones, les escorcollarà (les bosses també) i, si troba alguna substància il·legal, aixecarà una acta de comís amb proposta de sanció. La substància comissada s’enviarà al laboratori i, si el resultat és positiu, la sanció tirarà endavant. La sanció mínima és de 600 euros. En cas que es tracti d’un menor d’edat el portarem a comissaria a efectes de protecció, contactarem amb els tutors legals per realitzar el lliurament i els explicarem els fets succeïts.

La policia, què fa amb la droga comissada?

La droga comissada s’envia al laboratori per analitzar la composició i la seva puresa, cosa que pot determinar la quantia de la sanció o el sobreseïment del procediment (en cas que no sigui droga il·legal). Posteriorment, les substàncies comissades són incinerades per empreses especialitzades seguint protocols establerts.

Què es considera tràfic de drogues?

El Codi Penal condemna i multa l’elaboració, el tràfic i la promoció del consum. La possessió de drogues és delicte quan la quantitat o altres indicis facin pensar que s’està traficant. No cal que es produeixi cap passi de substància, ni intercanvi de diners, per considerar que s’està traficant amb drogues il·legals. Les condemnes poden anar d’1 a 6 anys, depenent del tipus de substància, la quantitat i les circumstàncies. Si els indicis indiquen que trafiques, la policia et detindrà.

Quantes plantes de marihuana es poden tenir a casa?

El codi penal espanyol considera delicte elaborar, produir, cultivar o traficar amb les substàncies psicotròpiques, tòxiques, o estupefaents així com afavorir, facilitar o promoure el seu consum. És a dir, en un sentit estricte d’aplicació de la norma, legalment no es pot tenir cap planta de cànnabis.

És perillós conduir “fumat”?

El cànnabis afecta l’atenció, la concentració, la retenció i els reflexos. Per conduir un cotxe o una moto cal que totes aquestes capacitats estiguin intactes. Si has consumit drogues o begut alcohol, no condueixis.

Fes-te subscriptor

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu? Fes-te subscriptor per només 5€ al mes i passa a formar part de la comunitat El Jardí

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.