Gent Gran
Roger Barrué, educador social de la Fundació Uszheimer
L’Alzheimer és una malaltia neurodegenerativa que afecta tant la memòria, el pensament, com el comportament de la persona que la pateix. Cada cop afecta un nombre més elevat de persones, per això es busquen noves maneres de millorar la seva vida i fer que es retardi el seu desenvolupament. Hi ha moltes eines que ajuden a la lluita contra aquesta malaltia, però sorprenentment els videojocs, han sorgit com una eina útil en la lluita contra l’Alzheimer, ajudant amb beneficis tant terapèutics, com emocionals.
Existeixen videojocs que poden ajudar a pacients amb Alzheimer (Big Brain Academy, Tetris, etc.) oferint exercicis d’estimulació cognitiva. Són aplicacions que poden millorar la memòria, les habilitats de resolució i l’atenció, donant-los un major sentit d’independència i autoestima. També és una forma divertida i motivadora de participar en teràpies cognitives.
Sovint la malaltia va acompanyada d’ansietat i agitació, cosa que fa que sigui angoixant tant per la persona com per als cuidadors.
Redueixen l’ansietat i motiven a superar-se
Els videojocs poden servir com una eina de discreció efectiva, ajudant així a reduir els nivells d’ansietat així millorar el seu benestar emocional. Un punt favorable és la socialització, els videojocs multijugador i les comunitats poden brindar una oportunitat perquè les persones amb la malaltia, es connectin amb altres, superant la possible sensació d’aïllament que la malaltia pot causar.
També hem de tenir en compte que els videojocs solen establir reptes i objectius, la qual cosa pot motivar a la persona a continuar jugant i treballar cap aquest objectiu. Pot millorar l’autoestima de la persona amb Alzheimer, sent molt important en les etapes inicials de la malaltia.
A més a més, els videojocs no només se centren en l’estimulació mental, sinó que també poden ajudar a millorar les habilitats motrius fines i la coordinació. Pot servir per enregistrar el progrés del pacient, la qual cosa pot facilitar el seguiment terapèutic. Els professionals poden utilitzar aquesta informació per ajudar el tractament i avaluar l’efectivitat de les teràpies. Tanmateix, és rellevant que les teràpies amb videojocs siguin supervisades per professionals i adaptades a les necessitats individuals de cada pacient, per així garantir la seva seguretat i eficàcia.
Els beneficis de la realitat virtual
També hauríem de parlar sobre la realitat virtual (VR) en persones amb Alzheimer i els beneficis d’usar com a eina d’estimulació cognitiva a través d’experiències immersives. Així i tot, VR ofereix un entorn segur per a la pràctica d’habilitats socials i de la vida diària, cosa que podria millorar la confiança i la independència. També pot ajudar a reduir l’ansietat i l’estrès, portant a l’usuari en un entorn relaxant. Es pot fer servir també en teràpies de reminiscència, que pot ajudar a evocar records i millorar la seva qualitat de vida. No podia acabar l’article sense parlar sobre les VR i el futur que pot tenir en tota mena d’usuaris.
Per concloure, els videojocs demostren que poden ser una eina molt important en la lluita de les malalties neurodegeneratives. Oferint beneficis tant terapèutics com emocionals, afavorir una millora en la qualitat de vida del pacient. No són una cura de cap malaltia, però poden proporcionar una eina molt útil d’afrontar la malaltia de l’Alzheimer.