Dijous 28, setembre 2023
20.8 C
Sant Gervasi
20.7 C
Sarrià
Publicitat

FIATC construirà una residència geriàtrica a l’antiga Clínica Sant Josep

Els veïns valoren positivament el projecte

Jesús Mestre
Jesús Mestre
Historiador, especialitzat en la història de la ciutat de Barcelona. Director de la revista L'Avenç els anys 1988 i 1989, i de Plecs d'Història Local des de 1989 fins al 1997. Com editor, he coordinat obres col·lectives com ara el Diccionari d'Història de Catalunya (1992), l'Atles d'Història de Catalunya (1995), entre altres, publicades a Edicions 62. Col·laboro en la constitució de l'Associació Cultural Casa Orlandai, de la que vaig ser el primer president, el 2007. He escrit els llibres L'Abans. Barcelona Vila de Sarrià, recull gràfic 1874-1975 (2012) i Sant Gervasi de Cassoles (2013). El 2014 vaig fundar El Jardí, aventura en què persisteixo

Publicat el 8.2.2019 12:30

Societat

Jesús Mestre

Des de fa uns vint anys, la Clínica Sant Josep ha estat un problema pel veïnat de la part sud-est del Putxet. En un dels indrets més privilegiats del districte, l’illa delimitada pels carrers Cadis, Manacor i Monegal, que ocupava aquest vell hospital en runes, era un pou de brutícia. L’Associació de Veïns i Amics del Putxet havia defensat la possibilitat de fer-hi un equipament públic pel barri, i reivindicava la necessitat de fer-hi, per exemple, un geriàtric públic. En saber-se, fa uns mesos, que l’asseguradora FIATC havia adquirit la finca, semblava que es tancava aquesta possibilitat. Però també obrien noves expectatives.

Publicitat

El dimarts 5 de febrer, FIATC va presentar a la seu del districte de Sarrià-Sant Gervasi un projecte de residència geriàtrica. Hi havia els arquitectes que han dissenyat el projecte, l’equip de FIATC amb el seu director general, veïns i veïnes del barri, representants de l’associació de veïns, i els representants tècnics i polítics del govern del districte. L’exposició per part dels arquitectes va ser clara i breu: l’objectiu és enderrocar la clínica i fer-hi al seu lloc una moderna residència geriàtrica que ocuparia el 60% dels 1.800m2 de la finca. Tot i que el terreny presenta una forta inclinació, s’espera construir un edifici de planta baixa i dos pisos més, una planta de serveis en una part del sostre i alguns soterranis, on hi hauria un pàrquing per a 18 cotxes. Per ara el projecte és sobretot un estudi de volumetries que, a partir del dia 6 de febrer i al llarg de 30 dies estarà en exposició pública i, per tant, s’hi poden fer les al·legacions que es considerin oportunes. En conjunt, l’impacte visual del nou edifici serà molt menor que el de l’antiga Clínica de Sant Josep.

Publicitat

Els veïns valoren satisfactòriament el projecte

Tant els veïns presents com l’associació, han valorat satisfactòriament el projecte, tot i que preveuen alguns problemes. Per una banda, un de mobilitat, ja que la nova residència geriàtrica atraurà visitants, sobretot els caps de setmana i els dies festius, i hi ha molt poques places d’aparcament. Però, com van dir els promotors, la normativa municipal vigent no deixa fer més aparcaments, tot i que hi ha lloc per fer-los i que FIACT hi estan interessats en què n’hi hagi més. Qui hauria de buscar solucions, doncs, és el districte. L’altre problema és el període d’obres, tant l’enderrocament com el de la construcció. Fins que el projecte no estigui aprovat no es podrà fer el calendari, però caldrà molta paciència per part del veïnat, celeritat per part dels constructors i solucions imaginatives dels tècnics municipals per organitzar el moviment dels camions.

Finalment cal dir que els carrers afectats (Cadis, Manacor i Monegal) són estrets i de fort pendent. Tot i que el projecte proposa que l’edifici es retiri uns 3 metros de la vorera, la nova tanca, per molt transparent que sigui, mantindrà unes voreres molt estretes. Ara, amb l’exposició pública, es veurà si hi ha al·legacions a un projecte que ha estat molt ben valorat pels agents implicats.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.