Societat
Sergi Alemany
Vallvidrera estrena aquest divendres la gestió veïnal de l’antic mercat municipal, ara reconvertit en un Mercat Cultural després de més de deu anys amb la instal·lació tancada, des del 2009. L’Ajuntament i l’Associació Mercat Cultural de Vallvidrera, formada per més de 20 entitats dels barris de muntanya, han signat avui el conveni que permet posar en marxa un equipament que a finals de l’any passat va acollir, per petició popular i necessitat d’assaig, un esdeveniment inicial: Les Pastoretes. A l’estil llebrenc, fugint de la versió més clàssica de Josep Maria Folch i Torres. Tot un èxit del barri, any rere any.
La posada en marxa de la gestió ciutadana d’aquest espai, que no ha estat exempt d’endarreriments per culpa de les obres i una mala sonorització inicial -les obres s’havien d’acabar el juny del 2021- i que de retruc han comportat el tancament dos anys del Centre d’Atenció Primària, suposa un “repte potent” i una alegria segons ha explicat a El Jardí el president de l’associació gestora, Nicolás Pirotte. A partir d’ara, la idea és que el Mercat Cultural de Vallvidrera es converteixi en una àgora per tots aquelles iniciatives nascudes als barris de muntanya, tal com explicaven a El Jardí dues membres de l’associació, Laura Llamazares i Laura Tey, fa més d’un any. Pirotte convida a tothom que tingui “una idea i ganes” a contactar amb l’associació, per exemple, a través del correu electrònic.
També a El Jardí, el membre de l’Associació de Veïns del Mont d’Orsà-Vallvidrera, Salva Ferran, apuntava recentment en una entrevista que per iniciatives populars com la cooperativa d’aliments de Can Pujades, el nou mercat suposa l’oportunitat de poder tancar un cercle: cuinant i socialitzant amb el veïnat. “Es l’oportunitat de tenir una Casa Orlandai (el mateix projecte de gestió cívica que té Sarrià) el que ens unirà més a tots els barris de muntanya”, deia Ferran.
Els eixos del Mercat Cultural de Vallvidrera seran la cultura de proximitat, l’economia social i solidària amb especial interès per l’agroecologia i la transformació ecosocial, i la recuperació de la memòria històrica dels barris de muntanya, entre altres. Per fer possible una programació d’activitats estable, el centre rebrà anualment una subvenció del Districte. A més, hi ha tres persones contractades: director d’equipament, dinamitzador i informador.
La gestió cívica vol dir això. Veïnes parlant, decidint, pensant. Ho fem a l’Àgora del mercat.
Avui ultimem els detalls perquè ensumem que aviat aixacarem la persiana de la gestió! pic.twitter.com/xqlg3EJcQD
— Som_elMercat (@ElmercatSom) June 7, 2022
De moment, i fins que no s’acabin les obres que s’estan fent al Centre Cívic de Vallvidrera – Vázquez Montalbán, el Mercat Cultural de Vallvidrera haurà de conviure dos mesos i mig amb les propostes d’activitat sorgides d’aquest equipament, que s’han traslladat temporalment al nou espai. Per aquest motiu, l’Associació Mercat Cultural de Vallvidrera no té pensat fer una gran inauguració de l’espai fins al setembre, que a més coincidirà amb la celebració de la Festa Major llebrenca.
L’última vegada que el regidor de Sarrià – Sant Gervasi, Albert Batlle, es va pronunciar en públic sobre el Mercat Cultural de Vallvidrera, va destacar que s’ha fet una “bona obra” d’acondicionament d’un espai multifuncional, i que el poble llebrenc pot estar satisfet del resultat final. Ara, caldrà que a poc a poc es vagi omplint d’activitats a través dels veïns de Vallvidrera, les Planes i el Tibidabo.