Medi ambient
Natalia Parejo
Després que l’Ajuntament de Barcelona promogués a finals del mandat passat un procés de participació ciutadana per elaborar el Pla Director del Parc del Castell de l’Oreneta, al barri de Sarrià, empès per un grup veïnal disconforme amb les actuacions de millora fetes en les darreres dècades, han estat diverses les jornades per parlar i presentar les diferents propostes per millorar la gestió i conservació d’un espai verd que compta amb unes 17 hectàrees d’extensió que s’endinsen al Parc Natural de Collserola.
L’última sessió, que va tenir lloc el dimecres 18 d’octubre al Centro Asturiano de Barcelona per presentar la proposta final del Pla Director, va servir per conèixer el cost total de les actuacions previstes, que sumant les d’àmbit general i les d’àmbit específic, s’aproxima a una despesa d’uns 23 milions d’euros.
Des de Serveis Urbans, l’equip encarregat de formular el Pla Director ha classificat el treball fet en accions genèriques, que inclouen la restauració dels vestigis del castell, la consolidació dels murs de pedra, la rehabilitació dels edificis existents, l’adequació dels accessos i la consolidació de nous itineraris i dels camins principals, entre d’altres; i les accions per àmbits, on el parc ha estat dividit en 14 terrenys i s’han pensat propostes per a cadascun d’aquests, on s’inclouen millores del drenatge, instal·lacions de reg i millora i protecció de les plantacions.
Governança del Pla Director
Una altra novetat és la creació d’una governança que coordini i asseguri el correcte desenvolupament del Pla Director. La composició del grup serà variada, ja que en ell s’inclouen l’Institut Municipal de Parcs i Jardins, el Districte de Sarrià-Sant Gervasi, el Districte de les Corts, la Gerència de Mobilitat, Infraestructures i Serveis Urbans, així com tots els membres de la Comissió de Seguiment del procés participatiu.
La governança està pensada per una durada de vuit anys, moment en què seria necessari revisar el document, en cas que l’espai requereixi noves necessitats.
A les diapositives presentades en l’última sessió pública també s’especifica el funcionament d’aquest grup de governança, que es convocarà almenys una vegada al semestre, sempre que es notifiqui amb 15 dies d’antelació. Així mateix, es disposarà d’una secretaria tècnica per part del personal del Departament de Participació d’Urbanisme Transició Ecològica, Serveis Urbans i Habitatge, en col·laboració amb el personal de la Direcció de Serveis a les Persones i al Territori del Districte de Sarrià–Sant Gervasi, amb la tasca d’organitzar les reunions.
Els veïns demanen més temps per fer el retorn
Un cop presentats tots els suggeriments, es va demanar als veïns que revisessin la presentació i aportessin una resposta en un termini de contesta de 7 a 10 dies. Davant la disconformitat veïnal, per voler disposar de més temps per examinar amb calma el Pla, es va acordar ampliar el temps de contesta fins al 10 de novembre.
Ara bé, sis dies després els interessats no havien rebut la presentació per correu electrònic, com se’ls havia promès. Així ho va fer saber l’Associació Veïnal de Sarrià a l’inici del Consell Plenari celebrat aquest dimarts, amb la resposta de la regidora Maria Eugènia Gay que “s’enviarà oportunament l’informe”.
“Nosaltres necessitem, com a mínim, un mes per analitzar aquest document”, deia el representant de la Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola en la sessió al Centro Asturiano.
Preocupa la sequera
Un altre tema que preocupa als representants veïnals involucrats en la preservació i conservació del Parc del Castell de l’Oreneta és la vegetació. A causa de la sequera dels últims anys, gran part de la vegetació d’aquest gran espai verd ha anat desapareixent. La resposta de Parcs i Jardins és que en les pròximes sessions, ja sota el paraigua de l’espai de governança, s’haurà de parlar sobre quins temes prioritzar per tal d’arribar a acords comuns, i que ells s’intentarien adaptar “dins dels recursos disponibles” a les peticions dels ciutadans.
Ara, el següent pas per avançar cap a la futura instal·lació pública del Parc de l’Oreneta serà reunir-se d’aquí a poc temps per parlar sobre quines iniciatives han de tenir preferència per davant de les altres. L’Ajuntament de Barcelona va voler accentuar que tot això serà “un procés participatiu, des del principi fins al final”. I és que les actuacions preses el mandat passat van aixecar polseguera entre els ecologistes, quan es van evocar tones de formigó enmig del bosc per asfaltar camins d’una zona declarada forestal.
Els Amics del Parc de l’Oreneta reben Colau al Monestir de Pedralbes: “El parc és sagrat”