16.2 C
Sant Gervasi
| Dimarts 21 de setembre de 2021 |
Publicitat

Setmana més freda, electricitat més cara

Publicitat
Publicitat

Opinió

Carme Rocamora (@CarmeCRS)

Aquesta setmana no passar fred és un luxe. La pujada de preus de l’electricitat durant l’onada de fred siberià ha provocat una alarma social davant la qual l’Estat no ha sabut donar resposta. Lluny està l’aplicació de mesures de xoc per impedir aquesta situació en la que els poderosos energètics s’enriqueixen fent patir a la ciutadania i condemnant-nos a la pobresa energètica.

És mercantilisme: la factura de llum puja quan més necessitat en tenim. Però, aquest model, poc concorda amb l’economia social de la qual parla l’Estat Espanyol. Aquests preus, que ahir a les nou de la nit van batre el rècord de l’any, no es patien des del 2013, quan el Govern va haver de suspendre els sistemes de subhasta al comprovar que hi havia hagut manipulacions dels preus. A partir d’aquest moment, l’executiu del PP va modificar l’anterior sistema per un actual que ens porta a la mateixa situació: manca de transparència i deixant en evidència que de poc va servir la reforma feta, més que per aparentar una regulació que no és més que una altra des-regulació que afavoreix i deixa satisfets als lobbies de poder energètic.

El govern espanyol podria aplicar
mesures immediates, com abaixar els impostos
al rebut de la llum, ja que un 21% de la factura
correspon a l’IVA

En aquesta línia, dins el marc de l’actual pujada de preus, la Fiscalia Civil del Tribunal Suprem ha anunciat que durà a terme una investigació per determinar si s’han produït manipulacions i pujades artificials dels preus. Amb aquesta mesura l’Estat, tracta de respondre a l’alarma social donant a l’imaginari col·lectiu una solució al problema. Però aquesta aplicació, de la qual no se’n donen més detalls i per tant és una opacitat més en el procés, no resol el problema principal que ens afecta: abaixar la factura de la llum de les llars. Sense mesures de xoc per impedir aquesta situació, no hi ha solució immediata per a la societat. I és que encara que el govern intenti allunyar-se de responsabilitats, la regulació del sector energètic és matèria de l’executiu. Tot i així, aquestes mesures de xoc que podria aplicar el govern, no són una solució a llarg termini. Si ho seria, per exemple, abaixar els impostos al rebut de la llum, ja que un 21% de la factura correspon a l’IVA. No passar fred és un servei bàsic com el d’accedir al pa, la llet o la fruita, productes que es consideren també bàsics i que estan gravats amb un 4%.

Els rics energètics s’han aprofitat un cop més de la situació i el govern no ha sabut respondre protegint a la ciutadania. Haurem de restar atents a les respostes del titular d’Energia Alberto Nadal, que compareix aquesta tarda al Congrés. Sigui quina sigui l’explicació, aquests dies només ens queda l’opció d’aplicar aquelles mesures d’estalvi tant conegudes com ara no deixar els aparells en stand-by després d’utilitzar-los i seguir pressionant, això sempre, per comptar amb una protecció per part del govern que garanteixi un servei tan bàsic com és no passar fred i impedir que els més poderosos s’aprofitin de la vulnerabilitat de les persones.

Fes-te subscriptor

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu? Fes-te subscriptor per només 5€ al mes i passa a formar part de la comunitat El Jardí

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.