Dilluns 06, maig 2024
17.1 C
Sant Gervasi
17.1 C
Sarrià
Publicitat

Troben restes arqueològiques dels segles XVIII i XIX al solar on s’aixecarà la biblioteca de Sarrià

S'ha descobert un entramat urbà d'habitatges amb pous, cisternes d'aigua, magatzems de vi i clavegueres a la plaça de Sarrià

Carme Rocamora
Carme Rocamora
El primer dia de classe a la UAB em van preguntar perquè volia ser periodista. Suposo que per aquell ideal d’intentar donar veu a aquells que els hi han tret, o bé perquè són ignorats, o bé perquè no se’ls sent prou. He tingut la sort de practicar-ho, amb més o menys destresa, aprenent a mitjans com La Vanguardia, Europa Press o ElNacional.cat. Actualment, treballo com a redactora de política a Nació. I continuo aprenent dia a dia a El Jardí, el diari que m’ha mostrat que cadascuna de les coses que passen als barris, per petita que sigui, mereix ser explicada.

Publicat el 28.8.2021 13:21

Societat

Carme Rocamora

S’han trobat restes arqueològiques al solar on s’està construint la futura biblioteca de Sarrià. Així ho ha anunciat l’Associació de Veïns de Sarrià, que ha explicat a El Jardí que la troballa a la plaça de Sarrià ha estat arran de la prospecció arqueològica reglamentària que es fa sempre en un lloc abans de començar unes obres.

Publicitat

Segons les primeres informacions, hi ha un entramat urbà d’habitatges amb pous, cisternes d’aigua, clavegueram i un magatzem de vi dels segles XVIII i XIX. Així mateix, també s’han trobat elements ceràmics del segle XVII.

Publicitat

L’Associació de Veïns de Sarrià està preparant una xerrada explicativa per al veïnat amb la directora arqueològica de l’obra que s’anunciarà properament. La troballa no implicarà en cap cas, assegura l’Associació de Veïns, que la biblioteca de Sarrià no es pugui construir al terreny. Els elements trobats s’hauran de catalogar i després se seguirà amb la construcció de l’esperat edifici sarrianenc.

 

Què hi havia abans en aquest indret?

Jesús Mestre

La plaça Sarrià era molt diferent de l’actual. Fins a la segona meitat del segle XIX, l’Ajuntament, l’escola i l’escorxador o carnisseria municipal estaven situades al mig de la plaça i, a l’extrem de llevant, on ara es fan les obres de la biblioteca, hi havia diverses construccions. Segons la maqueta que va fer Els Blaus, cap al 1850 hi havia un mas, com també es pot veure en una il·lustració de Pere Queraltó.

Vista de la plaça Sarrià el 1855, segons la maqueta que va fer el CE Els Blaus, segons el guiatge de Pere Queraltó i Jordi Jové, el 1955. ©Arxiu històric del CE Els Blaus

El plànol de la plaça, de cap al 1870, mostra la situació de l’Ajuntament i també que hi havia edificis on es fan les obres de la biblioteca en l’actualitat. Així, possiblement, les excavacions que s’estan fent estan trobant els fonaments d’aquest mas i de les seves dependències.

Plànol de la plaça Sarrià a la segona meitat del segle XIX. © Arxiu Municipal del Districte de Sarrià-Sant Gervasi
Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.