Política de barri
Carme Rocamora (@CarmeCRS)
Un dels factors que donen identitat a una comunitat és que hi hagi comerç de proximitat, aquell que treballa pels veïns del barri. Després d’una tendència general a la reculada, moltes ciutats del món són conscients dels valors que aporta aquest comerç i, de fet, a molts llocs s’està recuperant l’espai que les grans superfícies i les cadenes li havien pres.
—Sou partidaris de què es facin iniciatives de suport al comerç de proximitat des de les administracions? Quines?
—I preservar els comerços tradicionals?
Montse Martín, GMD
Comença el batec d’un nou dia, persianes amunt, els comerciants es disposen a afrontar una nova jornada. El comerç i sobretot el comerç de proximitat és una peça clau i vertebradora dels nostres barris, que realitza una gran tasca de cohesió social al promoure la relació entre el veïnatge. És la suma de molts esforços que fan que tinguem uns barris i unes ciutats capdavanteres. Degut a la crisi molts establiments han hagut de tancar les seves portes, i alguns han estat establiments emblemàtics. El comerç no està degudament atès pels responsables polítics actuals. El govern de la senyora Colau té posat el fre de mà i no ha dut a terme cap iniciativa a favor dels comerciants ni mesures per garantir la continuïtat dels establiments emblemàtics. Manca doncs la realització d’un Pla específic de comerç amb consens dels diferents ens que representen aquest sector, que vetlli per la millora i pervivència del comerç de proximitat.
Boris Valls, PP
Entenem que els comerços dels nostres barris representen l’ADN de Barcelona i formen part del dia a dia dels barcelonins. Aquesta ciutat sempre ha tingut un caràcter marcadament cosmopolita i ha après a no sentir-se intimidada davant l’atenta mirada d’ulls provinents de terres llunyanes. Considerem prioritari que el Govern Municipal ajudi a tirar endavant l’economia d’aquesta ciutat i promocioni el comerç en fires, on els veïns puguem gaudir dels productes i serveis que els comerços ofereixen. És important que aquells comerços emblemàtics que poden tenir dificultats per adaptar-se als nous temps que corren, puguin rebre ajudes i assessorament per poder transformar-se i aportar un gran valor a la nostra ciutat. El panorama actual i les males polítiques del Govern Municipal no ajuden a millorar ni potenciar l’activitat econòmica de la nostra ciutat. Sembla que el govern dels comuns està més preocupat i ocupat en mantenir el ritme del so dels comuns que en mantenir viu l’ADN i l’estabilitat de la Barcelona que tots coneixem.
Mercè Escofet, Cs
Des del grup municipal Ciutadans som conscients que Barcelona i el districte de Sarrià-Sant Gervasi tenen una llarga tradició comercial pel que fa als mercats municipals i als comerços de proximitat. Som partidaris de què es promoguin iniciatives de suport al comerç pels beneficis, a diferents nivells, que genera als barris. A més dels guanys econòmics, també ajuda a la cohesió social i aporta benestar i qualitat de vida als veïns i veïnes. Recolzem les Mostres de Comerç dels barris, totes les accions i activitats que persegueixen la màxima visibilitat i dinamització d’aquests. El grup municipal Ciutadans defensa, potencia i dóna suport al comerç de proximitat del nostre districte com a generador de llocs de treball i de riquesa. Per tant, és necessari la implicació de totes les administracions públiques i que es destinin tots els recursos pertinents per a que aquests establiments continuïn sent un dels nostres eixos vertebradors i element de convivència social.
Guillem Casals, ERC
Sempre hem defensat el comerç de proximitat. És necessària una aposta inequívoca en aquest sentit, que cuidi els grans eixos del districte, els mercats, els establiments més emblemàtics o històrics i el petit comerç. Són aquests els que donen vida i sentit als barris, els que els doten d’una identitat pròpia i que permeten distingir-nos d’altres ciutats.
Cal que escapem de les grans superfícies i cadenes internacionals per apostar decididament pel comerç de proximitat, de barri. És necessari, doncs, que des de les administracions es facin iniciatives que incentivin la compra en aquests. Una bona forma són les Mostres de Comerç, que porten les tendes al carrer i dinamitzen l’espai públic. El Tast de Nit, o similars, són idees que ajuden a atreure veïns i veïnes als mercats del districte, fent-los punt de trobada pel veïnat. Connectar comerços entre si, com fan els Eixos. D’idees n’hi ha moltes, el que és necessari és dur-les a la pràctica per seguir protegint els comerços que creen barris, que fan districte.
Joan Manel del Llano, BeC
La globalització i la digitalització plantegen reptes importants, però també aporten oportunitats. El suport al comerç de proximitat passa per fomentar la cooperació i l’associacionisme. És imprescindible adaptar-se a les noves formes i exigències de la persona consumidora. Com ho fem des del Govern Municipal i del Districte? Amb el programa “Obert al Futur”, oferint formació en gestió empresarial, noves tecnologies i estratègies de fidelització.
Amb el programa “Comerç a la xarxa”, per fomentar l’ús d’eines digitals i tenir visibilitat a internet.
Amb assessorament a l’Oficina d’Atenció a les Empreses (OAE) de Barcelona Activa.
Amb el programa “El comerç i les escoles”, per mostrar a l’alumnat l’ampli teixit comercial de Barcelona i despertar vocacions professionals.
I les activitats dels eixos comercials, com “Òpera al comerç”, contribueixen a promocionar el comerç de proximitat. El comerç emblemàtic el protegim amb l’OAE i amb difusió d’aquests establiments, via la web “La ruta dels emblemàtics” o la creació d’un joc de geocerca.