Divendres 01, març 2024
14 C
Sant Gervasi
14 C
Sarrià
Publicitat

Sarrià-Sant Gervasi perd 971 veïns en un any

Barcelona registra la natalitat més baixa des de la Guerra Civil, i al districte predominen les dones veïnes i els nascuts a la ciutat

Publicat el 9.8.2022 6:40

Societat

Sergi Alemany

Barcelona ha perdut població en un any, concretament 16.000 ciutadans, i registra la natalitat més baixa des de la Guerra Civil. Segons la darrera lectura del padró municipal, a data d’1 de gener del 2022 hi ha 1.639.981 persones vivint a la ciutat, un 1,2 % menys respecte a un any enrere. Al gir descendent que ha registrat la població barcelonina hi han contribuït tots els districtes, però alguns menys que altres. És el cas de Sarrià – Sant Gervasi, una de les zones de la ciutat que menys veïnat perd, 971 persones (- 0,7 % de la seva població), per darrere només de les Corts, que ha perdut 490 residents. Ciutat Vella lidera la caiguda de veïns empadronats (-3,3 %), per davant dels districtes de Sants-Montjuïc (-1,7 %) i Nou Barris (-1,6 %). Actualment Sarrià – Sant Gervasi té 148.201 veïns empadronats.

Publicitat

L’Oficina Municipal de Dades atribueix aquesta disminució genèrica d’habitants a Barcelona, que es produeix per segon any consecutiu, a la mortalitat de la covid-19 i a la migració de persones cap a poblacions més petites, mentre que la natalitat també continua caient i marca el segon valor més baix des de la Guerra Civil, el 1939. El 2021 van néixer 11.500 nadons a la ciutat, el que representa una de les generacions amb menys fecundació de tota la història a la ciutat. Una dada significativa és que en gairebé 4 de cada 10 llars barcelonines no hi viu cap menor d’edat.

Publicitat
Font: Departament d’Estadística i Difusió de Dades

Les taxes més elevades de natalitat el 2021 se situen en algunes zones de Sant Martí, Ciutat Vella, Nou Barris, Gràcia, i especiament al barri de la Marina del Prat Vermell –AIE Zona Franca, el Putxet i el Farró, la Trinitat Vella i Can Baró.

Districte amb natalitat i persones centenàries

Les zones amb més nens i nenes a la ciutat són Ciutat Meridiana, Vallbona i Trinitat Vella, però també Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes i Sarrià. Els llocs amb més proporció de gent gran són Horta-Guinardó, Nou Barris, les Corts i Sant Martí, mentre que Galvany és el barri que concentra més persones centenàries juntament amb l’Antiga Esquerra de l’Eixample, la Dreta de l’Eixample i la Nova Esquerra de l’Eixample.

Cotxets aparcats al Turó Parc © Vicente Zambrano González – Ajuntament de BCN

Un tret destacable a la ciutat és la creixent presència de persones que arriben i superen els cent anys d’edat. El 2022, aquest segment d’edat engloba 931 persones, i 8 de cada són 10 dones. El 2021 eren 864. Les persones que depassen els cent anys d’edat actualment són un 32,6 % més que fa sis anys.

Més dones que a la resta de la ciutat

L’esquema per sexes de la població empadronada a Barcelona manté els trets característics dels darrers anys a la ciutat, amb un predomini de les dones força generalitzat. En conjunt, les dones representen un 52,4 % del total de la població, una proporció molt similar a la de les darreres dues dècades. Sarrià – Sant Gervasi, Gràcia i les Corts són els districtes amb més presència de dones, al llindar o lleugerament per sobre de la mitjana total de la ciutat.

Dones en un balcó del Farró © Sergi Alemany

A partir dels 45 anys, la superioritat numèrica femenina es va estenent de manera progressiva per la major supervivència femenina a totes les edats. Les dones depassen els homes a tots els districtes excepte a Ciutat Vella, on representen el 46,3% de la població.

Més nascuts a la ciutat que en altres districtes

Per tercer any consecutiu, hi ha més gent empadronada a Barcelona que no ha nascut a la ciutat que els que sí que hi van néixer. Els nascuts a Barcelona són el 48,8 %, contra el 51 % de nascuts fora. Sarrià – Sant Gervasi i Sant Andreu però, lideren la llista dels districtes que reuneixen més persones nascudes a la ciutat, i per tant reben menys migració que la resta de zones.

Canvi de residència dins del districte

Pel que fa a les característiques dels ciutadans que canvien de domicili dintre de la mateixa ciutat, la meitat de les persones opten per romandre en el mateix districte, i en aquest cas Nou Barris (58,3 %) i Sarrià – Sant Gervasi (57,3 %) són els dos districtes on més s’aconsegueix. Gràcia (37, 7 %) i les Corts (41, 5 %) són els districtes que menys retenen els seus residents quan canvien de pis.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.