Dimecres 29, novembre 2023
12.4 C
Sant Gervasi
12.4 C
Sarrià
Publicitat

Tricentenari del cos de Mossos d’Esquadra

El cos de Mossos d’Esquadra va ser la institució que, per primer cop a Europa, es va erigir com a cos policial de naturalesa civil

Carme Rocamora
Carme Rocamora
El primer dia de classe a la UAB em van preguntar perquè volia ser periodista. Suposo que per aquell ideal d’intentar donar veu a aquells que els hi han tret, o bé perquè són ignorats, o bé perquè no se’ls sent prou. He tingut la sort de practicar-ho, amb més o menys destresa, aprenent a mitjans com La Vanguardia, Europa Press o ElNacional.cat. Actualment, treballo com a redactora de política a Nació. I continuo aprenent dia a dia a El Jardí, el diari que m’ha mostrat que cadascuna de les coses que passen als barris, per petita que sigui, mereix ser explicada.

Publicat el 11.4.2019 13:00

Seguretat

El Jardí

El Dia de les Esquadres

L’Àrea Bàsica Policial (ABP) de Sarrià-Sant Gervasi dels Mossos va celebrar el 10 d’abril el Dia de les Esquadres, a la seu del Col·legi de Metges, al passeig de la Bonanova. L’acte es va iniciar amb la projecció d’un vídeo sobre la història del cos, ja que enguany se celebra el seu tercer centenari (en Xavier Boned explica la seva història en la segona part de l’article). Tot seguit es va fer el tradicional lliurament de diplomes als agents destacats en actuacions policials puntuals o per destacar la seva trajectòria a la comissaria d’Anglí, com és el cas de Xavier Boned, de l’Oficina de Relaciona amb la Comunitat, o la de Toni Sánchez Manilla, del Negociat de Coordinació Administrativa. En Toni va ser l’encarregat d’adreçar unes paraules en nom de totes les persones distingides. Ho va fer amb clau d’humor, intentant respondre la pregunta “M’agrada la meva feina?”. La resposta és eloqüent: el que agrada més és poder compartir la feina amb bons companys, com és l’ambient al’ABP.

Publicitat

Finalment va cloure l’acte l’inspector Jordi Silva, cap de la comissaria, que va dir que una institució tan antiga com són els Mossos, no pot anar a remolc dels moviments polítics. La seva actuació s’ha de vincular a les necessitats de la societat, no a una situació política puntual. Igualment va remarcar que, si en un moment de males notícies, com l’actual, els Mossos poden seguir fent la seva feina, s’ha de ser optimista, ja que quan les condicions siguin més favorables (falten persones, utillatge i equipaments), cal preveure un creixement important del cos. L’acte es va cloure amb un refrigeri ofert pel Col·legi de Metges.

Publicitat
Persones destacades en el Dia de les Esquadres. @ Mossos d´Esquadra

300 anys d’història

Xavier Boned

L’any 1719 es van fundar les primeres Esquadres de paisans Armats a Catalunya i, des d’aleshores, l’existència dels Mossos d’Esquadra ha estat lligada de forma indissoluble a la història de Catalunya.

El cos de Mossos d’Esquadra va ser la institució que, per primer cop a Europa, es va erigir com a cos policial de naturalesa civil, lluny de les funcions militars d’un exèrcit, i que des de la seva fundació es va constituir com un cos de seguretat jerarquitzat, professional, coordinat, reglamentat i a les ordres de les autoritats judicials. Un cos integrat per la mateixa ciutadania, a la qual servia i protegia.

A principis del segle XVIII apareixen les primeres esquadres de paisans organitzats per mantenir l’ordre, vigilar els camins i garantir la seguretat dels pobles quan l’exèrcit regular, que aleshores s’encarregava de la vigilància, era mobilitzat.

Entre el 1837 i el 1868 les esquadres passen per una època en què trobem, d’una banda, l’existència de nous cossos de policia i el poc interès dels ajuntaments, que les pagaven, perquè continuessin i, de l’altra, el desig de la Capitania General de potenciar-les.

Fidel a la Generalitat republicana

Dissoltes entre el 1868 i el 1874 per motius polítics, la reinstauració posterior limita les esquadres a les competències pròpies de la Diputació de Barcelona. Fins al final de la Guerra Civil (1936-1939), el cos de Mossos d’Esquadra es manté fidel a la Generalitat republicana. El cos s’aboleix l’any 1939. L’any 1950, en plena dictadura franquista, la Diputació de Barcelona torna a crear un cos de Mossos d’Esquadra, encara que amb atribucions molt reduïdes.

Amb la restauració de la democràcia es donen les condicions que permeten una etapa diferent dels Mossos d’Esquadra, ara com a policia de la Generalitat. El nou cos es crea a partir del ja existent a la Diputació de Barcelona, que passa a dependre de la Generalitat i que adquireix el 1983 un nou règim jurídic com a policia autonòmica de Catalunya. Els Mossos d’Esquadra esdevenen una policia amb voluntat d’estar arrelada a la cultura i al poble de Catalunya, al qual pertanyen i han de servir.

A partir d’aquí, s’inicia una etapa de creixement amb la incorporació de noves promocions entre els anys 1983 i 1986, l’inici del desplegament a Catalunya l’any 1994, la transferència de les competències en trànsit l’any 1997, el desplegament a Barcelona l’any 2005 i la finalització del desplegament a tot el territori l’any 2008.

La Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra convida el conjunt de la societat civil del país a compartir col·lectivament la celebració del Tricentenari amb actes i iniciatives, la informació dels quals anireu trobant a la pàgina web.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.