Dimecres 04, octubre 2023
21.5 C
Sant Gervasi
21.4 C
Sarrià
Publicitat

‘Volar és l’oportunitat d’assolir reptes’

Publicat el 17.11.2017 9:30

La mirada jove

Elena Bulet (@elenabulet)

Jove pilot. Fa un any que té la llicència d’avió. Per pocs dies no va aconseguir treure-se-la abans que el carnet de cotxe. Ha viscut sempre al barri, però li agradaria sentir-se més unit als veïns, crear lligams entre les persones que l’integren. Si no, Sant Gervasi es converteix únicament en el lloc on viu. En Guillem és inquiet i li agraden el reptes. Sempre està fent coses noves. En uns anys, ha passat de tocar el violí a Virtèlia a conduir una avioneta cada setmana.

Vas ser president de mesa l’1-O…
Érem jo i el meu cosí que ens estàvem donant suport mútuament. Ens feia molta il·lusió. L’1-O va ser de les grans coses que m’ha aportat Sant Gervasi. Molt emocionant. Em va fer sentir partícip del barri i em vaig retrobar amb persones que feia temps que no veia.

Publicitat

Què estudies?
Enginyeria en Tecnologies Aeroespacials. Em ve del meu avi, que sempre m’ha animat molt a construir coses.

Publicitat

Té futur?
No m’ho he plantejat gairebé mai, vull fer el que m’agrada. El que tinc clar és que la indústria aeroespacial canviarà tal com l’entenem ara.

Tanca els ulls i digue’m: Què sents quan voles?
(silenci) Satisfacció. És la meva oportunitat d’assolir reptes. A la vegada, sento molta tensió. He d’estar atent a no perdre’m, a escoltar el que diu torre… Però no hi ha una sensació de volar. Tu estàs dins l’aparell i és ell qui vola.

Guillem Olivella. ©Elena Bulet
Abans de volar, sempre pensa a casa on anirà. Mai són vols on la importància és el destí, perquè ja coneix els aeroports d’aterratge. L’interessant són els punts de la ruta. També ha d’agafar elements de referència visual, ja que no vola amb cap instrument sofisticat de navegació…

Tens por a caure?
Tinc més por a un error de pilotatge que no pas a caure. Em fascina com un avió vola i no em plantejo la caiguda. Si hi ha alguna emergència, conec els procediments a seguir. No tinc por, simplement respecte.

Quins reptes et planteges a curt termini?
Espero poder pilotar avions comercials en dos anys. Però no ho faria tota la vida, ja que sentiria que no aporto res al camp. És una feina substituïble per un ordinador.

El fet de ser pilot també porta riscos per la salut…
A la llarga és més probable tenir càncer. Les compressions i descompressions i el jet lag et perjudiquen. Però pel temps que vull treballar de pilot, assumir el risc compensa.

Et consideres afortunat de poder volar?
Molt. Més enllà de per haver-me tret el títol, per haver tingut l’entorn que m’ha facilitat poder-ho fer.

Abans d’acabar, m’agradaria fer-te
unes preguntes ràpides.

Mar o muntanya (o cel)?
Cel totalment. Des d’allà també veig la muntanya.

Avió gran o avioneta?
Avió antic. Són preciosos. M’estic construint una hèlix de fusta com les dels avions de fa temps.

Quan vas dins un avió, vols passadís o finestra?
Sempre finestra.

Has imitat mai la coreografia del protocol de seguretat dels avions?
Sí, ho confesso. A casa, sempre fem broma amb la meva germana.

Quina és la teva companyia aèria preferida?
Emirates, ja han comprat el seu avió que fa 100 del model Airbus A380.

Quan voles, el mòbil apagat o en mode avió?
Apagat sempre. La gent s’ho hauria de prendre més seriosament, perquè afecta certs instruments que el pilot no podrà fer servir.

Què prefereixes, volar amb tempesta o turbulències fortes?
La tempesta és preciosa des de l’aire. Però en cap cas puc pilotar en aquesta situació.

On et veus d’aquí a 40 anys?
Si els metges em deixen, volant.

Seguiries vinculat al barri?
Si la meva família hi segueix vivint, sí. En cas contrari, de moment no tinc res que m’hi lligui.

Guillem Olivella. ©Elena Bulet
Aquesta és la vida i el Sant Gervasi del Guillem. Ell ho ha descrit amb una veu clara, càlida i vocalitzant molt. M’he fixat que, quan parla, de tant en tant ho fa força alt i de tant en tant crea silencis que l’ajuden a reflexionar. I precisament, són aquests silencis els qui més diuen d’ell. Ara et toca a tu, quin és el teu Sant Gervasi?
Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.