Publicitat

Sant Jordi i el dodo

Sant Jordi recupera el seu vigor reivindicatiu amb la manifestació convocada per Sant Jordi per la Llengua

spot_img

Publicat el 22.4.2025 15:40

Opinió

Miguel Cabré (coordinador de CUP Sarrià-Sant Gervasi)

Fa temps que no parem de sentir que els carrers s’han buidat —tant de bo fos veritat, però de turistes i expats— i que ja no ens mobilitzem per res. Però aquest és el discurs dels que no volen que passi absolutament res, d’aquells que fan escarafalls exigint mobilitzacions des de tuiter o el Parlament (depèn del dia) per després collar-les per dalt i dir que “ni un paper a terra”. 

Publicitat

La realitat, en canvi, és ben diferent. Cert, no ens trobem en el cicle mobilitzador protagonista de la dècada passada. Però els carrers dels Països Catalans es comencen a despertar. Per l’habitatge, amb milers i milers de persones prenent els carrers (o posant el cos davant dels cans ensinistrats de la BRIMO) a Salt, València o Barcelona, contra el turisme massiu que ens ofega o contra els macroesdeveniments que el PSC celebra com si foren medalles i que només són l’excusa perfecta per buidar de fons públics les nostres ciutats. 

Publicitat

És en aquest context, d’empoderament col·lectiu, en el que s’entén la nova fase que pren la lluita per la llengua als Països Catalans: l’assumpció comunal que la lluita per la llengua és indestriable de la que fem pel país i per una vida justa. Perquè en un país buidat i servil, parc d’atraccions de les classes mitjanes del nord global, hem entès que la nostra llengua serà sempre minoritzada fins a ser només un tret folkloritzant: nazareno, paella i ‘visca Barça’. 

Per això, contra aquest model de país, la llengua es revolta i surt als carrers. Ho ha fet a Palma i València mostrant una oposició frontal a les polítiques lingüicides i catalanòfobes. Ara és el moment del Principat per demostrar que també està en peu de guerra contra tots aquells que trepitgen i menystenen la nostra llengua. 

Cartell manifestació Sant Jordi per la Llengua 2025

Per això aquest dimecres, diada de Sant Jordi, totes hem de ser a la manifestació convocada per Sant Jordi per la Llengua. Perquè recuperant el caràcter reivindicatiu de la diada de Sant Jordi fem un primer pas per guanyar el futur de la nostra llengua. Un futur que passa per trencar la gàbia de lleis insuficients, mai aplicades, i uns tribunals que ara legislen (contra la llengua) on viu enclaustrat el dodo que és la nostra llengua, seguint l’analogia que fa DJ Próvaí a la pel·lícula Kneecap i que dona títol a aquest article. Per això, cal que aquest Sant Jordi no matem el drac sinó que trenquem el vidre i alliberem la nostra llengua, empoderem-la, fem-la lliure i guanyem-li un futur. 

Per una ciutat més justa i un futur en català: llibre, rosa i mani! El dimecres, 23 d’abril a les 19.00 h a Plaça Universitat, Barcelona.

Notícies relacionades

Vox punxa en l’intent de criminalitzar el centre d’acollida de Cister

Paral·lelament, una vintena de veïns es reuneixen a les portes de l'edifici en una concentració de suport

La moda es porta dins

"Res és més poderós que saber qui som i com volem ser percebuts", escriu la Belle Beth

Un centre d’acollida a persones sense llar de la Bonanova, al punt de mira de l’extrema dreta

Vox convoca una manifestació, tot i que el veïnat i l'Ajuntament asseguren que mai ha generat conflictes

Què és un arbre?

"Estigueu amb els peus ben plantats a terra i creixent cap al cel", escriu Vilalta
spot_img

Sant Jordi 2025, una jornada multitudinària i radiant: “Ha vingut moltíssima gent”

Cultura Natalia Avellan Ha arribat de nou una de les festivitats més estimades pels catalans i les catalanes. Aquell dia de l'any en què convergeix literatura, llengua i tradició. On els carrers, les...

Les recomanacions dels polítics de Sarrià-Sant Gervasi per Sant Jordi

Cultura El Jardí Arriba un dels dies més bonics de l'any pels catalans i les catalanes, Sant Jordi. A El Jardí hem fet un recull de...

Una breu, però completa història dels caputxins a Catalunya

"Quatre segles de vida caputxina", el nou llibre de Fra Valentí Serra que explica des de l’arribada dels primers framenors caputxins a Catalunya fins a la publicació de les constitucions el 1968, arran del Concili Vaticà II

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí