Dimarts 23, abril 2024
8.6 C
Sant Gervasi
8.5 C
Sarrià
Publicitat

Una mirada al sistema de recollida porta a porta de Sarrià

La Comissió de Seguiment és imprescindible a cada barri si es vol aconseguir un sistema de recollida apreciat pels seus usuaris

Publicat el [wpdts-custom start="post-created" format="j.n.Y G:i"]

Opinió

Eduardo Saiz Alonso (AV Sarrià)

Fa ja tres anys i mig que l’Ajuntament de Barcelona va implantar el sistema porta a porta de recollida de residus a Sarrià, després de dos anys de diàleg i reflexions sobre el projecte que l’Associació de Veïns de Sarrià li havia presentat.

Publicitat

Aquell projecte, elaborat conjuntament pel Centre d’Estudis i Projectes Alternatius i l’Associació de Veïns, proposava un canvi de model en el reciclatge de residus, un model encaminat a aconseguir la viabilitat futura de la ciutat, en coherència amb l’exigència europea d’aconseguir l’any 2030 el 65% en el reciclatge de residus generats. Lamentablement, l’Ajuntament va reduir aquest canvi a un nou sistema de recollida, l’anomenat porta a porta, mantenint-se el model de reciclatge existent.

Publicitat

Malgrat la frustració que per l’Associació de Veïns va suposar no aconseguir l’acceptació del projecte complet, l’AV va valorar la millora aconseguida i va ajudar de manera important en la campanya d’informació i orientació al ciutadà per aconseguir el canvi d’hàbits que el sistema necessitava. Les condicions de l’AV a l’Ajuntament per a prestar la seva ajuda van ser:

  • La instal·lació d’un Punt Verd, ja no n’hi havia al barri
  • La creació d’una oficina d’informació al ciutadà sobre el sistema
  • La creació d’una Comissió de Seguiment formada per responsables de l’Ajuntament, tècnics de l’empresa de recollida, i entitats i veïns del barri, amb la finalitat de fer arribar permanentment les queixes i suggeriments dels usuaris als responsables i la informació dels resultats des dels responsables als usuaris

Al llarg d’aquests més de tres anys de funcionament, es fa evident que la separació selectiva en el domicili és un mètode molt eficaç per a facilitar el reciclatge dels residus, que va arribar al 60%, havent-se estabilitzat en un 54% en l’actualitat. Va ser molt notable des del començament l’augment de la fracció de residu orgànic (es va multiplicar per 10) i la seva absència gairebé total d’impropis, la qual cosa permet, d’una banda, un reciclatge excel·lent d’aquest material; i per l’altra, major eficàcia en el reciclatge de les altres fraccions.

El funcionament dia a dia del sistema ha permès detectar i anar polint les diverses imperfeccions que conté gràcies a la Comissió de Seguiment, que s’ha revelat com un instrument eficacíssim amb el qual es van aconseguint algunes correccions, a partir de la pressió ciutadana enfront de la inèrcia que sempre caracteritza a l’Administració.

Cal dir també que la falta de col·laboració d’una part de la ciutadania és palpable, i això suposa un obstacle important per a aconseguir plenament l’objectiu col·lectiu d’una ciutat habitable i un món possible. Per això és molt important insistir, i així ho estem fent des de la Comissió de Seguiment, en noves campanyes d’informació i educació del veïnat, que haurien de repetir-se cíclicament, i també caldria la implantació d’un sistema d’identificació en el residu dipositat i la bonificació d’alguna forma a l’usuari complidor i per què no, la sanció a qui persisteixi en una actitud perjudicial per als altres.

També volem conèixer el destí de cadascuna de les fraccions dels nostres residus i on i com es duu a terme el seu reciclatge, insistim a aconseguir millores tècniques del sistema com l’ús de vehicles de recollida menys sorollosos i contaminants, el perfeccionament dels petits contenidors individuals d’orgànica i la seva ubicació a la nit al carrer, així com també millorar el sistema de l’adquisició de les bosses.

En definitiva, creiem que l’experiència realitzada a Sarrià marca el camí adequat i és extensible a més barris de Barcelona, encara que té aspectes a corregir. Creiem que un òrgan de participació com és la Comissió de Seguiment és imprescindible a cada barri si es vol aconseguir un sistema de recollida apreciat pels seus usuaris i capaç d’autocorregir les seves imperfeccions constantment.

Finalment, en aquestes comissions residirà la capacitat d’afrontar el futur amb imaginació i ambició, anant més enllà del simple sistema de recollida, i per exemple, plantejant des de ja i exigint a l’Administració el canvi a un model de reciclatge de residus que estimuli en el ciutadà un consum més racional i conseqüent, que imposi a les empreses una menor utilització d’envasos i que aquests siguin reciclables, que siguin els propis fabricants els qui costegin el seu reciclatge en comptes de ser els que es beneficien una vegada més per realitzar-ho, que es reciclin tots els residus i que no s’incinerin per a produir energia. Només d’aquesta manera podrem aconseguir els objectius que Barcelona es planteja per a 2030.

La recollida selectiva en alça

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.