Societat
Jesús Mestre Campi
El passat 19 de maig el Grup ABD i la Fundació Ferrer Sustainability van proposar descobrir els primers resultats d’un hort terapèutic per a persones en tractament de drogodependència, situat en el Centre d’Atenció i Seguiment (CAS) de Sarrià, al carrer Dalmases 76. Va ser una jornada de portes obertes on poder avaluar la feina que s’ha fet des de la primavera del 2020, quan en plena pandèmia de la covid-19 es va iniciar aquest projecte -amb un reportatge fer per El Jardí– que, avui, ja és una realitat.
La directora de la Fundació Ferrer Sustainability, Estefania Rico, en va donar tots els detalls, com ara explicar que el Jardí Fènix és un projecte de l’àrea de drogues del grup ABD per millorar la inclusió social i laboral de les persones en tractament de drogodependències a través de l’agroecologia. Sota el lema ‘Conreant noves oportunitats’, vol trencar també l’estigma que sovint envolta les persones amb addiccions. La iniciativa es desenvolupa al jardí del CAS de Sarrià –espai cedit per l’Agència de Salut Pública de Barcelona ASPB– i també compta amb la col·laboració del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) que s’encarrega de l’arranjament d’alguns espais.
Per altra banda, l’hort terapèutic ajuda a finançar i fer possible projectes que tinguin l’objectiu de transformar vides i treballar per una societat més equitativa i justa, mitjançant la cohesió social i la preservació del medi ambient. Actualment, compta amb dos grans projectes: la cuina social Ferrer for food i el projecte d’horticultura urbana social Green for good, a través dels quals persegueix generar el màxim impacte en benefici de les persones i delplaneta.
‘Green for good’
El Jardí Fènix forma part del projecte Green for good que, tal com el descriu el responsable de permacultura de la fundació, Nacho Peres, vol desenvolupar horticultura urbana social amb l’objectiu de transformar les ciutats perquè siguin més verdes, inclusives, sostenibles i agrorgeneratives, mitjançant la instal·lació d’horts gestionats per persones en situació de vulnerabilitat.
Actualment, la Fundació Ferrer Sustainability gestiona unes 10 hectàrees a l’Àrea Metropolitana de Barcelona; a la capital catalana, a part del CAS de Sarrià, hi ha el Jardí de Rubió i Tudurí dins de la finca de Santa Caterina, a Pedralbes. En aquesta finca, de quatre hectàrees, es desenvolupa el concepte de jardí comestible: es cultiven hortalisses i fruites ecològiques, de màxima qualitat, en règim de permacultura i practicant l’agricultura regenerativa, cosa que permet aproximar-se a la producció vegetal d’una manera neta, respectuosa, ecològica i sostenible. En els parterres s’hi conrea més de 100 varietats d’hortalisses de varietals rústiques i dos jardins verticals. En el futur l’espai, l’hort comptarà amb un edifici de caràcter biofílic que farà la funció d’escola taller, amb un hivernacle de vidre i un galliner. A l’hort de les Tres Torres, per altra banda, els conreus es fan sobre unes grans taules, d’un metre d’altura aproximadament, amb una base de compost feta de restes de llenya i de les mateixes plantes de l’hort.
Només a l’hort de Pedralbes, s’ha produït tres tones d’hortalisses i fruites ecològiques, s’ha cultivat 25.000 plantes, i s’ha aconseguit 3,5 tones de compost propi. La producció de tots els horts s’utilitza per a elaborar els àpats diaris que es fan des de la cuina social Ferrer for Food, l’altre projecte de la fundació. Aquests àpats s’elaboren i s’entreguen a entitats socials del Barcelonès i el Maresme que atenen i acompanyen a persones en situació de vulnerabilitat.
Un hort urbà a les Tres Torres per renéixer després de les drogues