Divendres 22, setembre 2023
20.2 C
Sant Gervasi
20.1 C
Sarrià
Publicitat

Sarrià estrena una unitat mòbil de vigilància de la contaminació atmosférica

Serveix per mesurar la contaminació atmosfèrica. En els propers mesos sabrem més acuradament com és l'aire que es respira

Carme Rocamora
Carme Rocamora
El primer dia de classe a la UAB em van preguntar perquè volia ser periodista. Suposo que per aquell ideal d’intentar donar veu a aquells que els hi han tret, o bé perquè són ignorats, o bé perquè no se’ls sent prou. He tingut la sort de practicar-ho, amb més o menys destresa, aprenent a mitjans com La Vanguardia, Europa Press o ElNacional.cat. Actualment, treballo com a redactora de política a Nació. I continuo aprenent dia a dia a El Jardí, el diari que m’ha mostrat que cadascuna de les coses que passen als barris, per petita que sigui, mereix ser explicada.

Publicat el 24.10.2018 19:40

Notícies de Sarrià

El Jardí

Des del passat 17 d’octubre i fins al 20 de desembre, s’ha ubicat a La Porta de Sarrià una unitat mòbil (UM) de vigilància de la contaminació atmosfèrica de la Generalitat de Catalunya.

La UM4 compta amb una unitat meteorològica i de mesura de les partícules en suspensió (PM) i òxids de nitrogen (NOX). El resultat de les mesures es coneixerà durant el primer trimestre del 2019, ja que un cop recollides totes les mostres es porten a laboratori on s’analitzen per extreure’n conclusions.

Publicitat

Els efectes per a la salut de les partícules PM10 i PM2,5 es deuen tant a exposicions a curt termini (hores o dies) com a exposicions a llarg termini (mesos o anys). Les partícules més perilloses són les més fines, que en ser inhalades en llargs temps d’exposició provoquen en la població exposada un augment d’afeccions respiratòries i cardiovasculars, com ara l’agreujament de l’asma i dels símptomes respiratoris, i un increment de la mortalitat per malalties cardiovasculars i respiratòries i per càncer de pulmó. A més, s’ha comprovat que l’exposició a PM pot afectar el desenvolupament pulmonar en la població infantil.

Publicitat

Al seu torn, el NO2 a concentracions de curta durada és un gas tòxic que causa una important inflamació de les vies respiratòries. Així mateix, les exposicions a llarg termini es relacionen amb un increment dels símptomes de bronquitis en nens i nenes asmàtics.

Actualment la xarxa de vigilància atmosfèrica a Barcelona està conformada per 11 estacions fixes de mesurament dins de la ciutat: 2 estacions automàtiques de trànsit i 1 estació manual de trànsit molt intens, 5 estacions automàtiques de fons urbà, i 3 estacions manuals de fons urbà.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.