Dijous 25, juliol 2024
27.5 C
Sant Gervasi
27.5 C
Sarrià
Publicitat

10 cites econòmiques per al 2022, per Joan Buscà

Crear una agenda internacional, l'esclat de la bombolla xinesa, la cimera de l'OTAN a Madrid, l'IPC a Espanya, el turisme de convencions...

Publicat el 25.1.2022 6:30

Opinió

Joan Buscà i Ambrós

Primera: Seguir lluitant per aconseguir totes les oportunitats i reptes que ens oferirà aquest any que comencem. Treballar amb altres països serà fonamental. Crear una agenda internacional, una guia amb objectius globals seria el punt de partida. Fa temps que tenim uns anys de crisis que comporten increments de les desigualtats i que demanen elements de canvis estructurals i profunds en l’economia del món.

Publicitat

Segona: Per les economies desenvolupades, es necessitarà solidesa i sostenibilitat. Per les economies de renda mitjana, reduir el grau de vulnerabilitat. I per les economies emergents, eliminar disparitats de comportaments, i molta atenció i preocupació per l’esclat de la bombolla xinesa.

Publicitat

Tercera: Reduir la tensió geopolítica entre els Estats Units i la Xina. El 29 i 30 de juny del 2022 se celebrarà una cimera de l’OTAN a Madrid. Serà una oportunitat històrica per testar el nivell de confiança i convergència entre els Estats Units i els seus aliats europeus, i la Xina, el gran monstre econòmic.

Quarta: La innovació ha de formar part de l’evolució del món. L’emergència sanitària ha accelerat processos de transformació econòmica i social. Això afavorirà canvis d’hàbits en el consum, mobilitat, processament de la informació i d’un aprenentatge intensiu d’eines digitals. En els dos últims anys, les crisis, necessitats i ajudes humanitàries ens ha fet passar de 167 a 235 milions de persones perjudicades per aquestes mesures, segons dades de les Nacions Unides. Evidentment, la covid-19 ha actuat com a factor agreujant d’aquest increment.

Quinta: Espanya tanca el 2021 amb un IPC del 6,7 %. La taxa més alta en els últims 30 anys. Això suposarà prendre mesures: apujar impostos i tipus d’interès, actualitzar pensions i salaris, etc. Els increments de preus són provocats per estímuls i excedents de liquiditat producte dels confinaments; hi ha escassetat i encariment de primeres matèries, transports, baixes en mà d’obra, etc. En conse – qüència, els preus dels productes es mantindran i més endavant baixaran. En el 2022, els tipus d’interès a USA/UE també pujaran per increments dels seus respectius IPC’s.

Sisena: Segons un estudi del CIDOB I ESADE, el 2022 pot ser un any en què es replantegin molts lideratges polítics. Això vol dir idees, persones i models que puguin tenir més suports i legitimitat. La gestió de la pandèmia de la covid-19 ha posat en evidència els lideratges dèbils. Com sempre, les urnes acabaran decidint els millors.

Sèptima: En el 2022, l’Estat necessita revisar i actualitzar dues importants lleis: la de Finançament de les comunitats autònomes i la Llei per un nou Sistema de Pensions. Ens hi juguem els 70.000 milions € d’ajuda que ens imposa la Unió Europea per reformar i actualitzar el sistema de pensions.

Octava: Catalunya representa un 9,4 % de la inversió estrangera al conjunt de l’Estat i es manté com a segona comunitat que atrau més capital internacional. El 2021 ha estat un any rècord d’inversió estrangera a Catalunya. El sector tecnològic ha rebut a Catalunya inversions superiors als 1.000 milions € durant el 2021. Això fa que el potencial del sector tecnològic puguin donar més resis – tència a l’economia davant de futures crisis.

Novena: El sector de turisme de convencions apunta a una recuperació en els dos anys vinents. Per al 2022, a Barcelona ciutat estan confirmats més de 100 congressos, i opta per 90 candidatures de conveccions fins al 2027, segons dades de l’Observatori del Turisme de Barcelona. Una despesa que representa un 51,8 % més que el turisme d’oci.

Dècima: El món té una gran cita amb la covid: vèncer la pandèmia el 2022.

Joan Buscà i Ambrós és economista

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.