Dimecres 24, abril 2024
9.4 C
Sant Gervasi
9.3 C
Sarrià
Publicitat

Tenen els avis dret a visitar els seus nets i relacionar-s’hi?

Quan el conflicte és inevitable i s’acaba judicialitzant, els jutjats han de protegir sempre l’interès superior del menor

Publicat el [wpdts-custom start="post-created" format="j.n.Y G:i"]

Opinió

Sílvia Pinilla

En moltes ocasions, malauradament, ens trobem amb problemàtiques familiars entre els pares i els fills que causen que els nets es vegin privats de relacionar-se amb els seus avis. En altres ocasions, els problemes sorgeixen just després de la mort d’un dels progenitors del menor, quan el progenitor supervivent impedeix les visites o les relacions del seu fill amb els avis o amb la família del progenitor que ha mort. És per això que, en aquests casos, està regulat legalment el dret dels avis i de la família (tiets i família propera) a relacionar-se amb els menors. Això obliga el progenitor a facilitar aquestes relacions, que només es podran impedir amb una causa justa.

Publicitat

Així doncs, la pregunta que ens proposem és la següent: tenen els avis (i altres familiars propers) dret a visitar els seus nets i relacionar-s’hi?

Publicitat

Com a norma general, els avis i els nets tenen dret a mantenir les relacions amb la seva família extensa, sempre respectant el benefici del menor. A Catalunya resulta aplicable el que disposa l’article 236-4.2 del Codi Civil de Catalunya, que estableix que els avis i la família més propera poden sol·licitar judicialment l’establiment d’un règim de visites dels menors i resoldre la impossibilitat de relacionar-s’hi.

En aquest sentit, quan el conflicte és inevitable i s’acaba judicialitzant, els jutjats han de protegir sempre l’interès superior del menor, i valorar si li serà beneficiós o no mantenir la relació amb la seva família. Per això, es tenen en compte aspectes com la relació i la influència que hagin tingut els avis (i la resta de la família extensa) en la vida del menor.

A banda d’això, i per concretar el règim de visites del menor amb els avis, s’hauran d’avaluar aspectes com, per exemple, l’edat del menor, ja que no és el mateix si es tracta d’un nen de tres anys o d’un adolescent de dotze. També es tindrà en compte si la relació del menor és habitual o no, si el menor ha dormit fora de casa amb anterioritat, així com altres factors que poden influir a cada cas concret.

Pel que fa al règim concret, no hi ha cap norma que estableixi quin règim s’haurà de seguir de forma generalitzada. Sí que és habitual que els avis puguin gaudir d’un cap de setmana de més, així com d’un període de vacances, de forma que es pugui afavorir que es mantingui la relació familiar. Sigui com sigui, s’ha d’atendre a totes les circumstàncies familiars.

En qualsevol cas, és important l’assessorament d’un despatx d’advocats especialitzat en la matèria.

Sílvia Pinilla és advocada especialitzada en Dret de Família al despatx d’Advocats i Economistes Alonso-Cuevillas

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.