Projecte de seguretat de persones d’edat avançada

0

Mossos d’Esquadra

Xavier Boned

Per primer cop, dos àmbits del sector públic com el de la Salut i la Seguretat treballen conjuntament per oferir un millor servei al ciutadà, concretament al col·lectiu de persones d’edat avançada. El projecte, impulsat pels Mossos d’Esquadra de la Regió Policial Metropolitana de Barcelona i el Consorci de Salut i Social de Catalunya, arrenca el dijous 1 de març, al Centre Integrat de Salut de Nou Barris.

Es tracta d’una exposició itinerant que s’estendrà a la resta de Barcelona, amb la qual, a través de plafons informatius, es donen consells de seguretat a les persones d’edat avançada i també al seu entorn familiar. L’objectiu és conscienciar de la importància de prendre mesures de precaució i hàbits d’autoprotecció davant diferents situacions de la vida quotidiana, per evitar ser víctima d’algun delicte o patir accidents domèstics. També mostren hàbits saludables per gaudir del millor estat de salut possible.

La iniciativa uneix la tasca policial i sanitària amb un mateix objectiu: la prevenció. La prevenció basada en la informació és la clau de la iniciativa. Amb aquest projecte, fruit de la col·laboració i treball conjunt de Mossos d’Esquadra i el Consorci de Salut i Social de Catalunya,  es pretén donar un servei de qualitat i de proximitat adreçat a tots els ciutadans i en especial a les persones d’edat avançada, una de les prioritats del cos de Mossos d’Esquadra en tractar-se d’un dels col·lectius més vulnerables.

Una de cada deu persones que han patit algun delicte a Barcelona és més gran de 65 anys. La franja d’edat de les víctimes amb més afectació és la compresa entre els 65 i 74 anys.

Sinergia entre el cos policial i els professionals de la salut

L’element diferenciador en el desenvolupament d’aquest projecte és la sinergia i l’impuls entre el cos policial i els professionals de salut, alhora de transmetre pautes de conducta proactives i de prevenció compartint un mateix espai, així com també la instal·lació de plafons informatius amb una funció estètica i comunicativa molt important i que millora la qualitat i la facilitat d’accés a la informació de cara als usuaris. Aquesta sinergia és pionera com a projecte conjunt entre dos sectors de l’àmbit públic, el de la salut i el de la seguretat, amb l’objectiu de fer una major prevenció en la ciutadania. A més, és un clar exemple de com la salut ha de desenvolupar-se en diferents polítiques.

Els Mossos d’Esquadra fan unes 50 xerrades i quasi 500 reunions i trobades amb gent gran, cada any a la ciutat de Barcelona, en espais com casals, geriàtrics, esplais, associacions, centres cívics i fundacions de la ciutat.

L’exposició serà itinerant i es podrà veure a Nou Barris fins a finals de maig. Romandrà fixa durant una setmana a diversos equipaments, casals o entitats de gent gran més representatius del districte així com a centres de salut, biblioteques o mercats municipals. Després s’estendrà a altres districtes de Barcelona.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.