Dimarts 05, març 2024
12.6 C
Sant Gervasi
12.5 C
Sarrià
Publicitat

Turó Parc i Piscines i Esports, dos parcs d’una tacada

Publicat el 14.12.2016 19:30

Notícies del barri

Juanjo Compairé

“Era necessari fer un cop de puny a la taula”. Així s’expressava el conseller portaveu Joan Manel del Llano al·ludint al deteriorament del Turó Parc. Al mateix temps feia palesa la mala consciència que l’Administració municipal hauria de tenir per haver invertit “molts milers d’euros” en èpoques anteriors en plans parcials de reforma d’aquest parc que no havien funcionat.

Publicitat

Una quarantena de persones ens havíem aplegat a l’IES Menéndez Pelayo de la Via Augusta, el vespre del 13 de desembre, per sentir les explicacions dels projectes municipals que afecten a dos dels parcs emblemàtics de Sant Gervasi-Galvany: el Turó Parc i, de retruc, Piscines i Esports. Hi presidia el regidor del districte i eren presents representants dels grups polítics i de l’associació de comerciants i veïns del Turó Parc.

El Turó Parc està perdent el seu caràcter
que el  va convertir a la segona meitat del segle XX
en una illa verda i de calma emplaçada
en un lloc cèntric de la ciutat

Publicitat

L’arquitecte municipal Lluís Capilla explicà el pla de rehabilitació del parc. Es tracta –va dir- no pas d’una reforma sinó de recuperar l’aspecte i l’ambient que el Turó Parc havia tingut a la segona meitat del segle passat. Després que l’indret perdés el parc d’atraccions que havia albergat, es va convertir en una illa verda i de calma emplaçada a un lloc cèntric de la ciutat. Aquesta sensació la van evocar també algunes persones de les assistents, que havien estat testimonis de com al voltant d’aquesta illa sorgia un barri benestant.

Lluís Capilla. A la fotografia destacad, vista general de la sala. Fotografies de Juanjo Compairé

Del deteriorament actual les causes principals són – en això hi havia unanimitat entre les persones presents- les plagues i malalties que pateixen tant una gran part de l’arbrat com els arbustos. Però també -i sobretot- la invasió massiva de gossos de les zones verdes. Per part del públic se n’assenyalaren d’altres, com la manca d’un correcte manteniment i l’acumulació de brutícia, entre altres. Com a símptoma de la manca d’atenció per part de l’administració municipal s’esmentaren detalls com ara la relaxació de l’horari de tancament (es va dir que algun cop el parc havia tancat més tard de les 2 de la matinada!) i l’expansió de la zona ocupada pel bar, etc.

Un pla de rehabilitació integral

El pla contempla una rehabilitació integral que passa per la renovació dels camins de sauló, del verd; la poda i reposició de l’arbrat perdut; la renovació del sistema de rec i del mobiliari del parc (bancs, papereres, jocs d’infants), a més de la rehabilitació del llac i la recuperació del teatret de marionetes. El pressupost puja a més d’1 milió € i l’execució en quatre fases finalitza al desembre del 2017.

Els dubtes principals expressats per la concurrència a l’acte tenen a veure més aviat amb la reposició dels arbres morts o caiguts: seran substituïts per altres de la mateixa espècie? La tanca del parc, que alguna persona dels presents considera que hauria de ser verda, evitarà problemes de seguretat? Hi havia també dubtes respecte del manteniment dels arbustos i de la nova gespa.

Però el principal repte del nou projecte és traslladar la circulació de gossos que actualment van al parc del Poeta Marquina (nom oficial del Turó Parc) al recinte que s’habilitarà al veí parc de Piscines i Esports. Es tracta d’un perímetre tancat, emplaçat a la cantonada Bori i Fontestà/Ganduxer. Un espai segregat, on els animals gaudiran d’un espai de joc i esbarjo. Aquest segon projecte el va presentar Oriol Bonet, tècnic municipal i va agradar bastant.

Participants a la sessió. Fotografia de Juanjo Compairé

Els dos projectes van, doncs, íntimament relacionats i es posaran en marxa en paral·lel al llarg de l’any 2017, de tal manera que, quan la rehabilitació del Turó Parc estigui enllestida, els propietaris de gossos tindran ja disponible el nou espai del recó de Piscines i Esports. L’aposta és molt forta, perquè significa canviar hàbits assentats al llarg de molts anys. Les persones presents a l’acte eren optimistes al respecte, tot i que reclamaven una forta campanya municipal de conscienciació, acompanyada de mesures coercitives (multes) als propietaris de gossos incívics o desobedients. Els dos projectes, malgrat els dubtes, van ser acollits favorablement. Però potser perquè entre la concurrència hi havia pocs propietaris d’animals.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.