Divendres 12, juliol 2024
24.6 C
Sant Gervasi
24.5 C
Sarrià
Publicitat

Vil·la Florida

Publicat el 28.12.2015 9:00

Equipaments públics

Context històric

L’edifici que acull el centre cívic Vil·la Florida és una antiga casa senyorial del segle XVI. La seva història, així com la dels successius propietaris, està estretament lligada amb el desenvolupament històric, social i urbanístic de Sant Gervasi. A mitjans del segle XX, l’edifici acollia l’Escola de Puericultura, una de les seves èpoques més entranyables. En aquest centre educatiu es van formar moltes de les professionals de la puericultura actuals, així com també hi van passar molts nens i nenes del barri.
Després del tancament de la ‘Puericultura’, l’edifici i els seus voltants van patir un deteriorament progressiu. Després d’anys de negociacions amb els propietaris una resolució judicial va concedir, l’any 2004, a l’Ajuntament de Barcelona la propietat de la finca. D’aquesta manera s’iniciava la recuperació de Vil·la Florida com a equipament per al barri de Sant Gervasi.

Publicitat
Fotografies de Txapu, cedides pel C.C. Vil·la Florida
Fotografies de Txapu, cedides pel C.C. Vil·la Florida

Al novembre del 2005 es van iniciar les obres per convertir l’antiga casa senyorial en el nou equipament. La rehabilitació va permetre conservar l’edifici principal de Vil·la Florida, i substituir els afegits que no pertanyien a l’estructura original per un cos més modern i funcional situat a partir del primer pis. S’han eliminat les barreres arquitectòniques i s’ha afavorit la comunicació dels espais exteriors i interiors, tot facilitant l’accessibilitat als jardins.
Vil·la Florida obre les seves portes com a l’actual Centre Cívic el maig de 2007.

Publicitat

Context actual

La Comissió de Seguiment del Consell de Barri de Sant Gervasi – la Bonanova l’any 2012 es marca com a objectiu recuperar la identitat, el coneixement i el reconeixement del barri de Sant Gervasi. El Centre Cívic, com a equipament neuràlgic del barri treballa des d’un primer moment activament amb les entitats i amb el Districte de Sarrià-Sant Gervasi en la tasca de divulgació de recuperació de la identitat, i desenvolupa un projecte de Recollida de la memòria oral del barri. Un projecte de treball amb els veïns i veïnes del barri que ha culminat amb el llibre Sant Gervasi de Cassoles – La Bonanova, de l’escriptora Marta Luna. També s’ha dut a terme una exposició d’objectes antics de records i col·leccions particulars vinculades al barri i un joc multimèdia de preguntes i respostes. Actualment se segueixen programant itineraris culturals sota el nom de “Les perles de Sant Gervasi” que mostren de manera gratuïta racons curiosos i secrets del barri. Actualment, la vinculació amb el barri i amb els òrgans de treball i entitats que el conformen és una de les tasques més importants que es desenvolupen en el centre.

El Centre Cívic Vil·la Florida actualment té registrades 4.633 persones. En la seva majoria veïns i veïnes de Sant Gervasi. El nombre total anual de visites a la pàgina web va entorn les 27.000 visites i a les xarxes socials es compta amb més de 1.400 persones seguidores.

Què hi trobem al Centre Cívic?

Les principals activitats del Centre Cívic es poden resumir en tres grans blocs: tallers, activitats culturals, i projectes socioculturals.

Anualment es proposen més de 250 tallers diferents. Les tipologies de tallers que es poden trobar són: cuina, cos i ment, creativitat, cultural, informàtica, per a gent gran, per  a joves i per a infants. També s’ofereixen tallers puntuals familiars relacionats amb la cuina i tallers puntuals del cultiu de l’hort.

Trimestralment s’ofereixen cicles culturals de teatre, música i dansa. Espectacles professionals de petit format i de molt bona qualitat que s’ofereixen als veïns i veïnes de forma gratuïta.

L’eix principal de treball del Centre Cívic Vil·la Florida és la cultura de la vida saludable, la gastronomia i l’alimentació sana, i els hàbits de consum de qualitat. A través de diferents projectes enfocats a diferents perfils d’edats es va desenvolupant una programació que vehiculi i divulgui aquest eix de treball. Projectes com el “Generació” apropen els adolescents i joves a la cuina. El “Vine a saber més…” ajuda les persones adultes a conèixer els productes de temporada, les seves propietats i com cuinar-los;“L’hort al Balcó” ensenya  el procés de cultiu dels productes de temporada, etcètera.

En el Centre Cívic es desenvolupa una programació específica per a famílies que es coordina amb la Biblioteca Joan Maragall i s’intenta que pràcticament cada cap de setmana un dels dos equipaments tingui una proposta per a les famílies. Projectes com el Racó de l’artista on  es treballa la plàstica amb el suport de pares, mares, àvies i avis; espectacles infantils i activitats relacionades amb les festivitats tradicionals componen de manera molt genèrica l’oferta familiar.

Dins del Centre Cívic podeu trobar el Col·lectiu de Gent Gran de Vil·la Florida amb els seus grups de teatre, coral, balls de saló i exercicis dinàmics. Un col·lectiu molt participatiu i amb una energia molt especial.

També hi ha disponibles diversos serveis de lliure accés com la Sala d’estar en la qual es pot anar a estudiar, llegir un llibre o fer una partideta de cartes; l’aula multimèdia amb un horari d’obertura al públic que varia trimestralment i la cafeteria, on es pot esmorzar, dinar, berenar o fer un bon vermut a la terrassa.

Són moltes les propostes i molts els projectes que composen el Centre Cívic així que us recomanem que visiteu la pàgina web del centre on trobareu la informació de totes les activitats que s’hi desenvolupen. No deixeu de visitar-nos!

Centre Cívic Vil·la Florida
c. Muntaner, 544

Tel. 93 254 62 65
www.bcn.cat/villaflorida

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.