Publicitat

Vil·la Urània celebra un any reconeixent que la gestió amb participació dels veïns és positiva

La Federació d'Enitats de Vil·la Urània es mostra convençuda de l'encert en la forma de gestió i defensa que sigui un espai prioritari per a la gent del barri

spot_img

Publicat el 10.6.2019 10:35

Societat

Marta Trius i Carme Rocamora

Ja fa un any i escaig que l’esperat i batallat centre cívic del Farró, Vil·la Urània, obria les portes oficialment. Van ser molts els debats que abans de començar a funcionar es van generar entre el veïnat sobre com gestionar-lo. Finalment, es va optar per un model de gestió que permetia que els veïns, principals impulsors del centre, en puguessin participar, mentre que l’Ajuntament —mitjançant una empresa— n’assumia la direcció.

Publicitat

Així doncs, està dirigit a tres bandes per l’Ajuntament de Barcelona, tècnics d’una empresa concessionària encapçalats per Irene Oliva i per la Federació d’Entitats, formada actualment per 12 agrupacions.

Publicitat

Amb tot plegat, Vil·la Urània alberga actualment un espai familiar per a infants i les seves famílies, un casal infantil, tallers i activitats per a adults d’àmbits diversos, divulgació científica i artística, i molts altres projectes en marxa.

Des de la Federació d’Entitats, el president, Marc Pujol, reconeix que al començament tenien dubtes sobre la incidència que podrien tenir sobre les decisions en la direcció, i asseguren que al principi es van trobar amb moltes resistències del districte per acceptar algunes propostes i peticions, però ara estan convençuts que han avançat molt i que la forma de gestió per la qual es van decantar “té més avantatges que inconvenients”.

“És important que hi siguem, perquè aportem una sensibilitat diferent”, assegura Pujol, que ha explicat a El Jardí algunes victòries que han aconseguit gràcies a la gestió amb participació dels veïns, ja que creuen que si només ho gestionés l’Ajuntament no haurien estat possibles. A tall d’exemple, el fet que el grup de percussió de l’escola Lys, Timbalys, pugui assajar a l’auditori: “Quan ho van demanar, el districte els va dir que no era possible per un tema de soroll, i la nostra lluita ho va fer possible”. En aquest sentit, destaca que el fet que siguin presents en la gestió “és un guany per a tota la cultura del barri”.

A més, la Federació reconeix que la relació amb l’empresa que dirigeix el centre, la qual depèn de l’Ajuntament, “és molt bona”, perquè van de la mà per gestionar les coses: “Ens ajuden a tirar endavant amb tot plegat” i asseguren que també amb el districte cada vegada es van entenent millor.

El mateix opina la direcció d’aquesta empresa, Irene Oliva, que diu que el balanç a nivell global és molt positiu, ja que han “millorat i augmentat moltes coses”. Es referia a cedir espais i crear nous tallers i activitats, “cosa que fa que tinguem una programació molt completa”.

Tot i això, assumeix que hi ha un repte, el de complir amb el desig de l’astrònom que va cedir l’espai, Josep Comas i Solà, que el va donar dient expressament que es fes servir com un observatori divulgador d’astronomia. “A la gent, aquests tallers són els que els costen més, per això els fem gratuïts”. Així mateix, expliquen també que tenen en marxa un projecte de ràdio, que està en fase de proves.

Amb tot plegat, a final d’any es reunirà tot l’equip —actualment es reuneixen les tres parts gestores un cop al mes per programar i decidir sobre el dia a dia—, per decidir cap on anar i fer, si s’escau, un “reenfocament d’energies”.

El repte: que sigui per la gent del barri

Preguntada la Federació sobre si aspiren a fer una gestió únicament ciutadana, reconeixen que ara mateix no s’ho plantegen fins que hi hagi un teixit associatiu “més fort al barri”. També diuen tenir una certa seguretat en el fet que, si un dia la Federació no funciona, l’equipament pugui seguir endavant amb la gestió municipal.

Un repte és que el centre sigui sobretot per a la gent del barri: és prou bonic i “llaminer” perquè altres entitats de Barcelona s’hi hagin interessat. Mentre tots puguin conviure i gaudir l’espai, diuen que no hi ha cap problema, però sí que tenen molt clar que ha de ser un espai prioritari per a la gent del barri, després de tants d’anys de lluita perquè el Farró tingués, finalment el seu centre cívic

Notícies relacionades

El 76% de l’oferta de pisos al Putxet i el Farró són de lloguer de temporada

Galvany és el tercer barri de Sarrià-Sant Gervasi més afectat per aquesta pràctica

Vil·la Urània acull una festa infantil en la inauguració de l’UràniaLab, el laboratori científic educatiu

El nou espai de pensament crític celebra la seva obertura amb tallers, espectacles i activitats per a totes les edats

El Jardí 115, març de 2025

https://diarieljardi.cat/wp-content/uploads/2025/04/El-Jardi-115_Marc25_0403.pdf

El Jardí 114, febrer 2025

https://diarieljardi.cat/wp-content/uploads/2025/03/ElJardi114_Febrer25_0402.pdf
spot_img

El fajol i la guixa

Dos aliments que al llarg dels anys s'han utilitzat en temps de gana i penúria: l'article de Fra Valentí Serra de Manresa

A Sarrià el temps també és or

"Als CAPs existeix un sistema telefònic pervers que permet tenir el client esperant ser atès molt més temps del que seria raonable": l'opinió de Miquel Saumell

El Santuari Sant Antoni de Pàdua inaugura l’exposició benèfica “L’art amb València”

La mostra, que compta amb obres d'Antoni Tàpies, es podrà visitar fins al 10 de maig a Santaló

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí