Cultura
Les Ressenyes de la Casa Usher
Maig ha arribat amb una fantàstica notícia per als lletraferits: Enrique Vila-Matas ha publicat la seva última novel·la, Canon de cámara oscura (editorial Seix Barral, 2025). Aquesta obra ens transporta a una distopia inquietant, on els androides qüestionen el que significa ser humà. En un món saturat de tecnologia, Vila-Matas explora la literatura com a salvació i refugi, un fil conductor que ens connecta amb la nostra essència.
Els personatges, àgrafs i enigmàtics, ens recorden figures d’antics relats, i la seva presència evoca les reflexions sobre la creació literària que ja vam trobar en Bartleby y compañía (reeditada fa no massa també a Seix Barral). La novel·la es converteix en un laberint cultural, on les veus de grans autors com Kafka, Beckett, Walser i Sterne es barregen amb nous autors com Cañeque i Gómez Bárcena, creant un mosaic ric i complex.
Amb un humor murri, Vila-Matas ens ofereix una mirada crítica sobre la condició humana, presentant personatges sinistres que semblen emergir de l’imaginari d’obres com El mal de Montano o Montevideo. A través d’aquesta mescla de referències literàries, l’autor ens convida a reflexionar sobre la literatura com a vida, com a vehicle d’escapament i de reconeixement.
Canon de cámara oscura no és només una novel·la; és un esdeveniment, una festa de la literatura que celebra la potència dels llibres. Vila-Matas, amb la seva inabastable cultura literària, fa el que vol, juga com Michon o Aira a fabular dins de la Literatura. Aquesta obra és un homenatge als llibres que ens ajuden a navegar en l’obscuritat de la nostra existència, revelant que, al cap i a la fi, la literatura és el que ens fa humans.