Política
Sofia Puvill Balcells
La Seu del Districte ha reunit la tarda d’aquest dijous a quatre responsables polítics de les últimes dècades de Sarrià-Sant Gervasi, per commemorar els 100 anys de l’agregació de Sarrià a Barcelona. En una sala plena d’assistents, Joan Fuster, Jaume Ciurana, Katy Carreras i Joan Puigdollers han pres la paraula junt amb la regidora presidenta del Districte, Eva Parera; i el regidor, Albert Batlle, davant la presència dels actuals consellers del Districte i regidors adscrits.
L’encarregada d’obrir l’acte ha estat Parera, que ha destacat la importància del centenari: “És un privilegi ser-hi en un moment de la història tant important, en què Sarrià es va unir a la ciutat ara fa 100 anys, que es diu ràpid”. La regidora presidenta ha agraït als veïns i associacions la seva implicació en l’efemèride, i ha donat pas a Batlle, que ha agraït la participació dels quatre exregidors: “Dono les gràcies per la seva disponibilitat i agraeixo les respostes ràpides que vaig tenir: vaig enviar-los un missatge a les 10 del matí i a les 11 ja tenia respostes entusiasmades per poder-nos acompanyar avui”, ha ressaltat content.
Tots quatre representants polítics han tingut deu minuts respectivament per compartir experiències i parlar sobre les anècdotes viscudes durant el temps en què es van encarregar del districte.
Fuster (PSC), que va ser exvicepresident del districte, ha estat el primer en prendre la paraula. Ha fet memòria històrica sobre la descentralització a la ciutat i ha recordat com a partir de l’any 1989 hi va haver “entusiasme democràtic”, perquè existia esperit de fraternitat de construir una ciutat nova, i tot i que hi havia diferències i tensions entre Govern i oposició, en el terreny dels districtes les tensions eren molt menors perquè primava la col·laboració en el període de presidència de Fèlix Amat. També ha destacat que es van fer operacions com la recuperació de les casetes del carrer Canet, la finca de Can Sentmenat i de la Tamarita: “Va ser un moment de moltes operacions en que el districte i Govern central van tenir una col·laboració molt íntima”.
Després ha estat el torn de Jaume Ciurana (CiU), que va ser regidor del districte entre 1995 i 1999 i regidor president entre 1999 i 2007: “Jo vaig arribar aquí amb 29 anyets, de ben jovenet”, i ha volgut recordar a tota aquella gent del món de les associacions que van servir d’estímul quotidià per intentar servir millor al districte, com l’Associació de Comerciants de Sarrià i l’Associació de Veïns: “El principal valor dels districtes no és un valor institucional ni administratiu, tampoc un valor polític, sinó de proximitat personal”. Finalment, ha fet una proposta: canviar de perspectiva i veure “què és el que Sarrià pot aportar a Barcelona, una mica més d’ambició de qualitat, d’espais públics, aportacions intel·lectuals…”, enlloc de veure que és el que es rep.
En tercer lloc ha intervingut l’exregidora Katy Carreras (PSC), que ha començat la seva intervenció manifestant l’emoció de retrobar-se amb cares conegudes com “funcionaris i les ‘forces vives’ del districte”. Ha remarcat com el fet que ella fos regidora de l’equip de govern va obrir la porta per aconseguir reequilibrar la llarga reivindicació que a Sarrià no es feien tantes inversions com en altres districtes i també ha posat en valor la recuperació d’edificis que després han estat destinats a ús veïnal, com els jardins de Vil·la Florida, la Casa Sagnier, o les cases del carrer Canet: “Sempre es volien fer activitats artístiques però no eren suficients perquè fos un carrer viu, i avui dia amb la bressol, passes per allà i hi ha avis i nens. Dona molta alegria veure’l així”.
Per últim ha pres la paraula Joan Puigdollers (CiU), que ha posat en valor el consens, que “porta a la continuïtat de projectes, no de persones”. Així mateix, ha recordat els seus anys de regidoria: “En aquesta sala semblava que ens barallàvem, i discutíem amb els veïns i les veïnes aquí, i això es fer política. Fer política és escoltar i veure que és possible el que es possible en funció de l’interès general”.
Finalment, Batlle ha fet quatre pinzellades sobre els parlaments dels exregidors, recordant paraules de Pasqual Maragall i reflexionant sobre el paper del regidor executiu del districte. Després, ha atorgat cinc minuts més als exregidors per acabar de plasmar les seves impressions i vivències. Eva Parera ha conclòs l’acte i ha tancat el Centenari agraint-los la participació i animant als presents a sortir a gaudir del concert previst a la Plaça del Consell de la Vila, de la mà de l’Escola Municipal de Música Can Ponsic.