Publicitat

La reducció del català a la Festa Major de Sarrià

"La pretesa neutralitat bilingüe no existeix, és el pretext per a la pèrdua de la llengua més dèbil", l'opinió de Xavier Tenorio i Laia Jubany

spot_img

Publicat el 19.10.2023 6:30

Opinió

Xavier Tenorio Segarra i Laia Jubany i de Solà

En acabar la paella i el sobretaula cada primer diumenge de Festa Major de Sarrià, baixem a l’acte dels balcons que organitza Casa Orlandai. Més enllà que ens encanta i any rere any som assistents garantits, durant aquestes festes hem detectat una diferència. Un alt ús del castellà. Artistes clarament catalanoparlants presentaven l’acte en la nostra llengua, però l’execució de l’art procedia en castellà.

Publicitat

Aquest fet no és banal, ja que l’ús lingüístic diferenciat segons la seva funció social d’una llengua majoritària (el castellà) per sobre d’una minoritzada (el català) és un dels factors, anomenat diglòssia, que més perjudica aquestes darreres i que, en última instància, porta a la seva pèrdua de prestigi social i en el seu ús.

Publicitat

Sovint podem trobar arguments que s’escuden en la llibertat d’elecció de les persones a l’hora d’explicar els usos lingüístics, arguments que exposen que vivim en una societat bilingüe i que cadascú es pot expressar en la llengua que vulgui. La realitat, però, és que aquesta afirmació parteix d’una falsa percepció d’igualtat entre el català i el castellà. La pretesa neutralitat bilingüe no existeix, sinó que aquest és el pretext necessari perquè en una situació de desigualtat lingüística es vagi produint una substitució progressiva fins a la pèrdua de la més dèbil. Les llengües no desapareixen d’un dia per l’altre, deixen d’utilitzar-se.  

No és causal que la substitució del català es dona prioritàriament en aquells àmbits de poder i prestigi, com són el poder judicial, policial, l’administració pública, negocis, contractació de serveis, o l’exemple que utilitzàvem: l’art i la cultura. Aprofundint en la tendència a reduir el català a l’àmbit familiar i quotidià.

Mentre que l’any 2003 el català a Catalunya era la llengua d’ús habitual del 46 % dels ciutadans, 15 anys més tard havia caigut al 36 %. Passant a ser la tercera regió dels Països Catalans per darrere de La Franja (50 % d’ús habitual) i Andorra (44 %). Una situació extremadament greu si tenim en compte el pes demogràfic del Principat pel que fa al nombre de parlants. 

A ningú se li escapa que arreu dels Països Catalans en pocs anys hi ha una alarmant regressió pel que fa a l’ús del català. Per això considerem que cal posar especial atenció, sobretot per part d’aquells espais amb impacte (i responsabilitat) públic i vetllen per la cultura.

Cal compromís amb el català, utilitzant la llengua en el nostre dia a dia, donant-li el prestigi i reconeixement que li cal -i que es mereix- i això implica, també, apostar pel seu ús en els espais culturals.

Notícies relacionades

Vincles, els grups de conversa per a nouvinguts que fomenten l’ús social del català: “Vull estar integrada i poder relacionar-me”

Voluntaris i aprenents es reuneixen setmanalment a l'Escola Peter Pan, a Casa Orlandai i al Centre Assís, entre d'altres

Denúncia per discriminació lingüística al Cafè de París de Galvany

L'exconseller de Junts Miquel Buch assegura que li han anul·lat la reserva per parlar català

La moda es porta dins

"Res és més poderós que saber qui som i com volem ser percebuts", escriu la Belle Beth

Què és un arbre?

"Estigueu amb els peus ben plantats a terra i creixent cap al cel", escriu Vilalta
spot_img

La Biblioteca Clarà tanca uns mesos per obres de millora

A partir del 28 d'abril començarà la reforma de la façana, la zona d'accés i el sistema de ventilació

Les ressenyes de la Casa Usher per Sant Jordi 2025

Una tria de lectures que han agradat a la llibreria de Galvany en els últims temps, ideals per regalar en el dia més bonic de l'any pels catalans

Sant Jordi 2025 a Sarrià-Sant Gervasi

Durant el mes d'abril i a principis de maig, les entitats i els comerços organitzen una extensa programació d'activitats

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí