Dimarts 12, novembre 2024
13.3 C
Sant Gervasi
12.4 C
Sarrià
Publicitat

Supervivents

Publicat el 16.9.2018 11:33

Notícies de Sarrià 

Juanjo Compairé

Per tercer any consecutiu, Sarrià Sant Gervasi Refugi ha organitzat la nit de divendres 14 de setembre un cinefòrum “a la fresca” a la plaça del Consell de la Vila de Sarrià. En aquest cas es tractava d’un film antic en el temps – de l’any 1990 -, però sorprenentment molt actual: “Les cartes d’Alou”, dirigit per Montxo Armendáriz.

Publicitat

L’acte ha estat presentat per Raquel Prado i Manel Diéguez i hi ha assistit més d’un centenar de persones.

Publicitat

La pel·lícula i el seu protagonista

Quina barreja de sentiments ha de sentir un actor quan ha de representar en la pantalla peripècies que en gran part ell també ha viscut! Aquest és el cas de Mulie Jarju, actor nascut a Ghana que quan va protagonitzar aquest film era un ghanès sense papers. Mulie – qui ens fa la presentació i després respon les preguntes del públic – també havia treballat remenant deixalles o com a clandestí a una fàbrica de Mataró.

Mulie Jarju. © Juanjo Compairéci

La pel·lícula, com la pròpia vida del seu protagonista – guanyador de la Concha de Oro a Sant Sebastià – és una història de supervivència i superació. Un relat viscut – contra el que hom podria pensar- amb optimisme i fins i tot -si més no, a estones- amb bon humor.

Acolliment

Avui, quan una part d’Europa gira el cap davant l’arribada de refugiats i de migrants, la mirada de Mulie i tants altres com ell ens retorna una imatge no gaire afalagadora. Veiem, sí, anècdotes de solidaritat, però també de racisme més o menys subtil. I sobretot – i el que és molt més greu – de racisme institucional.

El diputat Marcelo Expósito, que intervé abans de la projecció, es pregunta, com ho fan molts espectadors: Com és possible que gairebé tres dècades després gairebé res hagi canviat? Com hem acceptat que al nostre país hi hagi persones que conviuen amb nosaltres privades de drets? Perquè recordem els migrants que estan tancats a la Gardunya en demanda de drets.

Al costat de la pantalla, una pancarta resumia l’esperit de l’acte: “Enderroquem murs. Obrim portes. Acollim”.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.