Societat
Jordi Muñoz
Veïnes de Sarrià-Sant Gervasi s’han organitzat per denunciar públicament l’actuació de Vandor, una SOCIMI vinculada al fons d’inversió britànic Patron Capital, que està impulsant un model de negoci basat en el desplaçament de les llogateres per transformar blocs de pisos en colivings temporals d’alt preu.
Al districte, Vandor ha adquirit quatre finques senceres: Amigó 26, Avenir 62, Muntaner 448 i Balmes 335, totes al barri de Sant Gervasi – Galvany. Segons denuncien les inquilines, l’empresa no està renovant els contractes de lloguer quan arriben al seu venciment i, un cop desallotjats els habitatges, els reforma per oferir-los com a habitacions de lloguer temporal a preus que poden arribar als 900 euros al mes.
Un model que genera malestar
En alguns dels blocs, com a Muntaner 448, només queda una veïna resistint. La resta de pisos han estat convertits en colivings ocupats majoritàriament per estudiants nord-americans que s’hi estan per períodes de dos o tres mesos. En el cas d’Avenir 62, la situació és similar: Vandor ha començat a comunicar a les veïnes que no els renovarà els contractes. Davant aquest context, s’ha fet una roda de premsa a la mateixa finca amb el suport del Sindicat de Llogateres, per denunciar les pràctiques de l’empresa i visibilitzar el conflicte.
Les inquilines afectades també assenyalen un empitjorament del manteniment i les condicions dels edificis, així com obres estructurals que s’han iniciat amb tràmits mínims i sense notificació prèvia. Afirmen que aquesta deixadesa afecta tant la convivència com la seguretat dels blocs, i que tot plegat forma part d’una estratègia per desincentivar la permanència de les llogateres.
Pressió immobiliària al cor de Sarrià-Sant Gervasi
Sent un dels districtes amb renda més alta de la ciutat, Sarrià-Sant Gervasi no ha quedat al marge de les pràctiques especulatives del mercat immobiliari. De fet, la combinació de barri residencial consolidat, demanda internacional i presència d’escoles privades i internacionals, fa que sigui un territori especialment atractiu per a operadors com Vandor, que busquen rendibilitat ràpida a través del lloguer temporal d’alt valor.
El Sindicat de Llogateres adverteix que aquest tipus d’actuacions són possibles perquè encara no s’ha aprovat la llei catalana que ha de regular els contractes de temporada i per habitacions. Aquesta escletxa legal permet incrementar els preus, reduir els drets de les llogateres i fer moviments especulatius com els que s’estan produint a Sarrià-Sant Gervasi. La norma està pendent de ser aprovada al Parlament abans de l’agost.
Una resposta col·lectiva
Davant d’aquesta situació, una trentena de veïnes de les quatre finques afectades han signat una carta adreçada a Vandor per reclamar una negociació col·lectiva i evitar noves expulsions. De moment, l’empresa no ha respost. Les llogateres també han impulsat un manifest conjunt contra els colivings i l’especulació als barris, i han començat a teixir aliances amb entitats veïnals del districte.
Mentrestant, a Sarrià-Sant Gervasi, el futur de desenes de famílies resta en l’aire mentre esperen que arribi una regulació efectiva que protegeixi el dret a l’habitatge i posi fre a una tendència que, cada cop més, transforma els blocs en negocis a costa del veïnat.
La noticia la signa el fons voltor , on es l’estrategia dels veins? A nosaltres ens van fer fora d un edifici nou dien que tenia probelmes estrucurals. Va participar l ajuntament , els bombers ,la policia i serveis socials, pero no els arquitectes municipals per que era una farsa descomunal feta per un especulador frances que formava part d aquestes mafies.
Si estàs a un pis de lloguer no estàs al teu pis, pagues per viure-hi durant un temps,encara que sigui molt de temps, mai ha estat el teu pis.
És probable que amb el lloguer que has estat pagant a Sant Gervasi haguessis pogut comprar un pis amb hipoteca a una zona més humil o fora de Barcelona, com fem d’altres. Però, esclar, “tu vius a Sant Gervasi” (però el pis no és teu).
Els propietaris també tenen drets, no renovar contractes o vendre el pis i l’edifici a qui considerin, doncs el seu esforç i renúncies hauran tingut per comprar-lo, ells o la seva família.
De vegades no és que no es pugui comprar un pis (si cal, a les corones de Barcelona, depenent de les possibilitats de cadascú) si no que no es vol renunciar a res, no es vol fer l’esforç d’estalviar, es vol tenir tot (viure a la millor zona i considerar-ho un dret quan la propietat no és ni teva).
Pots agafar el tren cada dia, com fem els pobres que paguem hipoteques fora de Barcelona, però no, el que importa és protegir uns suposats drets dels que estan de lloguer a Sant Gervasi. Per viure a Sant Gervasi t’ho has de poguer pagar, mentre t’han permès viure-hi de lloguer hi has pogut viure però si el pis no és teu no tens més dret que un altre a viure-hi per molt que hi hagis viscut dècades, vas estar sempre de prestar, de llogat, això és en essència el que et passa.