Societat
Carme Rocamora
“Aquest acte és un reconeixement més per a totes les dones que han treballat i treballen persistentment per desafiar les relacions de poder i les desigualtats que encara hi ha en relació al gènere”. Així ha descrit el conseller en funcions de BComú, Joan Manel del Llano, el dia en que s’ha presentat a la seu del districte la feminització de quatre espais públics de Sarrià – Sant Gervasi.
Ha estat aquest dimecres, en un acte que ha acollit a molta gent emocionada i contenta de celebrar una qüestió de justícia: que les dones siguin reconegudes i que tinguin el seu espai en els carrers i places de la ciutat, absolutament masculinitzades, i per extensió del districte. Seran quatre llocs on tindran representació Maria Carbonell, Carme i Enriqueta Soriano, Angelina Alòs i Maria Luisa Granero.
La iniciativa ha estat possible gràcies a la feina del Consell de Dones del districte, un espai que fa més de 20 anys que treballa per qüestions com aquestes, i per “defensar i promoure la igualtat i el respecte per a les dones” en paraules de Del Llano, que també ha descrit la seva feina com valuosa i incansable”, i que “no ha deixat mai de reclamar que la presència femenina a l’espai públic sigui més notòria”.
Des del Consell de les Dones han recordat que fa més de 20 anys que ho reclamen, i han demanat, en un futur, que les dones puguin tenir nom en llocs més notoris del districte “en grans avingudes, places o carrers més amples”, en paraules de Roser Ponsati.
Els nous noms
En el transcurs de l’acte han participat familiars de les dones que posen nom a aquests nous espais, i que han rebut una placa reproducció dels noms que es veuran a la via pública a partir d’ara. Així, el gendre d’Angelina Alòs, que ocuparà l’espai situat entre el passeig de la Bonanova, Via Augusta i els carrers de la Mare de Déu de Núria i Salvador Mundi, l’ha descrit com una dona “senzilla, elegant i generosa, que no dubtava a compartir els seus coneixements”. Alòs va entrar dins un món clarament d’homes, obtenint una plaça de professora a l’Escola del Treball de Barcelona, i va fundar el seu propi taller, sent una representant de la ceràmica contemporània.
També ha parlat el net de Maria Carbonell, que ha recordat com el seu avi, el compositor Joan Massià, va ser reconegut per la seva trajectòria, i no la seva dona, “impulsora i difusora de la seva obra”. Ha sostingut que era la dona rere el mestre i que sense ella moltes fites no haurien passat. “Va tenir la mala sort de néixer en un moment històric complicat però va lluitar tenint una carrera molt brillant”, ha assegurat content que ara tingui un reconeixement, en l’espai situat entre els carrers del Comte de Sert, de Josep Garí, de Collserola i de Carles Pirozzini.
El fill de l’escultora Maria Luisa Granero, que posarà nom a l’espai situat entre els carrers de Pomaret i de Terré i el passatge d’Holanda, l’ha descrit com una dona “d’orígens molt humils”, que va aconseguir ser la primera dona en obtenir una càtedra d’escultura i va recordar tota la seva trajectòria per aconseguir ser una artista de renom que té escultures, per exemple, davant del Palauet Albèniz.
El record que ha tancat aquest acte més que esperat al districte ha estat per les germanes Carme i Enriqueta Soriano, grans figures de la natació en un temps que les dones no aconseguien els rècords ni títols, al ser, també, un espai concebut per homes. Elles, es queden amb la placeta situada entre el carrer Santa Fe de Nou Mèxic i la plaça de Sant Gregori Taumaturg.
Amb tot, Del Llano ha demanat, ara que ja es coneix la manera de fer-ho mitjançant el nou mecanisme de la iniciativa ciutadana, continuar la tasca en els propers anys per avançar cap a un entorn i una societat “més justa, igualitària i respectuosa”.