Dissabte 12, octubre 2024
21.7 C
Sant Gervasi
21.6 C
Sarrià
Publicitat

Com va votar Sarrià – Sant Gervasi a les eleccions municipals del 2019?

Aquelles eleccions van comptar amb una participació força alta, del 72,5%, després que el 2015 només un 66,3% dels veïns de Sarrià – Sant Gervasi acudissin a les urnes

Publicat el 26.5.2023 8:00

Política

John McAulay

No podem predir el futur, però una cosa resta evident: Cs no repetirà com a força més votada a Sarrià – Sant Gervasi a les pròximes eleccions municipals. A les portes dels comicis del 28 de maig, en aquest recordem quin va ser el comportament electoral del veïnat del districte ara fa quatre anys.

Publicitat

El 2019, la candidatura liderada per Manuel Valls, sota la marca de BxCanvi, va acabar en primera posició amb gairebé un de cada quatre vots –concretament, va rebre el 24,4% de suports–. Amb aquest nom, els taronges van aconseguir imposar-se al districte per primer cop en unes municipals, havent crescut gairebé 10 punts respecte del 2015. Ara bé, la gesta no va ser inèdita: Cs ja havia guanyat a Sarrià – Sant Gervasi a les eleccions autonòmiques del 2017 amb prop del 30% de vots.

Publicitat

Una victòria dels espanyolistes sorprenent, tenint en compte l’evolució històrica del vot. I és que l’espai de CiU s’havia imposat a Sarrià-Sant Gervasi a totes les eleccions municipals anteriors. Però el 2019, JxCat va haver de conformar-se amb el segon lloc, evidenciant així una davallada de suports, que van caure del 41,5% al 17,6% en només quatre anys. Tot i la derrota, Sarrià-Sant Gervasi va ser el districte més propici per a la formació liderada per Joaquim Forn a tota la ciutat.

JxCat va haver de suar aquesta segona posició, notant l’alè al clatell d’ERC, que tan sols va obtenir 12 vots menys a tot el districte. Com Cs, els republicans també van experimentar un important creixement a Sarrià-Sant Gervasi, creixent més de 10 punts respecte del 7,1% de vots obtinguts quatre anys abans. Un cas similar al del PSC, que va ser la quarta força més votada amb el 13,3% de suports. Els socialistes van aconseguir incrementar notablement el 4,4% de vots que havien registrat el 2015, registrant així unes xifres històricament més habituals.

Per la seva banda, BComú va passar de ser la quarta força a la sisena, malgrat només perdre menys de mig punt de suports i mantenir-se per sobre de la barrera del 10%. De totes maneres, a Sarrià – Sant Gervasi el partit d’Ada Colau va obtenir els seus pitjors resultats d’entre tots els districtes de la ciutat.

El PP, històricament fort a Sarrià – Sant Gervasi amb més del 20% de suports, no va poder frenar la seva caiguda. Els populars van quedar-se amb un 6,44% de vots, gairebé la meitat dels que va obtenir el 2015. I la CUP també va desinflar-se en un percentatge similar, obtenint un suport de poc més del 2% al districte, per darrere, fins i tot, de la candidatura independentista de Jordi Graupera. A escala municipal, els anticapitalistes no van aconseguir entrar a l’Ajuntament de Barcelona. Encara per darrere va quedar Vox, amb només un 1,8% de vots, tot i que Sarrià – Sant Gervasi va ser el districte on la ultradreta va treure els millors resultats de tota la ciutat.

Barri a barri

La victòria de Cs a tot el districte també va percebre’s analitzant els resultats barri a barri. Els taronges van acabar en primera posició a quatre de les sis subdivisions territorials, concretament a Sarrià, Les Tres Torres, La Bonanova i Galvany. En canvi, ERC va imposar-se a dos: Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes, i el Putxet i el Farró. JxCat, segona força a tot el districte, també va ocupar el segon lloc a pràcticament tots els barris, excepte als de muntanya, on BComú va quedar just per darrere dels republicans.

Aquelles eleccions van comptar amb una participació força alta, del 72,5%, després que el 2015 només un 66,3% dels veïns de Sarrià – Sant Gervasi acudissin a les urnes. Els resultats també van servir per alterar notablement la composició del plenari del districte. Mentre que JxCat i el PP van perdre consellers –passant de 10 a 4 i de 3 a 1, respectivament–, BxCanvi, ERC i el PSC van créixer –de 3 a 5, d’1 a 4 i de 0 a 3, respectivament–, mentre que BComú va conservar els 2 que tenia.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.