23.9 C
Sant Gervasi
| Divendres 01 de juliol de 2022 |
Publicitat

Prevenir per l’envelliment del cos

Publicitat

Gent gran

Laura Gálvez

Qui no ha patit dolors d’esquena, de cames, o braços algun cop a la vida?

És fàcil sobrecarregar aquestes parts del cos amb el ritme de vida que portem actualment. No només és la sobresol·licitació d’alguna d’aquestes parts a la nostra feina o el dia a dia, una mala postura o un mal gest, sinó tota la carrega psíquica i emocional que portem a sobre.

Publicitat

És evident que no podem separar el cos dels nostres pensaments i emocions. Pensar en una situació negativa, una persona que no ens agrada o un sentiment d’ira o ràbia, provoca automàticament una reacció física als músculs, en aquest cas de contracció i impotència, que empitjoren l’estat d’alguns, que ja estan prou contrets perquè carreguem pesos o perquè fa fred i ens encongim…

La suma d’aquest mantinguts en el temps, provoquen lesions musculoesquelètiques i que difícilment seran reversibles sense l’ajuda externa.

Publicitat

El problema no és tenir una “contractura” al trapezi, sinó el que aquesta contractura provoca després de 5 o 10 anys.

El nostre cos és intel·ligent i sempre busca la via del no dolor adaptant-se i compensant les lesions amb altres parts del cos per no patir. És com aquell que coixeja perquè té una pedra a la sabata.

La clau està en treure la “pedra” i evitar que a llarg termini acabem coixos i amb dolor al genoll i al maluc.

Amb tot això no es pretén crear una alarma, òbviament una contractura pot passar desapercebuda, de fet, tots en tenim. Però és important reconèixer i identificar les compensacions que aquestes ens provoquen, aquelles que ens fan mal i ens limiten el moviment. Aquells senyals que ens dóna el cos que alguna cosa no va bé i ens impedeix fer la nostra feina o continuar amb els nostres hobbies.

Demanar ajuda a l’especialista

En aquest moment és quan hauríem de demanar ajuda a algun professional especialitzat: fisioterapeutes, psicòlegs, logopedes, podòlegs, nutricionistes o tractament en equip si la circumstància ho demana. Es poden evitar problemes realment importants si actuem a temps. Des del punt de vista fisioterapèutic és freqüent trobar-nos a la consulta pacients amb pròtesi de genolls o malucs que es podien haver evitat amb el simple fet d’equilibrar la musculatura de les cames o de corregir la postura de la pelvis o de la passa al caminar. La solució quirúrgica no té per què ser la primera o la millor opció. A vegades amb un simple consell o una prova rutinària ens estalviem dolors continus que semblen inofensius però que van omplint un got que s’acaba omplint i desbordant, i ens trobem en un punt de no retorn al qual no podem fer res més que aprendre a conviure-hi.

Vivim en una societat que busca la qualitat de vida, però se’ns oblida que el nostre cos i el seu benestar hauria de ser la nostra màxima prioritat. Sense salut difícilment podem arribar als objectius. Cuida’t!

Laura Gálvez és fisioterapeuta

Fundació Uszheimer
Centre de Dia i Unitat de Memòria

Passatge Forasté, 11-13, 
Tel.: 93 418 65 65
[email protected]
www.fundaciouszheimer.org
http://www.premisoletura.com

Subscriu-t'hi

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu?

PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.