Divendres 24, maig 2024
17.9 C
Sant Gervasi
17.8 C
Sarrià
Publicitat

Radars: voleu participar-hi?

Publicat el 2.11.2015 10:00

Gent gran

 Pere Güell Rovira

RadarsAZ8Q4234Radars és una xarxa de veïns, comerços, entitats socials i professionals de Sant Gervasi que treballen junts per prevenir l’exclusió social de la gent gran. El projecte Radars és a Sant Gervasi des de l’any 2011. L’objectiu és prevenir situacions de solitud i vulnerabilitat de les persones grans a través del vincle amb entitats i serveis de l’entorn i amb veïns que s’ofereixen a vetllar per ells i a donar-los suport quan ho necessitin.

Publicitat
Fotografies de la Primera Festa dels Radars que es va fer al Mercat del Galvany, el 15 de maig d’enguany. Fotografies cedides pels  Serveis Socials Bàsics de Sant Gervasi
Fotografies de la Primera Festa dels Radars que es va fer al Mercat del Galvany, el 15 de maig d’enguany.
Fotografies cedides pels Serveis Socials Bàsics de Sant Gervasi

La gent gran és un col·lectiu que cal atendre amb prioritat des dels serveis d’atenció a les persones del territori de barri i de ciutat, tant per la seva vulnerabilitat com pel seu saber i capacitats que poden sumar en un projecte de suport i ajuda mútua com Radars.

Publicitat

Sant Gervasi compta amb entitats i serveis d’atenció a la gent gran com els casals de gent gran, els centres de dia i els serveis socials i de salut i compta amb una bona colla de persones que treballen amb i per la gent gran i que participen del projecte Radars.

Formen part del Projecte Radars de Sant Gervasi la Taula de Gent Gran, l’equip motor, la Plataforma de Seguiment Telefònic, l’equip Porta a Porta de Creu Roja, un equip de voluntàries, i una xarxa on hi ha els radars comercials, els radars veïnals i la gent gran adherida.

La Taula de Gent Gran és el principal òrgan de participació del projecte. Està formada per quinze entitats i serveis de Sant Gervasi i diverses persones voluntàries. La Taula de Gent Gran es reuneix trimestralment, recull i debat les propostes que es presenten i porta a terme les activitats que es decideixen. L’equip motor està format per tècnics del projecte Radars de ciutat i tècnics de serveis socials de Sant Gervasi; el seu encàrrec és vetllar pel bon funcionament del projecte i donar suport a la Taula de Gent Gran.

A la Plataforma de Seguiment Telefònic hi ha diversos voluntaris del casal d’avis Can Castelló, que regularment es posen en contacte amb les persones grans del projecte Radars per fer el seguiment de la seva situació, informar-los dels recursos i activitats que es fan al barri i, si s’escau, alertar als serveis socials d’una situació de risc.

El Porta a Porta està format per un equip de voluntaris de la Creu Roja que visiten la gent gran del territori per detectar situacions de solitud o risc social, i per informar-la i oferir-li de participar en el projecte. També hi ha un equip de voluntàries que visiten els comerços i les farmàcies de San Gervasi per informar i oferir l’adhesió al projecte.

Els radars veïnals són persones solidaries que viuen a Sant Gervasi, que tenen sensibilitat social i sobretot amb la gent gran. Són veïns que si cal dediquen una part del seu temps a les persones grans que viuen a la seva comunitat o a prop d’ella sense esperar res a canvi. Els comerços i les farmàcies també són una part important del projecte Radars. Són professionals de proximitat amb sensibilitat social, observadors i al mateix temps respectuosos, que tenen contacte quotidià amb les persones grans de l’entorn, les coneixen i tenen la capacitat per detectar situacions de risc.

El radar veïnal i el radar comercial dóna l’alerta quan tenen coneixement d’una persona en risc d’aïllament o que pot patir una situació de risc social (canvis de comportament, deteriorament, absència, manca de cura…) i pot donar suport a les actuacions que es puguin fer amb ells.

Objectius dels Radars

Un dels objectius del Projecte Radars és promoure la relació entre les persones grans de Sant Gervasi i entre elles i la xarxa de voluntariat del barri, que es coneguin, que comparteixin el seu temps i que participin junts en activitats socials i culturals. En aquest sentit el passat 15 de maig es va celebrar la 1a Festa Radars de la Gent Gran de Sant Gervasi al mercat de Galvany. Hi van participar moltes de les persones vinculades al projecte i a la Taula d’entitats de la gent gran: persones grans, voluntaris, persones vinculades a les entitats, professionals de serveis socials i de salut del territori. Els participants van poder gaudir de la cantada de la coral del Casal Sant Ildefons, un espectacle d’un clown i un berenar, i van poder compartir les seves inquietuds i interessos.

En els propers mesos la xarxa Radars de Sant Gervasi es proposa, entre altres coses, arribar a més persones grans en situació d’aïllament i vulnerabilitat, augmentar el nombre d’adhesions de radars veïnals i comercials, promoure les trobades entre els radars veïnals, incorporar noves propostes com ara el servei de lectures a domicili i l’atenció de l’entitat Amics de la Gent gran i organitzar la segona festa Radars de la gent gran.

Si un comerç o farmàcia de Sant Gervasi es vol adherir al projecte Radars i si una persona del barri vol ser radar veïnal pot trucar als telèfons 93 256 58 53 o 93 256 49 98, escriure un correu electrònic a l’adreça radarsgentgran@bcn.cat o csssantgervasi@bcn.cat o bé acudir personalment al centre de serveis socials de Sant Gervasi, situat al carrer Arimon número 7, en horari de dilluns, dimarts, dimecres i divendres de 9 a 13 h i dijous de 4 a 6 de la tarda.

Pere Güell Rovira és el director de Serveis Socials Bàsics de Sant Gervasi

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.