Dimarts 05, desembre 2023
8.4 C
Sant Gervasi
8.3 C
Sarrià
Publicitat

Valls: “Colau inverteix en els manters i no en una biblioteca per Sarrià”

El Jardí entrevista Manuel Valls (Barcelona pel Canvi), alcaldable a les eleccions municipals per Barcelona del 26-M

Carme Rocamora
Carme Rocamora
El primer dia de classe a la UAB em van preguntar perquè volia ser periodista. Suposo que per aquell ideal d’intentar donar veu a aquells que els hi han tret, o bé perquè són ignorats, o bé perquè no se’ls sent prou. He tingut la sort de practicar-ho, amb més o menys destresa, aprenent a mitjans com La Vanguardia, Europa Press o ElNacional.cat. Actualment, treballo com a redactora de política a Nació. I continuo aprenent dia a dia a El Jardí, el diari que m’ha mostrat que cadascuna de les coses que passen als barris, per petita que sigui, mereix ser explicada.

Publicat el 9.5.2019 12:00

Eleccions Municipals 26-M

Carme Rocamora

Un gran espai diàfan i il·luminat al passeig de Gràcia, on està situat el local de la candidatura, servirà d’escenari per entrevistar l’exprimer ministre francès Manuel Valls, ara alcaldable de Barcelona amb la candidatura ‘Barcelona pel Canvi – Ciutadans’. En aquesta sala, el conseller del districte de Cs, Pedro Miret, m’ensenya un mapa dels cops que ha vingut Valls al districte. L’alcaldable em comenta que no ha parat de trobar-se amb la gent des del mes de setembre. “De vegades una conversa amb una sola persona pot ser més important que un gran míting. Aprens més”

Publicitat

Veí del carrer París, on hi té un pis llogat, m’assegura que abans feia els desplaçaments a peu i en metro, tot i que ara va en cotxe “per raons de seguretat”. A què li té por?, li pregunto, i em confessa que a avorrir-se, i m’assegura que li encanta passar l’estona amb amics i amb la seva companya, l’empresària Susana Gallardo. El que més li agrada d’una persona, em diu, després de la gentilesa i l’amabilitat, és que sigui bona persona, i d’un oponent polític, el respecte.

Publicitat

DIGUI’M…

Un carrer: Mandri

Una plaça: de Sarrià

Un parc: Turó Parc

Un barri: Sarrià Vell

Un personatge il·lustre: Josep Vicenç Foix

Quin és el seu principal rival?

El separatisme.

Una de les persones que està a la seva candidatura és el conseller de districte de Cs Pedro Miret. Què aporta al projecte?

És molt important conèixer els barris, la seva vida, els actors, les associacions, les entitats i els comerciants, i l’exemple de qui coneix tot això és el Pedro Miret. És una peça molt important per tot Barcelona, però clarament per Sarrià i Sant Gervasi, atès que la gent al barri l’aprecia. És un home molt generós i valent.

Quina impressió li dona el districte?

És un lloc amb renda alta, i això ha fet que l’actual Govern el tracti amb menyspreu. Em preocupa el sentiment que poden tenir certs barris de sentir-se discriminats, no m’agrada el menyspreu que té l’Ajuntament, que fa com si els barris de l’avinguda Diagonal per amunt no siguin de Barcelona. Sí que és cert que en aquest districte l’esperança de vida és superior a altres zones, però els veïns no en tenen la culpa. És evident que cal fer polítiques socials perquè no hi hagi aquestes desigualtats, però sense demagògia. Sarrià i Sant Gervasi són part de la història de la ciutat amb les seves places, cafès i parcs, i s’ha de tractar amb respecte.

“El districte és víctima de prejudicis ideològics i socials”

S’hauria d’invertir més al districte?

Cada barri necessita una mirada generosa, tot i que hi hagi desigualtats fruit de la crisi econòmica i de les conseqüències del procés, que han dividit a la gent. El districte és víctima de prejudicis ideològics i socials, només se li han destinat 45 milions, i hi falten equipaments. L’alcaldessa ha fet promeses incomplertes, i tot no es pot fer, però jo em comprometo a fer construir la nova biblioteca de Sarrià, no com Colau, que ha preferit invertir donant diners a una cooperativa de manters i no a aquest equipament llargament demandat.

Manuel Valls durant l’entrevista amb Carme Rocamora © Elena Bulet

Cal reduir la presència de cotxes al districte?

El districte concentra la major oferta d’escoles privades i concertades, i això implica que hi hagi embussos, ja que el transport públic és insuficient. S’ha d’impulsar un pla general a la ciutat per resoldre aquests problemes, que passa per incrementar la línia d’autobús de barri amb vehicles elèctrics i també que arribi el metro. En aquest sentit, si hi ha una prioritat pressupostària és acabar l’L9, i és cert que depèn de la Generalitat, però des de l’Ajuntament cal exercir un lideratge per instar a acabar-la.  

“El reciclatge és positiu, però la ciutat també ha de fer goig”

Creu que s’haurien de fer superilles al districte? A la Bonanova ha nascut una iniciativa…

Calen plans on es pacifiqui l’espai públic, amb zones 30 km/h. Però s’ha de fer escoltant els veïns i els comerciants.  No es pot actuar amb prejudicis ideològics com ha fet Colau, i la superilla del Poblenou és l’exemple del que no s’ha de fer. S’ha de tenir una visió general de la ciutat i de cada barri, però de forma intel·ligent, amb seny i escoltant, i que quedi espai per les voreres, que hi hagi flors i que la ciutat sigui maca i agradable.

Quina opinió li mereix el sistema de recollida selectiva porta a porta que s’ha instal·lat a Sarrià?

El reciclatge és positiu, però la ciutat també ha de fer goig. L’haurem de revisar perquè sigui el més eficaç possible i no trenqui amb la realitat del barri.

Manuel Valls a la seu de campanya © Elena Bulet

Com s’augmenta l’habitatge públic?

Al districte hi ha un problema d’oferta de lloguer assequible perquè els joves es puguin quedar al barri. Vull construir a Barcelona 10.000 pisos amb un 70% de lloguers assequibles, aprofitant el terreny públic que hi ha i fent un gran pacte amb el sector privat. Cada barri ha de tenir el seu equilibri i aquest també mereix gaudir aquest tipus d’oferta per les famílies, pels que arriben nous o els que es volen quedar al seu districte. 

És prioritat construir espais per a joves?

Amb intel·ligència, cal pensar en els joves i obrir espais per aprofitar la vida, construir llocs on puguin desenvolupar la creativitat, per escoltar música, per disseny i arts gràfiques… El que no podem fer és permetre ocupacions il·legals, perquè provoquen inseguretat pels veïns, l’Ajuntament ha de proposar solucions amb seguretat jurídica per tothom.

“No podem permetre ocupacions il·legals”

Com preservar el comerç de barri?

Vull acabar amb la taxa econòmica pels comerciants. Se senten menyspreuats. No pot ser que quan hi ha una festivitat una floristera posi flors al carrer i la multin amb 800 euros. Aquesta ciutat tracta millor al ‘top manta’ que al comerç. Cal comprendre que el comerç és vida, cal peatonalitzar el Mercat de Les Tres Torres per ajudar a fomentar el seu accés. Respectar el botiguer, crear ecosistemes segurs, ajudar-los, fomentant la seguretat, amb càmeres de vigilància on pugui haver robatoris i violència. Hi ha regles del joc que s’han de respectar però amb la intel·ligència que la ciutat necessita un comerç de qualitat que faci goig i ajudi al barri.

Barcelona en Comú li diu que és l’alcalde de les elits

El que uneix tots els populismes és la crítica de les elits i aquesta ciutat, sense elits, industrials, banquers ni burgesia, no hauria estat el que és. No hi hauria hagut ni modernisme, ni Jocs Olímpics, ni Liceu, ni Palau de la Música. Les elits són talent. Hi ha un personatge il·lustre al barri, Foix, que és fill d’un pastisser i tothom el coneix. Té una de les pastisseries més populars, és poeta, botiguer, una elit, un talent. Jo vull ser l’alcalde dels talents i de tots els que pensen en el futur de la ciutat, i no vull dividir la ciutat en classes socials ni entre barris. Seré alcalde de tots, i per això hem de fer un discurs d’unitat i respecte cap a tothom.

“Jo vull ser l’alcalde dels talents”

Per què els convé als veïns que sigui alcalde?

Per millorar desastres com les obres que s’han fet al Turó Parc, per fer la primera escola bressol a Les Tres Torres, per tornar a parlar de Vallvidrera, per fer un equipament a Manacor 1. Perquè escoltaré el que demanen les associacions de veïns, apostaré per més neteja, més entreteniment a l’espai públic i perquè els veïns tinguin equipaments. Vull acabar l’entrevista donant les gràcies a mitjans com vosaltres, que ens ajudeu a anar al peu del carrer i conèixer molt del que la gent espera.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.