Dijous 25, abril 2024
12.7 C
Sant Gervasi
12.6 C
Sarrià
Publicitat

Pugen les pensions el 2023?

Els pressupostos de l’estat aprovats pel Consell de Ministres el passat mes d’octubre, contemplen un increment de les pensions per a l’any 2023 del 8,5 %

Publicat el [wpdts-custom start="post-created" format="j.n.Y G:i"]

Economia

Joan Buscà 

El passat mes d’octubre, el govern espanyol va aprovar els pressupostos generals de l’estat. Les pensions són la partida més important i la de més import: representen el 40% del total de les despeses pressupostades per l’any 2023. És a dir, de cada 100 € de despeses, 40 € serviran per pagar pensions. Això és un 11,4 % més que el pressupostat per a les pensions l’any 2022. Aquest increment tan rellevant ve donat perquè les pensions, segons l’article 50 de la Constitució Espanyola, s’han actualitzat d’acord amb la mitjana de l’IPC (Increment Preus del Consum) de l’any anterior. Malgrat que està escrit en la Constitució, hi ha molts anys que no s’ha complert aquesta actualització.

Publicitat

En els últims 15 anys la diferència entre els increments de l’IPC i de les pensions és d’un 0,45 % menys per a les pensions. Per tant, podem dir i afirmar que les pensions no han estat actualitzades correctament. Si revisem els IPC mensuals del 2022 fins al mes de setembre, trobem increments mensuals que van des del 6,1 % del mes de gener al 8,9 % del mes de setembre. Durant tot l’any 2022, l’IPC pràcticament només ha fet que pujar. Per tant, els pressupostos de l’estat aprovats pel Consell de Ministres el passat mes d’octubre, contemplen un increment de les pensions per a l’any 2023 del 8,5 %. De totes maneres, encara no hem acabat l’any 2022. Falten els IPC dels tres últims mesos de l’any 2022 que podrien variar, molt poquet, l’increment del 8,5 % tant a l’alça com a la baixa. Particularment, penso que podria ser a l’alça.

Publicitat

Per posar un exemple pràctic: les persones que cobren una pensió mínima d’uns 1.005 € al mes, si l’increment per al 2023 es confirma que és del 8,5 %, cobrarien 1.090 € al mes. Les persones que cobren la pensió màxima, 2.820 € al mes, passarien a cobrar 3.060 € al mes. Hem de tenir en compte que aquests imports són bruts, sense la retenció de l’IRPF.

Tenint en compte que a Espanya les pensions es paguen amb les aportacions per jubilació dels salaris de les persones que treballen, hem d’estar atents amb l’evolució de les taxes d’ocupació i d’atur. Si comprovem les xifres del mercat laboral, ens diuen que l’ocupació creixerà un 3,8 % i la taxa d’atur disminuirà un 10 % el 2022. Bones notícies per als jubilats! El 2023 s’incrementen substancialment les pensions. Estan garantides per la Constitució i els pagaments, per l’estabilitat del mercant laboral.

Joan Buscà i Ambrós és economista

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.