Salut
Marta Trius
“Contribuir a la societat és el que més em motiva”. Escoltar el cardiòleg Valentí Fuster és sempre un plaer per la coherència de les seves paraules i el seu savi coneixement. Així ho vam viure al Foro El Cor de la Salut organitzat per La Vanguardia el passat 18 de maig a l’Auditori MGS, en el qual el Dr. Fuster ens va parlar, entre altres coses, de la importància dels valors humans i de la necessitat de cuidar-se per a prevenir futures malalties.
Les primeres paraules del Dr. Fuster es van centrar en els valors de la societat actual: “Estem en un moment de desvaloració dels valors i la gent ha de saber que està obligada a contribuir a la societat”. Va dir, també, que les èpoques més felices de la seva vida han estat quan ha ajudat als altres. Preguntat pel progrés tecnològic, és categòric quan diu que “és important, però mai ha de ser una fi”, perquè el pacient cardíac és “emocional” i necessita ser atès per persones que parlin amb ell. En aquest ordre de coses, va dir que la intel·ligència artificial (IA) ens substituirà en part, però no del tot. Segons ell, la IA és “molt compromesa” perquè pot arribar a passar que no sapiguem d’on venen les dades.
El trepidant ritme de vida del Dr. Fuster als seus 80 anys, sorprèn molta gent, però ell l’explica de manera concisa: “La motivació de saber que estic contribuint en alguna cosa és el que em manté amb energia. És cert que dormo quatre hores diàries, però de qualitat”. La seva jornada a l’Hospital Mount Sinai de Nova York comença a les 5.00 del matí. És a aquesta hora quan fa un exercici d’estar 15 minuts establint les prioritats del seu dia: “És una cosa que hauríem de fer tots”, recalca. Per a Valentí Fuster, en l’actualitat no donem importància a la qualitat de vida perquè ens falta temps, però hauríem d’aprendre a fer-ho”.
Educació, treball en equip i voluntat de seguir els consells
En l’àmbit dels consells per a tenir bona salut Valentí Fuster té clar que el més important és l’educació: “En molts països existeixen ja programes educatius per a prevenir malalties. És bàsic repetir el que ja sabem perquè se’ns quedi fixat en la ment, com també ho és que cada família lluiti per la prevenció i la salut en lloc d’esperar que ho faci el govern”. Declara també que no li dirà a ningú el què ha de fer per a estar sa, perquè cadascú sap el que ha de fer. “Quan parlem de salut cal ser proactiu i no sols reaccionar davant les coses”.
Si hi ha alguna cosa que el Dr. Fuster troba a faltar a Espanya, i a Catalunya en particular, és el treball en equip: “Barcelona ha estat sempre una gran potència i cal lluitar perquè continuï sent-ho. Per a això, cal deixar de costat la manifestació individual del talent i crear institucions que sàpiguen treballar en equip”.
Sortim de l’auditori amb una bona llista de consells i amb totes les intencions de seguir-los, però com diu Valentí Fuster, depèn de cadascú de nosaltres recordar-los i posar-los en pràctica o oblidar-los i deixar que la nostra salut es vegi afectada.