Dimarts 03, octubre 2023
26.3 C
Sant Gervasi
26.2 C
Sarrià
Publicitat

Primer arreglem casa nostra i després demanem ajudes

Si les grans empreses paguessin els deutes impagats, molts sectors econòmics es podrien reactivar, per Joan Buscà

Publicat el 18.5.2021 7:00

Opinió

Joan Buscà

Hi ha un total de 149.000 milions d’euros a Espanya en factures que les petites i mitjanes empreses i els autònoms tenen pendents de cobrar. Aquests diners corresponen als deutes que tenen les empreses de l’IBEX-35 i les grans empreses (empreses que facturen més de 1.000 M/€) a 31 de desembre del 2020. L’any 2004 es va aprovar una llei que té per objecte establir mesures contra la morositat en les operacions comercials, recollint la base de la Directiva Comunitària de la Unió Europea del 2000, modificada i actualitzada el 2011. Posteriorment, el 2010, s’amplia el text d’aquesta llei per crear una Plataforma Multisectorial contra la Morositat (PMcM). Aquestes lleis obliguen les grans empreses i les pimes a pagar les factures dels proveïdors a 60 dies, i les administracions públiques a 30 dies. El 2010, la Plataforma crea l’Observatori per al Control de la Morositat a Espanya amb l’obligació de supervisar, controlar i informar, però no sancionar, el compliment de la llei de morositat.

Publicitat

Segons l’esmentat Observatori, a 31 de desembre del 2020, les empreses que cotitzen a Borsa tenen una morositat de 80.000 milions d’euros, és a dir, sobrepassen els 60 dies obligatoris per llei per pagar les seves factures. I les empreses de l’IBEX-35 sobrepassen els 60 dies que marca la llei per un import de 56.000 milions d’euros. El total d’aquestes xifres és de 136.000 milions d’euros de morositat: aquestes empreses paguen els seus proveïdors a 183 i a 193 dies respectivament. L’Observatori també informa que les administracions públiques, que han de pagar els seus proveïdors a 30 dies, tenen una morositat per un import de 13.000 milions d’euros. No tenim cap mena de dubte que els creditors de l’import total d’aquesta morositat, de 149.000 milions d’euros (136.000 + 13.000), són majoritàriament pimes i autònoms.

Publicitat

El passat 6 d’abril, la patronal PIMEC (Petites, Mitjanes i Micro Empreses de Catalunya), la patronal més important i representativa d’Espanya, va fer una compareixença de més d’una hora al Congrés de Diputats per informar d’aquesta greu situació econòmica que pateix l’Estat. A més d’informar, va demanar dues coses: primer, crear un marc sancionador per a aquelles empreses que incompleixen la Llei de la Morositat; i segon, condicionar les ajudes de 140.000 milions d’euros que ha de rebre Espanya de la Unió Europea per reactivar l’economia al compliment de la llei de la morositat.

Si els 149.000 milions d’euros de morositat esmentats entressin en circulació, és a dir, si les grans empreses paguessin els seus deutes impagats, complint la llei vigent, quantes pimes i autònoms podrien recuperar la seva activitat? Quants llocs de treball se salvarien? Què farà la Unió Europea, que coneix aquesta informació, en els moments de transferir ajudes econòmiques a Espanya? Primer arreglem casa nostra i després ja demanarem ajuda a la Unió Europea, que també la necessitarem.

Joan Buscà és economista

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.