Divendres 13, setembre 2024
15.1 C
Sant Gervasi
15 C
Sarrià
Publicitat

“Regimen Sanitatis” al Monestir de Pedralbes

Un taller pensat per a tots aquells amants de la història i la cultura amb el toc màgic de la gastronomia

Marta Trius Chassaigne
Marta Trius Chassaigne
Periodista especialitzada en temes culturals i de voluntariat social. He treballat com a responsable de comunicació corporativa a empreses com Larousse editorial i Henkel Ibèrica. Així com a premsa turística i de viatges (Editur) i en agències de comunicació (BPMO Edigrup i premsa Intercomarcal). Col·laboro com a voluntària en temes de comunicació i d'altres, amb diverses entitats socials sense ànim de lucre.

Publicat el 11.3.2019 12:00

Cuina

Marta Trius

Emmarcat dins del programa d’activitats que organitza al llarg de l’any el Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes, el passat 24 de febrer vam assistir al taller “Regimen Sanitatis, salut i alimentació a l’edat mitjana”, un taller pensat per a tots aquells amants de la història i la cultura amb el toc màgic de la gastronomia.

Publicitat

L’origen d’aquest Monestir es remunta a la reina Elisenda de Montcada que el va fundar en 1327 i que és un dels millors exemples del gòtic català, no en va el seu claustre està considerat el claustre gòtic més gran del món. Aquí precisament comencem la nostra visita enfront de la tomba de la reina. A continuació observem el jardí de plantes medicinals integrat en el claustre per entendre la forma de pensar de l’època respecte a la medicina: la naturalesa ens porta el necessari per a cuidar-nos i per això hem de recórrer a ella en cas de malaltia.

Publicitat

Però realment d’on ve això de “Regimen Sanitatis”? Es coneix com “Regimen Sanitatis” al primer tractat medicinal que va ser escrit al 1308 pel metge i teòleg Arnau de Vilanova, per a Jaume II. Un tractat que està considerat com una de les obres clau de la medicina europea medieval, que va ser utilitzat durant molts anys com a base per a la pràctica de la medicina.

Interior del Monestir de Pedralbes ©Pepo Segura

Amb aquesta premissa continuem el nostre recorregut pel monestir i visitem el refetor de les monges Clarisses on l’oració i el silenci eren fonamentals, el magatzem de menjar i beguda i la cuina, és a dir, els llocs més vinculats a l’alimentació i que àdhuc avui dia conserven aquest misteriós esperit de de l’època. Finalment coneixem la infermeria, on les monges malaltes passaven les seves hores intentant recompondre’s guiades pels savis consells de les infermeres i en casos extrems algun metge de gènere masculí al qual donaven accés especial per a visitar-les.

L’assolellada jornada de diumenge conclou en una petita cuina on aprendrem a cuinar 3 plats que ens portaran per uns instants a l’època medieval: cigrons tendres, salviat i celiandrat. L’elaboració d’aquests plats és a càrrec de nosaltres mateixos, però està dissenyada i dirigida per la Fundació Alicia. Així coneixerem més de prop els petits trucs i ingredients que s’utilitzaven seguint els preceptes mèdics fa més de 700 anys. En definitiva, mescles que avui dia poden semblar-nos estranyes però que al final resulten molt saboroses amb sabors contraposats. Al final els provem i donem fe que tot el cuinat té un gust especial però molt agradable.

Aquest taller s’està duent a terme des de l’any 2014 i està vinculat a les diferents propostes de salut que el Monestir de Pedralbes realitza a l’entorn del jardí medicinal medieval. En aquest sentit podriem destacar d’altres activitats com ara la visita “Plantis, remeis i apotecaris” i la visita taller “Herbarius. Plantis i remeis a l’edat mitjana.” A mes de conferències, xerrades, esdeveniments musicals i cursos de diferent tipologia per a públics molt diversos.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.