Divendres 26, juliol 2024
26.5 C
Sant Gervasi
26.4 C
Sarrià
Publicitat

La data de votació del nom de la Biblioteca de Sarrià: del 10 al 21 de juny

Els votants hauran d'estar empadronats al districte, on s'habilitarà un punt presencial a cada barri per superar la bretxa digital

Publicat el 28.5.2024 15:55

Societat

El Jardí

L’Ajuntament de Barcelona ha fet públic el termini de votació per a donar nom a la biblioteca pública de Sarrià, un equipament reclamat pel veïnat des de fa més de 20 anys que té previst inaugurar-se a finals d’any. Serà a partir del dilluns 10 de juny i fins al divendres 21 del mateix mes, principalment de forma telemàtica a través del web Decidim.Barcelona, i hi podran participar totes les persones majors de 14 anys empadronades a Sarrià-Sant Gervasi. Només es podrà emetre un únic vot per persona.

Publicitat

Els noms proposats per al nou equipament públic són quatre. D’una banda, el Districte de Sarrià-Sant Gervasi proposa el nom del poeta J.V.Foix i de la dibuixant Núria Pompeia. D’altra banda, la Taula d’Entitats de Sarrià proposa el nom de la pedagoga Carme Serrallonga i de l’escriptor Emili Teixidor.

Publicitat

Sis espais presencials de votació: un sol dia a cada barri

Per superar la bretxa digital, l’Ajuntament informa que habilitarà sis espais presencials -un per cada barri del districte- per rebre suport a l’hora de votar de manera digital. Els punts físics de votació assistida, això sí, només estaran operatius un sol dia, en les dates assenyalades:

  • Biblioteca Clarà, a les Tres Torres: dimarts 11 de juny, de 15.30 a 17 h, a la sala polivalent
  • Centre Cívic Vil·la Urània, al Putxet i el Farró: dimecres 12 de juny, de 17 a 19 h, a la recepció
  • Biblioteca Collserola-Josep Miracle, a Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes: dijous 13 de juny, de 17 a 19 h, al taulell de préstecs
  • Biblioteca Sant Gervasi-Joan Maragall, a la Bonanova: dimarts 18 de juny, de 17 a 19 h, a la recepció
  • Casal de Gent Gran de Sant Ildefons, a Galvany: dimecres 19 de juny, de 17 a 19 h, a la recepció
  • Casal de Gent Gran de Can Fàbregas, a Sarrià: dijous 20 de juny, d’11 a 13 h, a la recepció

Enquesta | Quin nom vols per a la biblioteca de Sarrià?

Quines són les candidatures per les quals es podrà votar?

J.V. Foix va néixer a Sarrià el 1893. Va ser un poeta influït pel Noucentisme i fascinat per les avantguardes, ell mateix es definia com a «investigador en poesia». Fill del pastisser amb més renom del lloc, va estudiar a l’escola pública de la vila. A partir de 1916 es va integrar als grups d’intel·lectuals i artistes barcelonins. Comença a publicar textos abans de la Guerra Civil espanyola, però el reconeixement com a poeta de gran qualitat no li arribarà fins ben entrada la dècada dels cinquanta. A la postguerra, Foix es veu obligat a renunciar a tota la seva activitat de periodista i agitador cultural i va reprendre el negoci familiar de pastisser i, a la vegada, es va centrar en la reelaboració i publicació de la seva obra poètica. Paral·lelament, aniria ajudant i col·laborant amb els joves artistes catalans que rescaten l’art d’avantguarda català.

Núria Vilaplana i Boixons, més coneguda com a Núria Pompeia, va néixer a Barcelona el 1931 i va viure gran part de la seva vida al barri de Sarrià. Dibuixant, humorista gràfica i periodista, és considerada una de les poques dones que va fer dibuix humorístic al món. Formada a l’Escola Massana, es va dedicar una dècada llarga a la il·lustració a les revistes Triunfo i Por Favor, on assoleix una primera identitat gràfica per a la qual fa servir el pseudònim que la farà famosa: Núria Pompeia. A continuació d’aquest intens tret de sortida, pel qual és considerada avui una pionera del còmic, esdevé alhora escriptora i editora a la premsa. El seu treball com a il·lustradora i humorista a la premsa resulta un cas extraordinari, ja que és l’única dona que gosa dibuixar la vida de les dones i per la visió crítica i innovadora amb què treballava.

Carme Serrallonga i Calafell va néixer a Barcelona el 1909. Va ser pedagoga i traductora. El 1931 es llicencia en Filosofia i Lletres a la Universitat de Barcelona on va aprendre llatí, grec, hebreu i àrab. Tot just acabada la carrera, el Dr. Josep Estalella l’engresca a participar en la fundació de l’Institut Escola (1932) a la seu de Sarrià, referent educatiu per la seva qualitat formativa. Amb l’esclat de  la Guerra Civil,  l’Institut Escola es veu obligat a tancar sota l’amenaça falangista. Tanmateix, el 30 de gener de 1939, dos dies després del seu tancament, un grup d’antics professors d’aquest centre decideix fundar l’Escola Isabel de Villena. Carme Serrallonga, una de les fundadores, n’esdevindrà mestra i, al cap d’un temps, directora. Aquesta institució, malgrat el franquisme, es va caracteritzar per l’ensenyament en català, el desenvolupament de la creativitat dels alumnes a través de la música, el teatre i les arts plàstiques, la coeducació i la no inculcació ideològica ni religiosa.

Emili Teixidor va néixer a Roda de Ter, Osona, el 1932. Va ser escriptor, pedagog i periodista. I va escriure principalment narrativa infantil i juvenil, amb una trentena de llibres publicats i novel·la per a adults. Un cop llicenciat en Magisteri, l’any 1958 es trasllada a Barcelona i juntament amb altres companys funda l’Escola Patmos, que sobresurt per la seva línia de renovació pedagògica. Durant aquest període continua la formació acadèmica i estudia Dret, Filosofia i Lletres i Periodisme. Va iniciar la seva producció amb diversos títols que han esdevingut clàssics juvenils, així com reculls de narrativa pel públic adult. Va ser un assidu a les tertúlies radiofòniques i va escriure incomptables guions per ràdio i televisió, així com articles per revistes pedagògiques.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.