Divendres 01, març 2024
14 C
Sant Gervasi
14 C
Sarrià
Publicitat

Sobre els pressupostos municipals

Els grups polítics es pronuncien sobre la presentació del projecte dels pressupostos municipals

Carme Rocamora
Carme Rocamora
El primer dia de classe a la UAB em van preguntar perquè volia ser periodista. Suposo que per aquell ideal d’intentar donar veu a aquells que els hi han tret, o bé perquè són ignorats, o bé perquè no se’ls sent prou. He tingut la sort de practicar-ho, amb més o menys destresa, aprenent a mitjans com La Vanguardia, Europa Press o ElNacional.cat. Actualment, treballo com a redactora de política a Nació. I continuo aprenent dia a dia a El Jardí, el diari que m’ha mostrat que cadascuna de les coses que passen als barris, per petita que sigui, mereix ser explicada.

Publicat el 21.1.2020 13:39

Política

Carme Rocamora

Estrenant l’any, recuperem la secció de preguntes als polítics. I és que abans que comencés la campanya electoral de les eleccions municipals del mes de maig, acomiàdavem les preguntes als consellers del Districte per evitar que entressin en conflicte amb la campanya pròpiament dita. Ara que les portes de la Seu de Sarrià – Sant Gervasi tornen a obrir-se i tancar-se amb freqüència amb els nous consellers i grups municipals, tornarem, cada mes, a posar qüestions sobre la taula, algunes més generals i d’altres més concretes, perquè cada grup ens doni la seva versió. També ens agrada que vosaltres mateixos, lectors, pugueu participar i plantejar qüestions que creieu que val la pena preguntar als consellers, i que ens podeu enviar a redaccio@diariel.cluster028.hosting.ovh.net

Publicitat

Aquest mes, la presentació del projecte dels pressupostos municipals va ser protagonista al Districte.

Publicitat

Formulem les següents preguntes als diferents grups: Com valoreu aquesta proposta? Què li falta i que té de avantatjós? Després d’haver aprovat per unanimitat la proposició de Cs d’augmentar el pressupost pel districte amb el fons de reserva, creieu que serà possible satisfer aquesta demanda? És la solució?

Pol Lliró, JuntsxCat

Des del grup municipal de Junts per Catalunya creiem que Barcelona necessita tenir pressupostos per poder tirar endavant els grans reptes que té la ciutat i que, també en clau de ciutat, cal que Catalunya tingui pressupostos per poder executar les importants inversions que van destinades a Barcelona. És per això que des del nostre grup municipal ens hem mostrat oberts a negociar amb el govern i hem presentat al·legacions al pressupost per fer-lo més ambiciós i perquè actuï més decididament en aspectes de la ciutat que nosaltres considerem prioritaris, com la crisi climàtica, les polítiques socials, l’habitatge i les inversions estratègiques de ciutat. Cal també que el nou pressupost de ciutat incrementi de manera substancial la seva inversió al districte de Sarrià – Sant Gervasi per poder dur a terme aquells projectes que van quedar aturats a l’anterior mandat com ara la biblioteca de Sarrià, la reforma de la part alta del carrer Balmes o la construcció d’habitatge públic, entre d’altres.

Mercè Amat, ERC

Sarrià – Sant Gervasi té un dèficit d’equipaments, i la biblioteca de Sarrià n’és un símbol. Els veïns valoren molt positivament les biblioteques de la ciutat: al districte n’hi ha tres (totes amb nom d’home, per cert) per a sis barris. Per tant, cal ampliar la xarxa i respondre a una demanda històrica. Estem d’acord que el districte disposi de més recursos. ERC ha defensat mesures perquè Barcelona compti amb un pressupost expansiu, per exemple incrementant la taxa turística. Quant al pressupost del districte, des d’ERC-SSG pensem que ha de servir per consolidar el teixit veïnal (trobant solucions per al Grup Caliu i la Sarrianenca, per exemple) i per destinar més esforços a pacificar carrers de les Tres Torres i del Putxet i millorar-ne l’accessibilitat, sense oblidar les necessitats específiques dels barris de muntanya. Finalment, el xoc climàtic ens obliga a fer apostes valentes en mobilitat sostenible: a més de noves línies de bus de barri (Farró i Galvany), també volem que el pressupost consideri la construcció del carril bici de la Via Augusta, com va proposar el nostre grup al darrer plenari.

Pedro Miret, Cs

No és res nou que el districte estigui a la cua de les inversions a la ciutat. Pel districte han passat, des dels inicis de la democràcia, el PSC, CiU i els comuns, però el maltractament econòmic i la deixadesa soferta ha estat sempre igual. Esperem que no es torni a eliminar la partida destinada a la biblioteca de Sarrià, esperem que aquest mateix any puguem veure com s’inicia i com creix invertint tota la quantitat prevista per a aquest any. A part que es remodeli finalment el Mercat de Vallvidrera i que s’enterrin els cables aeris de les Tres Torres, creiem que falten altres inversions importants, com els autobusos de barri al Farró i al Galvany, una escola bressol a les Tres Torres, etc. Pel que fa a la proposta que fem en l’últim Ple sobre l’increment d’inversions amb les quantitats del Fons de Reserva, esperem que sigui atesa al 100 %, perquè va ser aprovada per unanimitat. El districte necessita aquesta quantitat, que hauria de ser de ser almenys de 4 milions d’euros.

BComú i PSC

Com a Govern de Districte, considerem prematur valorar un pressupost municipal pendent d’aprovació. Sobretot perquè del proper procés participatiu poden desprendrese’n modificacions. La Biblioteca de Sarrià és una de les inversions més importants de la ciutat, per la defensa que n’estem fent en l’elaboració del Pla d’Actuació Municipal i del Districte (PAM/PAD). Pel veïnat de Sarrià és una prioritat, que si res no es torça es veurà satisfeta aquest mandat. És un projecte estratègic per al Districte perquè allotjarà també els Serveis Tècnics, la qual cosa es traduirà en un servei i una atenció ciutadana millors, i en la dinamització comercial de l’entorn de la plaça de Sarrià. Les “Reserves de Gestió” són un apartat d’inversions usat per satisfer les propostes de l’oposició, quantitat que pot reduir-se en l’aprovació definitiva del pressupost. Per primer cop, hi haurà en el pressupost de ciutat una partida per la qual la ciutadania prioritzarà directament part de les inversions als seus barris. En el camí de la descentralització, cal que els districtes incrementin la seva capacitat decisòria en les inversions que demanda el veïnat. D’aquí el nostre vot favorable a “instar” l’increment del pressupost del Districte.

Albert Guivernau, BxCanvi

Sarrià – Sant Gervasi és el 5è districte de la ciutat, amb prop de 150.000 habitants. Si es tractés d’un municipi es trobaria entre els 40 més poblats d’Espanya, i superaria capitals de província com Tarragona, Lleida i Girona. Pel que fa a la inversió pública per habitant, s’ha trobat sistemàticament a la cua de la ciutat, cosa que ha convertit en estructural la manca d’equipaments. Sembla que aquesta tònica es mantindrà. Això és greu. Tot i que s’ha inclòs la Biblioteca de Sarrià, hem trobat a faltar projectes concrets per al solar de Dalmases 63, a les Tres Torres; per a Can Ferrer i la Biblioteca a Galvany; per a la Sala Hipòstila a La Bonanova; per a l’espai de Manacor al Putxet i el Farró; tot això sense abandonar la provisionalitat als barris de muntanya o els pocs recursos per a habitatge. A més a més, no hem d’oblidar que aquests pressupostos es fonamenten en una de les majors pujades d’impostos, taxes i preus públics que ha viscut mai la ciutat, i que aquest fet perjudica principalment les persones amb menor renda.

Isaac-Iván Martín, PP

Els pressupostos municipals tornen a deixar-nos a la cua dels districtes de Barcelona. Els veïns de Sarrià – Sant Gervasi no podem ser marginats per qüestions ideològiques i hem de gaudir dels serveis i dels equipaments que mereixem. Colau creu que els veïns de Sarrià– Sant Gervasi ja podem pagar-nos els serveis, perquè som el “barri ric”, i pensa que és millor invertir en altres districtes. No pot ser que per pagar impostos siguem els primers i que per rebre serveis els darrers. Tenim els carrers bruts, els parcs descuidats, problemes de mobilitat, trànsit, inseguretat amb locals okupats, manca de places d’escoles bressol, habitatge per a joves inexistent i falta d’equipaments a tots els barris. A la votació dels pressupostos al Ple del Districte, el PP ens vam quedar sols: vam ser els únics que van votar en contra dels pressupostos, ja que, incomprensiblement, JxCat i Cs es van abstenir als pressupostos de la destralada fiscal i a la apujada de tots els impostos. No entenem la destralada fiscal que proposen. Al darrer exercici, l’Ajuntament de Barcelona va obtenir un superàvit de 200 milions d’euros, i en comptes de revertir a la ciutadania, aquest any es proposa una pujada d’impostos de forma massiva i desproporcionada. No podem abaixar els impostos i taxes als barcelonins? Sí se puede, però prefereixen pujar-los.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.