25 C
Sant Gervasi
| Dimecres 28 de setembre de 2022 |
Publicitat

Sarrià – Sant Gervasi perd 971 veïns en un any

Barcelona registra la natalitat més baixa des de la Guerra Civil, i al districte predominen les dones veïnes i els nascuts a la ciutat

Publicitat

Societat

Sergi Alemany

Barcelona ha perdut població en un any, concretament 16.000 ciutadans, i registra la natalitat més baixa des de la Guerra Civil. Segons la darrera lectura del padró municipal, a data d’1 de gener del 2022 hi ha 1.639.981 persones vivint a la ciutat, un 1,2 % menys respecte a un any enrere. Al gir descendent que ha registrat la població barcelonina hi han contribuït tots els districtes, però alguns menys que altres. És el cas de Sarrià – Sant Gervasi, una de les zones de la ciutat que menys veïnat perd, 971 persones (- 0,7 % de la seva població), per darrere només de les Corts, que ha perdut 490 residents. Ciutat Vella lidera la caiguda de veïns empadronats (-3,3 %), per davant dels districtes de Sants-Montjuïc (-1,7 %) i Nou Barris (-1,6 %). Actualment Sarrià – Sant Gervasi té 148.201 veïns empadronats.

L’Oficina Municipal de Dades atribueix aquesta disminució genèrica d’habitants a Barcelona, que es produeix per segon any consecutiu, a la mortalitat de la covid-19 i a la migració de persones cap a poblacions més petites, mentre que la natalitat també continua caient i marca el segon valor més baix des de la Guerra Civil, el 1939. El 2021 van néixer 11.500 nadons a la ciutat, el que representa una de les generacions amb menys fecundació de tota la història a la ciutat. Una dada significativa és que en gairebé 4 de cada 10 llars barcelonines no hi viu cap menor d’edat.

Font: Departament d’Estadística i Difusió de Dades
Publicitat

Les taxes més elevades de natalitat el 2021 se situen en algunes zones de Sant Martí, Ciutat Vella, Nou Barris, Gràcia, i especiament al barri de la Marina del Prat Vermell –AIE Zona Franca, el Putxet i el Farró, la Trinitat Vella i Can Baró.

Districte amb natalitat i persones centenàries

Les zones amb més nens i nenes a la ciutat són Ciutat Meridiana, Vallbona i Trinitat Vella, però també Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes i Sarrià. Els llocs amb més proporció de gent gran són Horta-Guinardó, Nou Barris, les Corts i Sant Martí, mentre que Galvany és el barri que concentra més persones centenàries juntament amb l’Antiga Esquerra de l’Eixample, la Dreta de l’Eixample i la Nova Esquerra de l’Eixample.

Cotxets aparcats al Turó Parc © Vicente Zambrano González – Ajuntament de BCN
Publicitat

Un tret destacable a la ciutat és la creixent presència de persones que arriben i superen els cent anys d’edat. El 2022, aquest segment d’edat engloba 931 persones, i 8 de cada són 10 dones. El 2021 eren 864. Les persones que depassen els cent anys d’edat actualment són un 32,6 % més que fa sis anys.

Més dones que a la resta de la ciutat

L’esquema per sexes de la població empadronada a Barcelona manté els trets característics dels darrers anys a la ciutat, amb un predomini de les dones força generalitzat. En conjunt, les dones representen un 52,4 % del total de la població, una proporció molt similar a la de les darreres dues dècades. Sarrià – Sant Gervasi, Gràcia i les Corts són els districtes amb més presència de dones, al llindar o lleugerament per sobre de la mitjana total de la ciutat.

Dones en un balcó del Farró © Sergi Alemany

A partir dels 45 anys, la superioritat numèrica femenina es va estenent de manera progressiva per la major supervivència femenina a totes les edats. Les dones depassen els homes a tots els districtes excepte a Ciutat Vella, on representen el 46,3% de la població.

Més nascuts a la ciutat que en altres districtes

Per tercer any consecutiu, hi ha més gent empadronada a Barcelona que no ha nascut a la ciutat que els que sí que hi van néixer. Els nascuts a Barcelona són el 48,8 %, contra el 51 % de nascuts fora. Sarrià – Sant Gervasi i Sant Andreu però, lideren la llista dels districtes que reuneixen més persones nascudes a la ciutat, i per tant reben menys migració que la resta de zones.

Canvi de residència dins del districte

Pel que fa a les característiques dels ciutadans que canvien de domicili dintre de la mateixa ciutat, la meitat de les persones opten per romandre en el mateix districte, i en aquest cas Nou Barris (58,3 %) i Sarrià – Sant Gervasi (57,3 %) són els dos districtes on més s’aconsegueix. Gràcia (37, 7 %) i les Corts (41, 5 %) són els districtes que menys retenen els seus residents quan canvien de pis.

Subscriu-t'hi

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu?

PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.