Cuina
Recepta de Conxita Campi
Escudella i carn d’olla
Ingredients: Un tros de vedella, una punta de corder, cansalada viada, careta de porc, peu de porc, cua o os d’espinada, os de pernil, gallina, un tros petit de sagí enfarinat, botifarres negres, botifarres blanques, patates, cigrons remullats, pastanagues, api, xirivia, nap, porro, col, galets, sal, farina i aigua.
Per fer la pilota: Carn de vedella picada, botifarres o carn de porc picada, ou, molla de pa remullada amb llet, all, julivert, sal i pebre.
Preparació: En una olla amb aigua freda i reposada del dia anterior es posen les carns, menys les botifarres i la carn de la pilota.
Es fa bullir una hora, escumejant sovint, i s’hi afegeixen els cigrons (embolicats en una gassa). Al cap d’una altra hora s’afegeixen les verdures menys la col i la patata. Mentrestant, es barregen tots els ingredients de la pilota i es treballen una estona fins que quedin ben lligats. Se’ls hi dóna una forma ovalada.
Després d’una altra hora de cocció de l’escudella, s’hi afegeix la col i la patata. Es guarden unes quantes fulles de col grans per posar sota de les pilotes i les botifarres que també s’afegiran a l’olla. Es deixa coure mitja hora més i, quan estigui cuit, es cola el brou i es fan bullir els galets.