Dimecres 18, setembre 2024
21.2 C
Sant Gervasi
21.1 C
Sarrià
Publicitat

El lligam de Serrat amb Sarrià

Una fotografia dels anys setanta situa Joan Manuel Serrat al barri de Sarrià, al carrer Carme Karr

Jesús Mestre
Jesús Mestre
Historiador, especialitzat en la història de la ciutat de Barcelona. Director de la revista L'Avenç els anys 1988 i 1989, i de Plecs d'Història Local des de 1989 fins al 1997. Com editor, he coordinat obres col·lectives com ara el Diccionari d'Història de Catalunya (1992), l'Atles d'Història de Catalunya (1995), entre altres, publicades a Edicions 62. Col·laboro en la constitució de l'Associació Cultural Casa Orlandai, de la que vaig ser el primer president, el 2007. He escrit els llibres L'Abans. Barcelona Vila de Sarrià, recull gràfic 1874-1975 (2012) i Sant Gervasi de Cassoles (2013). El 2014 vaig fundar El Jardí, aventura en què persisteixo

Publicat el 24.12.2022 12:19

Abans i ara

Jesús Mestre Campi

Diumenge passat el diari Ara va publicar en portada una fotografia extraordinària de Joan Manuel Serrat unes dècades enrere, per il·lustrar un reportatge amb veïns del carrer Poeta Cabanyes, al Poble-sec, amb qui el cantant va compartir la infància. La realitat, però, és que la imatge del cantant enmig d’un carrer costerut i empedrat, està presa al barri de Sarrià, segurament l’any 1977 o 1978, ara fa uns 45 anys.

Publicitat

Concretament, es va fer al carrer Carme Karr, davant de la casa Guarro, un destacat edifici noucentista d’Antoni Puig, construït l’any 1921 per la família paperera amb fàbrica a Gelida. Avui allotja l’Escola Pública Italiana. Una mica més avall, on hi ha dos senyals de circulació de prohibit el pas, hi ha la cantonada amb els carrers Setantí i Grasolet.

Publicitat

A la dreta es veu la casa -que fa cantonada- on va viure el poeta J.V. Foix; una placa ho assenyala actualment. A la casa del costat, a Grasolet, hi va viure molts anys Jaume Mateu, Tortell Poltrona, i la seva companya, Montse Trias. A l’altre costat del carrer, a l’esquerra, s’identifica la casa construïda per l’arquitecte Ramon Tort, on viu la seva filla Pepa Tort, autora del llibre Explora els jardins i viu els arbres, que El Jardí acaba de publicar. Al fons s’hi veuen cases ben identificables del carrer Bonaplata, a la cruïlla amb Iborra i Monterols.

Què hi feia Serrat a Sarrià?

Una mica més amunt d’on està presa la foto, entre Carme Karr i Negrevernís, hi havia la discogràfica Edigsa, que va publicar els primers discos de Serrat. El 1977 va publicar Res no és mesquí i, l’any següent, el darrer disc que el cantant del Poble-sec va publicar amb la discogràfica, Antologia Catalana 1966-1978. Això pot explicar que Serrat surti en aquesta magnífica foto.

ABANS

Serrat a la portada de l'Ara
Serrat a la portada de l’Ara

I ARA…

El carrer Carme Karr i Grassolet, a la cruïlla amb Setantí. © Jesús Mestre - El Jardí
El carrer Carme Karr i Grassolet, a la cruïlla amb Setantí © Jesús Mestre
Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.