Dilluns 07, octubre 2024
21.1 C
Sant Gervasi
20 C
Sarrià
Publicitat

Prop de 30 persones marxen en una significativa ruta contra el racisme a Sarrià

L'acció culmina mesos de feina que han realitzat els alumnes del Costa i Llobera, Montserrat i 19@ Centre de Formació amb persones migrades

Publicat el 18.6.2021 17:05

Societat

Jordi Isern

Amb uns quinze minuts per damunt de l’hora prevista, la Ruta Contra l’Oblit començava des de la plaça de Sarrià i deixava el seu pas un silenci reflexiu als veïns i veïnes que hi van interactuar. Va ser el dimarts 15 de juny a la tarda quan els carrers de la vila van omplir-se de prop de 30 persones per denunciar el racisme institucional i per reivindicar el tancament dels Centres d’Internament d’Estrangers. Aquesta acció és la culminació de mesos de feina en què alumnes de l’Institut Montserrat, Costa i Llobera i del 19@ Centre de Formació han dut a terme diversos tallers i intercanvis amb persones migrades en el marc del programa educatiu Contra l’odi fem art, construït per la Fundació Guné i l’Associació Dëkkandoo.

Publicitat

En fila d’un, i vestits de negre, els participants sostenien cartells amb els noms i les històries de les persones que han mort en els CIE. En molts casos, joves d’edats similars als que ara reivindiquen lluitar contra el seu oblit. Custodiats al cap i al final de la marxa per una unitat de Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Urbana, la performance aconseguia l’objectiu de generar atenció i consideració als qui aquella hora coincidien al carrer amb la ruta.

Publicitat

Baixant Major de Sarrià, una de les estudiants del Costa i Llobera que ha format part dels tallers explicava com aquest projecte li ha servit per veure que totes les persones són iguals, independentment de la seva procedència o característiques: “Jo per exemple abans quan veia una persona negra pensava que em podrien fer alguna cosa i m’agafava la bossa”. Arribant a plaça Sant Vicenç, un company d’origen Guineà complementava aquesta visió: “Molts pensen que els migrants venim aquí a robar, però res més lluny, nosaltres també tenim educació i venim per construir una vida millor, però també patim per haver deixat la nostra família, la nostra gent, els nostres costums”.

La majoria dels participants eren alumnes i professores que han format part de les activitats (creació de cartells, teatre, creació de cançons i videoclips de música urbana, debats, etc.) en el marc del programa, però també d’altres espontanis que se sumaven per visibilitzar que el racisme hi és a tots els barris i que cal seguir conscienciant sobre el que passa als CIE.

En arribar al parc de Santa Amèlia, tot formant un cercle es van llegir un a un tots els cartells: “Sempre es parla de xifres, com si no fossin persones les que moren sota el racisme institucional. De fet en alguns casos ni se sap el nom de persones en procés de deportació o tancades als CIE. Amb aquesta ruta el que fem és memòria, dir el seu nom, no deixar que les seves històries caiguin contra l’oblit” va explicar una militant del col·lectiu Tanquem els CIE, Àurea Martin.

Eren quarts de sis i la ruta finalitzava amb crits de “Tancarem els CIE”. D’allà, ja sense formar fila tot el grup va pujar al Teatre de Sarrià per un visionament de les cançons realitzades als tallers.

 

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.