Societat
El Jardí
De ser un descampat municipal d’uns 700 m² utilitzat en part per a estacionar-hi vehicles sense cap cost, a convertir-se en un hort ecològic comunitari. És el projecte de transformació social que aquest divendres comença a viure el solar del número 23 de carrer Ràfols, a Sarrià, a tocar del Centro Asturiano de Barcelona i de la ronda de Dalt.
Es tracta d’un dels sis projectes guanyadors a Sarrià-Sant Gervasi dels primers pressupostos participatius iniciats a la ciutat en el mandat d’Ada Colau, dotat amb 120.000 euros amb l’objectiu de “generar cohesió social” a la zona del Sarrià de Dalt, segons es descriu en la informació pública exposada al web Decidim Barcelona.
Dos anys i mig després de l’aprovació per construir aquest hort de gestió comunitària, s’ha començat a remoure la terra.
Un espai de trobada i un benefici per a persones en risc d’exclusió social
Potenciar un nou espai de trobada que impulsi la sobirania alimentària, l’educació en valors de l’horticultura i una consciència ecològica, i que funcioni com un espai de trobada entre veïns i col·lectius en risc d’exclusió social com les persones sense llar o les persones amb diversitat funcional i intel·lectual, és la idea concebuda al darrere del projecte, que també vol comptar amb la participació de caus i esplais de joves que treballen amb infants i adolescents, així com amb centres d’acollida de menors.
Lluny d’aturar-se amb aquest objectiu, el projecte també vol ser un refugi per als infants, comptant amb la participació de les Associacions de Famílies d’Alumnes (AFA) dels nombrosos centres educatius que hi ha en aquesta part alta del districte, i preveu mantenir una estreta col·laboració amb el teixit associatiu de la zona, com ara la Comissió de Festes de Sarrià i diverses entitats socials, esportives i culturals del barri.
L’hort de gestió comunitària al solar municipal de Ràfols 23 està impulsat per l‘Associació Veïnal de Sarrià, el Centre i Teatre de Sarrià, l’Esplai Movi de Sarrià i el Centre Assís d’acollida per a persones sense llar, que entenen aquest projecte com una activitat en clau feminista, on es tindrà cura que la participació i la presa de decisions sigui paritària. A més, el projecte promou espais de cures i conciliació familiar per a la comunitat, àmbits que històricament han sustentat les dones.