Cultura
El Jardí
Arriba un dels dies més bonics de l’any pels catalans i les catalanes, Sant Jordi. A El Jardí hem fet un recull de recomanacions de llibres propis que hem editat, com l’últim de la Mò Bertran, i també hem compartit les apostes de llibreries com la Casa Usher. A banda, hem demanat als responsables polítics del districte que ens facin arribar les seves recomanacions i un petit comentari. Entre les responsables polítiques, predomina una reivindicació d’autores femenines. Això és el que hem rebut:
Regidores
Maria Eugènia Gay (PSC). Victoria, de Paloma Sánchez-Garnica (Planeta). És una novel·la poderosa sobre llibertat i empoderament femení; Meditaciones, de Marco Aurelio (Alianza Editorial), un clàssic imprescindible que ens convida a liderar des de la serenor i la responsabilitat; i L’hora violeta, de Montserrat Roig (Rosa dels Vents), un relat profundament humà que ens parla de memòria, coratge i amor per la vida.
Titon Lailla Jou (Junts). Mort al Palau, de Glòria Sabaté (Rosa dels Vents). És una novel·la històrica trepidant ambientada a la Barcelona del segle XV, que combina misteri, intriga política i un fort protagonisme femení. Glòria Sabaté recrea amb detall i rigor un moment clau de la història catalana, el Palau Güell de Barcelona i una manera de fer típica de l’època; tot teixint una trama captivadora que manté l’interès fins a l’última pàgina.
Consellers
Junts
Pol Lliró i Tey. La febre d’or, de Narcís Oller (Barcino). Un dels clàssics de la literatura catalana que narra la febre borsària que es va viure a Barcelona a la dècada dels 80 del segle XIX. Una novel·la que reflecteix amb gran realisme la societat, l’ambient i l’espai urbà de la Barcelona de l’època.
Montse Cantín Mas. Candel, de Genís Sinca (Comanegra). En aquest llibre hi trobarem la biografia i l’obra del gran Paco Candel, creador d’aquell concepte “els altres catalans” que va fer fortuna per explicar-nos com a país. Aquesta és una història d’en Candel i també del país, que en veu i interpretació del periodista Genís Sinca, està farcida de claus que ens serveixen per entendre’ns també avui.
Pilar Gascón i Lecha. Explica-m’ho tot, d’Elizabeth Strout (Edicions de 1984, Col·lecció Mirmanda). A partir de la voluntat de l’autora per trobar un sentit a la vida fa un recorregut per diferents personatges que tenen lligams d’amistat, familiars i amorosos. El relat de petites històries que comparteixen els protagonistes de la novel·la serveix per donar sentit a moltes de les circumstàncies que experimenten. D’una manera planera i alhora profunda explora les complexitats de les relacions humanes.
Álvaro Clapés-Saganyoles i Baena. Junil a les terres dels bàrbars, de Joan-Lluís Lluís (Club Editor). És una odissea farcida de personatges que no pots oblidar. Una història de rebel·lia, amistat i llengua, que ens parla del poder de la paraula i del llenguatge com a eina de resistència i llibertat. Una joia literària per aquest Sant Jordi.
Jaume Oliva i Sala. El Búnquer Confidencial, de Peyu, Jair Domínguez i Neus Rosell (Ara Llibres). Tot el que és bo s’acaba, i el programa radiofònic -o més aviat pòdcast- ‘El Búnquer’ entra en els seus últims capítols. Més enllà de les hores d’àudio de divulgació històrica i riures amb en Peyu, en Jair i la Neus (i tot l’equip), també ens queda El Búnquer Confidencial, el llibre que recull aquelles biografies que no s’han emès per la ràdio, però sí a teatres d’arreu de Catalunya. Putin, Hitler, Fèlix Millet, Joan Carles I o Lluís Companys són alguns dels personatges de qui n’esbudellen, en un format de guió radiofònic divertit i àgil, la seva biografia.
Joan Puigdollers i Llovet. Victus d’Albert Sánchez Piñol (La Campana). Una novel·la apassionant sobre el setge de Barcelona del 1714, narrada amb ritme i humanitat. Sánchez Piñol ens acosta a un moment clau de la nostra història amb una mirada èpica, però també crítica i irònica. Ideal per entendre el passat i reflexionar sobre el present amb orgull i consciència de país.
Ágata Peñalver i Grau. Història d’un piano, de Ramon Gener (Columna Edicions). A través d’un piano es narra la història d’Europa del segle XX amb vivències d’amistat, amor i música.
Pol Esquefa i Amor. Homenatge a Catalunya, de George Orwell. És un testimoni apassionat de la Barcelona revolucionària de 1936, on Orwell creu veure el comunisme fet realitat. Però l’entusiasme inicial s’esvaeix amb la repressió, les lluites internes i la decepció del maig del 37. Homenatge a Catalunya retrata la il·lusió i la caiguda d’un somni col·lectiu amb una lucidesa colpidora.
Maria Teresa Lailla i Jou. La meva família és especial, d’Anna Rayo amb il·lustracions de Mònica Armiño (Edicions del Pirata). Llibre molt il·lustratiu i actual, on s’explica que la família realment té diverses estructures i composicions, i totes elles són més que vàlides i valuoses.
Trini Ros i Aguado. Un dia a la vida de l’Abed Salama, de Nathan Trall (Edicions del Periscopi). És un d’aquests llibres que no sols informen, sinó que des de la primera pàgina fins a l’última t’acosten a una realitat dura i complexa, i t’obliga a replantejar moltes idees i actituds que tenim interioritzades. El llibre narra la història d’un pare que busca desesperadament el seu fill després d’haver patit un accident amb el bus escolar a Israel.
PP
Albert Fernández Saltiveri. Conversación en la catedral, de Mario Vargas Llosa (Seix Barral). El Nobel de literatura, en pau descansi, va ser veí il·lustre de Sarrià durant una etapa de la seva vida, i un gran defensor de la llibertat i la concòrdia. Demanem que la ciutat de Barcelona li dediqui un carrer important i una biblioteca.
Tatiana Cabrera Endara. Orgullo y Prejuicio, de Jane Austen. Aborda la idea d’aconseguir la felicitat general a la vida, així com les petites coses que ens alegren el dia a dia. Els sincers consells d’aquesta novel·la sobre com sentir-se veritablement feliç poden beneficiar a tot el món. Ensenya a no jutjar les persones ràpidament i destaca la importància de la comunicació i honestedat en les relacions. És molt interessant recordar Austen en el seu 250è aniversari que complirà aquest 2025. Les seves històries i relats parlen de temes universals.
Mercè Escofet Sala. El problema final, d’Arturo Pérez-Reverte. Una novel·la que ret homenatge a la literatura detectivesca clàssica, tot incorporant-hi una mirada irònica i contemporània. Personalment, és un excel·lent llibre pels fans d’Agatha Christie, com jo.
PSC
Blas Navalón. Cambio climático emocional, de Mercè Conangla i Jaume Soler (Amat). La meva ressenya és per l’últim llibre d’una de les meves persones i autores preferides, que ha esdevingut la meva escriptora de capçalera, la Mercè Conangla, que fa anys que escriu sobre el concepte i la cultura de la intel·ligència emocional, un àmbit molt interessant per abordar les qüestions de la vida. El llibre exposa la idea que la contaminació i destructivitat exterior és el fruit de la contaminació emocional i orientació a la destructivitat de tots i cadascun de nosaltres. És tot un tractat sobre la contaminació emocional i proposa reptes i accions per alleugerir-la.
Begoña Roget. Carcoma de Layla Martínez (Amor de Madre). Ja fa molts anys que vaig decidir llegir exclusivament autores no masculines. El meu objectiu era donar visibilitat a totes aquelles que, al seu dia, van haver de competir contra un home per entrar als “rànquings”. Aquest gest m’ha portat a descobrir autores increïbles que escriuen des d’unes sensibilitats impressionants. Us convido a gaudir d’aquesta gran novel·la!
BComú
Eva Ceano-Vivas Tremosa. La casa de les tres xemeneies, d’Andreu Claret (Columna CAT). Barcelona 1962, es publica La Plaça del Diamant, neix Edicions 62, Òmnium Cultural, el Seat 600 envaeix els carrers de la ciutat, la gent resisteix el franquisme des dels barris i de rerefons el Vallès pateix una riuada que mata quasi un miler de persones. A aquesta Barcelona arriba un jove, fill d’exiliats, que ve cercant els seus orígens, a través de la seva mirada, descobrim una ciutat que, tot i les seves dificultats, brilla gràcies a les dones, l’amistat i l’amor. Andreu Claret ens presenta una narrativa rica en detalls històrics i emocionals, oferint una perspectiva personal sobre els canvis que han marcat Barcelona.
Munsa Mompió. La possibilitat de dir-ne casa, de Marta Orriols (Proa). La meva recomanació és també la meva millor lectura del 2024. Un llibre ple de reflexions, moments i contradiccions sobre la vida que se sent com una abraçada càlida. Amb moments de nostàlgia que en el fons et reconforten, i que tot i la tristesa et recorda la vida i la felicitat senzilla.
ERC
Núria Satorra Menal. Deixa’m anar, de Marta Grau (Galés Edicions). És un text brillant i valent, amb reflexions pregones i estimulants sobre la maternitat, l’amor i el desig, els lligams familiars, les amistats i els amants, la llibertat, el desarrelament… i les decisions que prenem -especialment les dones- de manera condicionada pels sentiments o l’entorn i massa sovint obeint patrons sistèmics heretats. També parla de les oportunitats que descartem tan bon punt decidim “interrompre el fil de la no-decisió”, i de celebrar tot allò que brolla des del combat existencial que suposa acceptar l’amor en majúscula.