Societat
Elena Bulet, Sergi Alemany
Amb l’entrada de Barcelona a la fase 1 a partir d’aquest dilluns, els bars i restaurants tenen permís per tornar a col·locar les seves terrasses, els que disposin d’ella, ocupant sempre la meitat de les taules que tenen autorizades habitualment. Aquest servei s’afegeix al de menjar o begudes per emportar, permès en aquests locals durant l’estat d’alarma.
La nova imatge habitual és la de taules que impedeixen l’entrada als bars, fent de barrera al client que s’ha de limitar a la terrassa, on hi ha menys taules i la gent va arribant a comptagotes a primera hora del dia, molts d’ells per fer el cafè amb familiars o companys de feina. També la imatge dels propietaris tenint molta cura de guardar les distàncies de seguretat entre taules.

Fent una volta aquest matí pel barri de Galvany, a Sant Gervasi, el propietari del Bar Augusta 111, Àlex Llorente, explica a El Jardí que els ha afectat “molt” el coronavirus. “Només cal fer comptes, dos mesos tancats”, apunta l’Àlex, que des fa un mes va decidir aixecar la persiana per fer cafès i esmorzars per emportar. En una zona i un barri de “molts clients d’oficina”, que sembla que no abandonaran el teletreball fins al setembre, el pas de la ciutat a la fase 1 no aixeca en excès els ànims d’aquest propietari. “La terrassa tampoc et pot solucionar molt amb les noves normatives, i si hem de sol·lictar més espai de terrassa caldrà contractar més personal, i tampoc em val la pena”, explica l’Àlex, que regenta aquesta local a la Via Augusta 111, a tocar de plaça Molina.

La Donatella Corvaglia, copropietària de Al Pot Petit (c/d’Amigó, 30) explica que en el seu cas el negoci és “particular” perquè només hi treballen ella i la seva parella. No hi ha ningú més contractat. Segons la Donatella, italiana resident al barri, “intentaran sobreviure” sent conscients que no recuperaran mai aquests dos mesos amb la persiana abaixada. Tant ella com la seva parella han aprofitat l’aturada per fer manteniment del local, com ara “vernissar les taules”, aprofitant que viuen al costat.

Avui la Donatella tenia moltes ganes de tornar a la feina i de servir cafès als seus veïns, i els primers clients del dia també es mostraven molt entusiasmats amb el retrobament. Només hi ha una cosa que preocupa encara bastant el negoci, i és el retorn dels treballadors a les oficines perquè “sembla que es passaran l’estiu teletreballant”, com apunta la Donatella. També els preocupa el fet que, de seguida que la normativa ho permeti, molts veïns aprofitaran per “marxar a la segona residència.” A tot plegat, la Donatella es mostra crítica amb la normativa de poder disposar només de la meitat de les taules, i opina que és una mesura “pensada només per a les grans terrasses.” Recolza per tant, poder ampliar el nombre de terrasses si és possible.

L’Amancay Ortega i la Laura Morell són dues “amigues de sempre” que avui seuen en una terrasa d’un altre local al carrer d’Amigó. Han quedat al costat de la feina i de casa, respectivament, i expliquen que “no poder seure en una terrassa i anar a veure amics i familiars” és el que els generava més impotència. Confien que no hi hagi un rebrot i per tant un retrocès de tot plegat, però no les tenen totes.
Parlant amb altres veïnes del barri de Galvany agraeixen tornar a veure bars oberts i gent a les terrasses. Un barri que a poc a poc recuperi la seva estampa habitual, la de la vida al carrer.

Quines mesures s’han de guardar a partir d’ara a les terrasses?
Per complir amb la nova normativa, els bars i restauarants hauran de garantir una distància de dos metres entre taula i taula, i a cada taula hi pot haver un màxim de deu persones assegudes al seu voltant, respectant també la distància de seguretat entre elles. A més, els establiments estan obligats a netejar les taules i retirar tots els elements presents -com ara les cartes de begudes o del menú- entre client i client.