Dissabte 27, abril 2024
14.8 C
Sant Gervasi
14.7 C
Sarrià
Publicitat

Prevenir per l’envelliment del cos

Publicat el [wpdts-custom start="post-created" format="j.n.Y G:i"]

Gent gran

Laura Gálvez

Qui no ha patit dolors d’esquena, de cames, o braços algun cop a la vida?

Publicitat

És fàcil sobrecarregar aquestes parts del cos amb el ritme de vida que portem actualment. No només és la sobresol·licitació d’alguna d’aquestes parts a la nostra feina o el dia a dia, una mala postura o un mal gest, sinó tota la carrega psíquica i emocional que portem a sobre.

Publicitat

És evident que no podem separar el cos dels nostres pensaments i emocions. Pensar en una situació negativa, una persona que no ens agrada o un sentiment d’ira o ràbia, provoca automàticament una reacció física als músculs, en aquest cas de contracció i impotència, que empitjoren l’estat d’alguns, que ja estan prou contrets perquè carreguem pesos o perquè fa fred i ens encongim…

La suma d’aquest mantinguts en el temps, provoquen lesions musculoesquelètiques i que difícilment seran reversibles sense l’ajuda externa.

El problema no és tenir una “contractura” al trapezi, sinó el que aquesta contractura provoca després de 5 o 10 anys.

El nostre cos és intel·ligent i sempre busca la via del no dolor adaptant-se i compensant les lesions amb altres parts del cos per no patir. És com aquell que coixeja perquè té una pedra a la sabata.

La clau està en treure la “pedra” i evitar que a llarg termini acabem coixos i amb dolor al genoll i al maluc.

Amb tot això no es pretén crear una alarma, òbviament una contractura pot passar desapercebuda, de fet, tots en tenim. Però és important reconèixer i identificar les compensacions que aquestes ens provoquen, aquelles que ens fan mal i ens limiten el moviment. Aquells senyals que ens dóna el cos que alguna cosa no va bé i ens impedeix fer la nostra feina o continuar amb els nostres hobbies.

Demanar ajuda a l’especialista

En aquest moment és quan hauríem de demanar ajuda a algun professional especialitzat: fisioterapeutes, psicòlegs, logopedes, podòlegs, nutricionistes o tractament en equip si la circumstància ho demana. Es poden evitar problemes realment importants si actuem a temps. Des del punt de vista fisioterapèutic és freqüent trobar-nos a la consulta pacients amb pròtesi de genolls o malucs que es podien haver evitat amb el simple fet d’equilibrar la musculatura de les cames o de corregir la postura de la pelvis o de la passa al caminar. La solució quirúrgica no té per què ser la primera o la millor opció. A vegades amb un simple consell o una prova rutinària ens estalviem dolors continus que semblen inofensius però que van omplint un got que s’acaba omplint i desbordant, i ens trobem en un punt de no retorn al qual no podem fer res més que aprendre a conviure-hi.

Vivim en una societat que busca la qualitat de vida, però se’ns oblida que el nostre cos i el seu benestar hauria de ser la nostra màxima prioritat. Sense salut difícilment podem arribar als objectius. Cuida’t!

Laura Gálvez és fisioterapeuta

Fundació Uszheimer
Centre de Dia i Unitat de Memòria

Passatge Forasté, 11-13, 
Tel.: 93 418 65 65
fundacio@fundaciouszheimer.org
www.fundaciouszheimer.org
http://www.premisoletura.com
Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.